Biserica Penticostala

Detalii

CategoriiReligie
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9138

Voteaza & Distribuie

Descriere

Biserica Penticostala reprezinta unul dintre cultele protestante care sunt recunoscute in mod oficial in tara noastra. La recensamantul din anul 2002, aceasta confesiunea numara la noi in jur de 324.462 membri, ajungand sa fie a patra biserica dupa cea ortodoxa, romano-catolica si calvina, din Romania.



Biserica Penticostalia
este una neoprotestanta, sustinuta de pastorul american Charles Parham, care se baza pe multe versete din Noul Testament. Glosolalia reprezinta darul vorbirii in limbi, care aminteste de Rusalii.




Biserica Penticostala - interior


Biserica Penticostala - interior




Penticostalismul a pornit din Statele Unite si se spune ca ar fi fost infiintate si acolo primele biserici penticostale romane, in 1921, in Michigan si Ohio. A fost o biserica si in Detroit unde chiar au tiparit o carte cu cantari in limba romana. Un pastor, Pavel Budeanu, locuit in Akron, Ohio.


In Romania, prin 1922, Gheorghe Bradin avea o sotie foarte bolnava, iar dupa cateva rugaciuni, aceasta s-a vindecat ca prin miracol. Bucuros, acesta a trimis o scrisoare la adresa din cartea de cantari amintita anterior. In acelasi an primit un raspuns de la pastorul Budeanu din Ohio si a luat hotararea sa deschida prima biserica penticostala de la noi, in Paulis, pe 10 septembrie 1922. Pana la sfarsitul acelui an, biserica numara 30 de membri. Apoi au inceput sa fie fondate alte biserici si membri sa fie botezati, conform confesiunii americane, cu Duhul Sfant.





Biserica Penticostala - botez


Biserica Penticostala - botez



Un preot ortodox din Paulis, Cornel Popescu, a fost primul care a condamnat aceasta confesiune si a dus la interzicerea sectei de catre autoritatile locale din Radna. Totodata, Dumitru Stoi a protestat si a cerut sa fie respectata libertatea religioasa. In anul 1924, ministrul a interzis secta penticostala.



In acelasi an, Pavel Budeanu a fost trimis intr-o misiune in Romania, ocazie cu care a oficiat primul botez penticostal din Romania, chiar in raul Mures, in mod clandestin. Astfel a fost facuta si o fotografie cu biserica din Paulis, pe care s-a notat numele bisericii: „Biserica lui Dumnezeu".


Acest propovaduitor al unei confesiuni noi si prea putin acceptata, a fost arestat de jandarmi si escortat, fiind apoi persecutat. Cu aceasta ocazie a trimis prima petitie la Ministerul Cultelor prin care cerea recunoasterea Asociatiei Penticostale. Aceasta petitie a fost semnata de 50 de membri ai celor doua biserici fondate pana atunci.


Petitia respectiva a dus la scrierea primei Declaratii de Credinta a Bisericii Penticostale din tara noastra. Ministerul Cultelor nu a raspuns direct, dar decizia a fost prezentata in Hotararea Nr. 5734/29 Ianuarie 1925:



Secta penticostalilor cu aderențti exclusiv din satele Paulis si Cuvin (jud. Arad) este condusa in mod exclusiv de catre Gh. Bradin. Doctrina este publicata in cele 14 pagini ale brosurii numite "Declaratia Fundatiei Adevarate". Noi o interzicem, pentru ca doctrina sa nu este impartita de catre toțt membrii ci doar de cateva persoane initiate si pentru ca aceasta (secta) nu prezinta garanțti suficiente ca ar respecta articolul 22 al Constitutiei.



Decizia a fost publicata apoi in ziare si imprastiata in toata Romania, fiind primul document oficial despre penticostali. Automat s-a creat o renastere spirituala care a starnit interesul multor persiane care au inceput sa vina in vizita. In 1926, in judetul Arad erau deja sase biserici penticostale.


Un alt razboi a fost initiat in 1925 de catre Episcopul ortodox al Aradului, Dr. Grigorie Comsa, acesta fiind cel mai mare dusman al lor. Acesta a demonstrat, totusi, ca exista o diferenta intre ce spun ei si ce propovaduiau penticostalii prin Alexa Popovici. In acelasi timp, preotul aradean spera ca numarul bisericilor penticostale sa nu mai creasca.





Un simbol al confesiunii penticostale


Un simbol al confesiunii penticostale



Ceea ce nu se cunoaste de catre multa lume este faptul ca in jurul orasului Medias a avut loc o miscare penticostala saseasca, intre sasii luterani, in 1919.


In 1923 a fost botezat cu Duhul Sfant la Viena, Michael Thellman. Acesta l-a intalnit aici, in cadrul Conferintei Penticostale, pe misionarul din Suedia, George Steen. Cel din urma a vizitat apoi romania si l-a numit oe Michael pastorul bisericilor penticostale sasesti, devenind astfel, unul dintre cei mai importanti pastori ai minoritatilor entice. Cat despre importivirea maghiarilor, autoritatile romane au fost mai mult decat indiferente.



C. Ciuc spunea despre biserica penticostala:



Independent de miscarea penticostala din Banat si Transilvania, o romanca care a venit din SUA a inceput sa raspandeasca invatatura penticostala in Bucovina.



In aceste adunari ale penticostalilor apar prooroci care vorbesc in alte limbi, care sunt talmacite de cate un membru mai intelept al adunarii. Vorbirea in limbi este mult mai scurta decat "traducerea" acesteia.



In Romania este importanta proorocirea de la Domnul a casatoriilor, daca e bine ca unul sa se casatoreasca cu o anume fata. Multi se casatoresc fara a se cunoaste prea bine si fara sa le fie facuta proorocia, precum un acord nescris.




Biserica Penticostala - rugaciune


Biserica Penticostala - rugaciune



Multi considera ca e limpede ca apa de izvor minciuna vorbirii in limbi, iar persoanele naïve nu isi dau seama si se lasa fermecate de talmacirile care ii ating.



Limbile vorbite de penticostali nu sunt tocmai limbi. In Faptele Apostolilor descoperim urmatoarele:



Si, iscindu-se vuietul acela, s-a adunat multimea si s-a tulburat, caci fiecare ii auzea pe ei vorbind in limba sa. (Fapt. Ap. 2, 6).



Confesiunea penticostala considera ca Biblia reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu care a fost dat omului prin inspiratie divina, si anume dirijarea celor care au scris aceasta carte considerata sfanta.



Membrii acestui cult cred intr-un singur Dumnezeu, care este un spirit perfect si infinit, in care toate isi au inceputul si sfarsitul. Bineinteles, existenta acestui demiurg nu este demonstrata, verificata sau cercetata, ci subanteleasa.