Sfanta Parascheva

Sfanta Parascheva

Detalii

CategoriiReligie
TaguriIasi, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7943

Voteaza & Distribuie

Descriere

In fiecare an, pe 14 octombrie, sarbatorim pomenirea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Din anul 1641 pana in 1889, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se odihnesc in Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu.
Sfanta Parascheva


Sfanta Parascheva
In semn de recunostinta a Patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Ecumenic de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu, a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, domnului Moldovei i-a fost permis sa aduca moastele la Iasi. Din 1889, moastele Sfintei Parascheva au fost mutate la catedrala Mitropolitana din Iasi.
Catedrala Mitropolitana Iasi


Catedrala Mitropolitana Iasi
Viata Sfintei Parascheva

Sfanta Parascheva a trait in secolul al XI-lea si s-a nascut in orasul Epivat (Epibatos), situat la malul Marii Marmara, in Tracia, intr-o familie de proprietari de pamant bogati. Inca de tanara, Parascheva a decis sa duca o viata austera, in spiritul religiei, chiar daca parintii ei s-au opus. Dintr-un gest de nesfarsita marinimie, Cuvioasa Parascheva si-a dat toate hainele sale pretioase oamenilor saraci din Constantinopol si s-a retras la manastirea Maicii Domnului din polisul grecesc Heracleea Pontis.


Si-a petrecut aici cinci ani, dupa care, in urma unei viziuni pe care a avut-o, a decis sa se indrepte catre Tara Sfanta. Urmand sfaturile din viziunile sale, Cuvioasa Parascheva viziteaza Ierusalimul, apoi poposeste o vreme la o manastire din desertul Iordanului. Pe cand avea doar 25 de ani, se intoarce la Constantinopol si se stabileste in biserica Sfintilor Apostoli din satul Katikratia, unde-si petrece ultimii doi ani din viata. La 27 de ani, Cuvioasa Parascheva trece in nefiinta.


Moastele Sfintei Parascheva

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost plimbate de-a lungul secolelor in biserici din diferite regiuni. In 1238, ramasitele sunt mutate din Katikratia la Veliko Tarnovo, in Bulgaria. Au ajuns apoi la Belgrad, in 1393, unde au stat aproximativ 200 de ani. Dupa cucerirea Belgradului de catre Imperiul Otoman, moastele au fost aduse la Constantinopol, iar in 1641 au ajuns in Romania, la Iasi, la Biserica Sfintii Trei Ierarhi.
Moastele Sfintei Parascheva


Moastele Sfintei Parascheva
In 1889, ramasitele Sfintei Parascheva sunt mutate de la Biserica Sfintii Trei Ierarhi la catedrala Mitropolitana din Iasi, unde au ramas pana in zilele noastre.


Cultul Sfintei Parascheva

Inchinarea la Moastele Sfintei ParaschevaSfanta Parascheva este poate cea mai cunoscuta dintre sfintii ale caror moaste se afla in Romania. In fiecare an, pe 14 octombrie, Sfanta Parascheva aduna sute de mii de pelerini care vin sa se inchine la moastele aflate la Iasi. Crestinii ortodocsi din Romania dar si din strainatate vin la Catedrala Mitropolitana pentru a cinsti moastele Cuvioasei Parascheva, careia i se atribuie semnificatii deosebite, precum ocrotirea Moldovei, a oamenilor de boli grele, trasnete si deochi sau pastrarea armoniei in familie.


Vesmintele Sfintei Parascheva se schimba de-a lungul anului: cu ocazia Craciunului, la inceputul postului Pastelui, cu o zi inainte de Paste, in seara de dinaintea scoaterii moastelor din catedrala si dupa hram.
Pelerinaj la Iasi


Pelerinaj la Iasi, in ziua Sfintei Parascheva
Sub vesmintele care se schimba exista un giulgiu care nu se scoate niciodata. Se zice ca acel vesmant este cel in care au fost aduse moastele la Iasi si pe care sta scris blestemul domnului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam la adresa celor care vor indrazni sa imprastie vreodata ramasitele Sfintei Parascheva.