Cum sa bei corect vodka? 3 sfaturi

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriRomania
Ultima actualizareJoi 28 iulie 2022
Vizualizari534

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vodka este o băutură etalon pentru licorile tari, având o concentrație de alcool ce-l îndeamnă la prudență pe orice băutor responsabil. Nu trebuie să te lași înșelat de aspectul său identic cu cel al apei și să o consumi ca atare, pentru că riști să ți se taie filmul rapid, după câteva pahare. Nu e cazul să ne ascundem după deget, așa că vom recunoaște deschis că am trecut prin câteva astfel de experiențe, din care am reușit totuși să extragem și latura pozitivă. Așa cum alții deprind mersul pe bicicletă după ce iau câteva căzături, și noi am învățat cum se bea corect vodka, după ce ne-a trântit de câteva ori pe la chefuri sau ieșirile „la o bere” cu prietenii.

Pentru că nu vrem să repeți și tu aceste greșeli, am decis să-ți împărtășim învățăturile noastre, care să te ajute să descoperi adevăratele calități ale acestei băuturi.

Temperatura ideală de servire

Din acest punct de vedere, consumatorii se împart în două categorii: unii care preferă vodka rece de la congelator, iar alții care spun că se bea la temperatura camerei. Ambele tabere au dreptate în felul lor, pentru că vodka poate fi savurată în cele două moduri.

Trebuie precizat însă că vodka ținută la congelator devine mai vâscoasă, iar temperaturile scăzute îi diminuează aromele și tăria. Gustul și consistența sunt însă plăcute și fac vodca mai ușor de băut. Totuși, nu te lăsa înșelat, pentru că vodka la congelator rămâne o băutură tare chiar dacă acest lucru nu se simte imediat când o bei. Se va simți cu siguranță puțin mai târziu, dacă vei da peste cap câteva pahare, unul după altul.

Pe de altă parte, cele mai îndrăgite tipuri de vodkă au arome discrete specifice și ar fi păcat ca acestea să se estompeze dacă sunt ținute la gheață. În acest caz, e de preferat să fie servite la temperatura camerei, pentru că savoarea și tăria vor fi puse pe deplin în valoare. O variantă convenabilă este să ții vodka la congelator și să o savurezi în timp ce o lași să se încălzească la temperatura camerei în pahar

Cuburile de gheață potrivite

O altă soluție pentru a evita controversa despre care am vorbit mai devreme este să pui în paharul de vodkă 2-3 cuburi de gheață. Mulți vor spune că gheața nu e bună, pentru că se topește și diluează băutura, modificându-i gustul și tăria. Într-un fel, au dreptate, însă acest lucru nu se va întâmpla dacă vei folosi cuburi de gheață potrivite. Secretul este ca acestea să fie cât mai mari și să fie făcute din apă bine filtrată.

Cuburile mari se topesc mai greu și astfel nu vor dilua băutura așa cum ar face-o niște cuburi de mici dimensiuni, care se transformă ușor în apă. Folosind cuburi mari, acestea vor diminua ușor tăria băuturii, fără a-i schimba gustul și aroma. Pentru aceasta, apa din care sunt făcute trebuie să fie cât mai pură. Nu recomandăm deloc apa de la robinet, care conține clor și ar putea să-ți strice plăcerea de a savura o vodkă de calitate.

Băuturi cu care poate fi combinată

Vodka este o băutură suficient de tare, astfel că ar fi sinucidere curată să o combini cu o altă tărie. De asemenea nu e o idee bună nici să bei vodkă și să „stingi” cu bere, pentru că această combinație îți va da „stingerea” mai repede decât te aștepți. În schimb, vodka poate fi ingredientul alcoolic perfect pentru o serie de cocktailuri, în combinație cu diferite lichioruri și sucuri de fructe. Astfel, vodca merge foarte bine în combinație cu suc de portocale, suc de mere, suc de afine, lichior de cafea sau de cireșe. Merge chiar și cu suc de roșii, aceasta fiind combinația care stă la baza celebrului cocktail Bloody Mary.

Chiar dacă acum știi să bei vodkă precum un fin cunoscător, nu uita că regula de bază rămâne cumpătarea și consumul responsabil!


Sursa foto: unsplash.com/photos/ZRuWKYQ9LW4