Cum poți să verifici credibilitatea unui partener de afaceri

Cum poți să verifici credibilitatea unui partener de afaceri

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriplanuri de afaceri
Ultima actualizareLuni 4 noiembrie 2019
Vizualizari472

Voteaza & Distribuie

Descriere

O relație de afaceri bine clădită înseamnă să lucrezi cu oameni de încredere și să derulezi strategii care să aducă beneficii ambelor părți implicate. Însă, ca antreprenor, nu este deloc simplu să îți evaluezi corect partenerii și să identifici oportunitățile care pot conduce la un business mult mai prosper.

Mediul economic instabil și bonitatea colaboratorilor influențează într-o măsură considerabilă fluxul continuu al unei companii în ceea ce privește încasările și plățile de capital. Un singur client aflat în incapacitate de plată poate afecta bunul mers al afacerii, de aceea trebuie să cunoști în detaliu situația celor cu care lucrezi. Situația financiară are un rol vital în activitatea unei societăți, iar un dezechilibru major poate crea probleme serioase în gestionarea cash-flow-ului. O acțiune de verificare și monitorizare firme te poate ajuta să eviți partenerii care nu își respectă obligațiile de plată. Iată cum poți evalua credibilitatea colaboratorilor tăi ca să obții angajamente loiale pe termen lung.

Verifică partenerul în Centrala Incidentelor de Plăți

Specializată în colectarea, stocarea și centralizarea informațiilor referitoare la incidentele de plăți ale firmelor, Centrala Incidentelor de Plăți (CIP) este o structură care te poate ajuta să eviți anumite situații financiare nedorite. Aceasta este parte a Băncii Naționale a României și administrează datele specifice despre titularii de cont cu cecuri, cambii și bilete la ordin care nu și-au achitat datoriile către anumiți parteneri. Ca potențial colaborator al respectivei companii ai șansa de a verifica bonitatea celui cu care vrei să faci afaceri pentru a afla dacă a înregistrat incidente de plată majore sau este bun platnic.

Pentru a verifica dacă firmele cu care alegi să lucrezi au datorii poți beneficia de acces rapid la aceste informații (actualizate) prin intermediul unor rapoarte CIP online în platforma Termene.ro. În cazul în care descoperi că societatea are un istoric negativ și înregistrează mai multe incidente în ceea ce privește obligațiile de plată, este indicat să nu mergi mai departe cu încheierea unui parteneriat ce te poate conduce către o situație de dificultate financiară.

Acordă atenție portalurilor de monitorizări firme

Platformele web reprezintă o sursă bună de informații. Ca să afli cât mai multe detalii financiare și juridice despre viitorul tău partener de afaceri, o companie care monitorizează firmele precum Termene.ro îți poate oferi toate datele necesare. Astfel, prin crearea unui cont simplu ai acces la detalii financiare, starea de insolvență, asociați și administratori, dosare în instanță, achiziții publice, date fiscale, garanții mobiliare sau incidente de plată. Practic, poți verifica o firmă în mai puțin de un minut ca să te hotărăști mai ușor dacă este sigur sau nu să derulezi afaceri cu aceasta.

Prin intermediul unei platforme complete ce îți pune la dispoziție informații oficiale și actualizate în timp real poți să afli detalii utile despre orice indicatori ca să ai o imagine clară asupra istoricului partenerului tău de afaceri în mediul de business.

Stabilește statutul viitorului colaborator


Dacă îți dorești să verifici personalitatea juridică a viitorului tău partener poți face asta foarte simplu. De pildă, folosindu-te de codul unic de înregistrare sau denumirea acestuia ai posibilitatea de a verifica dacă este înregistrat ca operator de piață pe site-ul Ministerului de Finanțe. Cu toate că informațiile nu sunt foarte detaliate, prin intermediul platformei poți stabili dacă colaboratorul tău funcționează legal ori este sau nu plătitor de TVA.

Descoperă feedback-ul referitor la compania cu care vrei să lucrezi

Deoarece internetul reprezintă o sursă nelimitată de informații din orice domeniu poți afla rapid opiniile altor companii care au dezvoltat afaceri împreună cu viitorul tău partener. Review-urile sunt foarte importante și, chiar dacă nu te poți baza în totalitate pe acestea, ai posibilitatea de a-ți forma o părere despre societatea cu care o să lucrezi. Trebuie să știi că un feedback negativ din piață s-ar putea să aibă repercusiuni asupra companiei tale și să-i afecteze imaginea. Mai mult, și website-ul colaboratorului are o importanță aparte pentru că o platformă profesională influențează pozitiv credibilitatea companiei, în timp ce lipsa acesteia poate genera neîncredere.

Verificarea unui partener de afaceri te poate ajuta să eviți orice risc de ordin financiar. În cazul în care viitorul tău partener de afaceri este înregistrat cu incidente de plată recente la CIP, în mod sigur nu își va putea îndeplini obligațiile de plată către tine. Având toate detaliile referitoare la situația în care se află, ai șansa de a demara afacerea solicitând doar plata în avans, fără să mai fii expus vreunui pericol.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/684385/pexels-photo-684385.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=650&w=940