Despre vesmintele preotesti, in detalii - ce nu stiu oamenii de rand despre aceste straie

Detalii

CategoriiReligie
TaguriRomania
Ultima actualizareLuni 12 august 2019
Vizualizari2084

Voteaza & Distribuie

Descriere

Putini stiu ca vesmintele preotilor sunt impuse conform Sfantului Sinod. Nesupunerea fata de aceasta regula atrage sanctiuni diverse, pana la excluderea din randul clericilor. Dar purtarea acestor straie nu inseamna un chin, ci chiar o placere, o magulire, intrucat preotii se disting prin ceea ce poarta si isi arata rangul in ierarhia bisericeasca.

Vesmintele preotilor sunt de asemenea considerate purtatoare de har, fapt pentru care credinciosii obisnuiesc sa isi doreasca sa le atinga. Totusi ce sta in spatele acestora, despre productia in sine de vesminte de acest gen publicul larg nu are prea mult acces la informatie. In trecut atelierele de acest gen erau putine si apartineau de marile manastiri unde maici pricepute realizau toata munca. Este nevoie in primul rand de pricepere in croitorie, design vestimentar, dar si cunostinte aprofundate din punct de vedere religios.

Despre vesmintele preotilor in detalii

Exista doua tipuri de imbracaminte specifice preotilor si anume cele liturgice, reprezentate de setul brodat, si de cele neliturgice, caracterizate de modestia stilului. Ambele sunt realizate la comanda. Pot fi tesute sau vesminte preotesti brodate de la Crilovic ne arata ca moda in acest segment inseamna varietate si luxul detaliilor definite cel mai adesea prin accentele aurite. Ba chiar s-a creat o oarece confuzie despre acestea; spun unii, este chiar sfidator ca un preot sa afiseze o tinuta aurita, in conditiile in care uneori slujeste chiar pentru cei mai saraci dintre enoriasi.

Aici se pare ca este vorba de un altfel de aspect. Firul aurit este preferat pentru ornamentele ce impodobesc vesmintele preotilor intrucat aminteste despre darurile pe care le inchinam Domnului. Inca de la Nasterea Sa, a fost intampinat cu aur, smirna si tamaie spun scrierile biblice. Asadar insasi slujirea si propovaduirea cuvantului sau inseamna un dar inchinat Lui. In plus, auriul spre deosebire de alte culori, se poarta oricand, fara restrictii.
Sutana este vesmant neliturgic, acea haina neagra, lunga, pe care preotii o poarta in afara bisericii, cand nu slujesc. Este cunoscuta drept reverenda sau anteriu. Va fi realizata de asemenea la comanda. Spre exemplu la Crilovic, cunoscut producator de vesminte si textile pentru biserica pot fi comandate, in functie de marimea necesara. De regula sutana este ajustata pe corp. In traditia orientala sutana este larga, cu maneci supradimensionate. Poate fi simpla, sub forma de tunica, fara nasturi, neagra, albastru inchis sau gri inchis, desi mai rar sunt alese aceste variante.

Setul de vesminte liturgice este comandat special

Datorita utilajelor moderne, a echipamentelor de ultima generatie, un atelier poate realiza acoperaminte biserica si alte textile in timp scurt. Acestea pot fi brodate, cu aplicatii cusute manual, pot fi complexe ca design. Cert este ca vesmintele unui preot, cele pe care trebuie sa le poarte la savarsirea liturghiilor, vor fi comandate impreuna, ca un set.

Un set de vesminte preotesti brodate de la Crilovic cuprinde toate elemente brodate cu acelasi model si combinatie cromatica. Este vorba despre:

  • Stihar, un vesmant alb cu broderie la margine.
  • Manecute, purtate peste stihar.
  • Epitrahilul sau patrafirul, ce se poarta in jurul gatului.
  • Brau.
  • Felon, acel lung vesmant purtat deasupra. Acesta permite de regula o expunere mai mare a modelului, in propunerea celor de la Crilovic fiind vorba de diverse icoane, sfinti central incadrate pe felon, ca motiv principal.
  • Bedernita si epigonat, distinctii ce se pot acorda preotilor.

Acestea vor fi sfintite inainte de purtare. De asemenea, ideea ca astfel de vesminte sunt purtatoare de har nu se traduce prin faptul ca sunt scumpe, ci ca prin purtarea lor in timpul slujbelor, cand se coboara Duhul Sfant prin rugaciunile facute de preot acestea devin un simbol puternic al daruirii fata de Dumnezeu. Vor deveni asadar speciale, purtatoare de har precum cel care le poarta.

Cat despre acoperaminte biserica adesea alese in functie de culori si modele, multe dintre acestea sunt de asemenea seturi care mentin aceeasi tematica religioasa ca design. Ele pot fi comandate dupa acelasi principiu, de la un producator cu renume precum Crilovic. Au rol decorativ, dar si practic, multe dintre acestea fiind folosite la diverse ritualuri si procesiuni.

Ceea ce nu da de banuit este semnificatia profunda pe care o au astfel de textile. Aparent sunt impodobite cu tot felul de simboluri, insa in fapt ele reprezinta ceva profund si tin drept martori ai unei istorii si traditii religioase.