Cum sa tratam colesterolul marit?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1071

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colesterolul este un alcool lipidic identificat in membrana celulara si in tesuturile organismului, transportat in sange. Acesta este principalul sterol sintetizat de animale iar de plante si fungi in cantitati mai mici. Colesterolul este foarte nociv pentru organism, in special pentru inima si pentru organele din vecinatatea acesteia.

Cum apar problemele de colesterol?Colesterolul se gaseste in alimente precum galbenusul de ou si carnea grasa, facand ca cei care le ingereaza in cantitati mari sa aiba niveluri crescute. Oamenii supraponderali, cei cu diabet, care mananca multe dulciuri, mancaruri prajite sau consuma alcool tind sa aiba niveluri crescute de trigliceride. Acestea sunt mai putin periculoase pentru artere decat colesterolul dar tot daunatoare.

Cauzele colesterolului marit- O dieta bogata in grasimi saturate si colesterol.

- Supraponderalitatea si lipsa exercitiilor fizice poate avea un impact negativ asupra organismului prin cresterea nivelului colesterolului LDL (low density proteins) "colesterol rau" si scaderea nivelul celui HDL (high density proteins) "colesterol bun".- Mostenirea genetica – sunt dispusi la boli cardiace barbatii sub 55 de ani si femeile sub 65 de ani care au avut astfel de antecedente familiale.


- Inaintarea in varsta – acest fenomen are loc in special la barbati.


- Consumul de bauturi alcoolice peste cantitatea recomandata de 3-4 unitati pe zi pentru barbati si 3 unitati pe zi pentru femei.

Tratament· Respectati strict regimul alimentar prescris de medic.


· Efectuati in mod regulat exercitii fizice.


· Reduceti greutatea corporala in cazul supraponderalitatii.


Monitorizati nivelul colesterolului! Incearcati sa aveti un mod de viata echilibrat atat din punct de vedere al dietei cat si al activitatii fizice. Mergeti la doctor pentru analize!