De ce are renul Rudolf nasul rosu?

De ce are renul Rudolf nasul rosu?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCraciun
Ultima actualizareJoi 24 decembrie 2015
Vizualizari1963

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rudolf, renul-sef inhamat la sania lui Mos Craciun, are nasul rosu - stie toata lumea. Dar de ce oare? Cercetatori olandezi si norvegieni au dezlegat misterul!

renul Rodolf

Nasul renului Rodolf il fereste de frig

Raspunsul pare simplu: nasul renului Rudolf este rosu fiindca este strabatut de foarte multe vase capilare, prin care circula celule rosii, care il feresc de ger si ii regleaza temperatura creierului, ajutandu-l astfel sa-si duca la capat greaua misiune de a le duce cadouri copiilor cuminti pentru tot in lumea intreaga. Celulele rosii din acele capilare sangvine din nasul renilor sunt vitale pentru a transporta oxigen, pentru a controla inflamatiile si pentru a regla temperatura corpului lor.

Savantii norvegieni si olandezi spun ca nasul este extrem de important in acest proces de reglare a temperaturii renilor, care sunt zburatori si care pleaca intr-o calatorie in jurul lumii de la casa lor, aflata printre gheturile de la Polul Nord, pentru a livra la timp cadourile de Craciun.

renul rudolf

Renul Rudolf este preferatul lui Mos Craciun

Savantii au conceput un test pentru a vedea daca renumitul nas rosu al renului Rudolf are o densitate si o microcirculatie nazala mai mari in comparatie cu cele ale oamenilor.

Rezultatul: densitatea medie a capilarelor sangvine umane de la nivelul nasului este de 15 / milimetru patrat, iar in cazul renilor, savantii au stabilit o densitate capilara cu 25% mai mare, iar aceste vase de sange transporta o concentratie deosebit de mare de celule rosii, scrie Daily Mail.

Studiul savantilor norvegieni si olandezi a fost publicat in British Medical Journal.