Cum influențează utilizarea insecticidelor produsele agricole și consumul lor?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriinsecticide
Ultima actualizareVineri 14 aprilie 2023
Vizualizari259

Voteaza & Distribuie

Descriere

Insectele sunt considerate a fi cei mai redutabili dăunători pentru culturile agricole, producând pagube atât prin distrugerile provocate, cât și prin faptul că sunt vectori de transmitere pentru diverși agenți patogeni care provoacă boli ale plantelor. Prin urmare, atacurile insectelor trebuie să fie prevenite pe cât posibil, iar în cazul în care acestea au loc, trebuie să fie stopate în faza incipientă. În acest scop, administrarea tratamentelor cu insecticide este o operațiune vitală pentru orice cultură înființată pe o suprafață întinsă. Fiind vorba de substanțe chimice, insecticidele au iscat anumite controverse legate de siguranța consumului de produse agricole astfel tratate, iar în cele ce urmează ne-am propus să lămurim anumite aspecte legate de acest subiect.

De ce este neapărat nevoie de insecticide

Dacă într-o livadă sau într-o grădină este ușor de înființat și de îngrijit o cultură bio, lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de suprafețe cultivate care se întind pe zeci sau sute de hectare. În primul caz, insectele pot fi ținute mai ușor sub control - fiind o exploatație de mici dimensiuni - însă unui fermier îi este imposibil să facă acest lucru pe o suprafață extinsă, fără a folosi insecticid. Cea mai mare parte a produselor agricole de pe piață provine din aceste culturi înființate pe suprafețe extinse, iar fără ajutorul insecticidelor, productivitatea ar fi mai scăzută, ceea ce ar duce și la o scădere a cantităților de produse care ajung pe piață. Urmarea firească ar fi creșterea prețurilor, iar în situațiile mai grave, chiar apariția unor crize de alimente.

Cât de sigure sunt produsele tratate cu insecticide

Având în vedere faptul că aceste substanțe sunt folosite preponderent pentru tratarea produselor destinate consumului larg, este lesne de înțeles faptul că există o preocupare sporită pentru siguranța consumatorilor. Insecticidele folosite în agricultură se administrează sub formă de soluții diluate cu apă, având un grad de toxicitate scăzut pentru om, însă suficient de ridicat pentru a fi letal pentru insecte. Dacă sunt administrate de timpuriu insecticidele dispar de pe plante până la momentul recoltării. Există și insecticide sistemice - care sunt absorbite în țesuturile vegetale - iar acestea au efect pe o anumită perioadă, după care dispar înainte de recoltare, fără a lăsa în urmă substanțe reziduale. Așadar, produsele agricole tratate cu insecticide pot fi consumate cu încredere, desigur, cu recomandarea de a fi spălate înainte.

Cum influențează insecticidele calitatea produselor agricole

Insectele pot provoca pagube în toate stadiile de vegetație ale culturilor, și chiar după momentul recoltării. Semnele atacurilor insectelor pot fi observate cu ușurință pe suprafața fructelor și legumelor, iar și mai rău este când descoperi prezența acestora în interiorul produselor așa cum se întâmplă, de exemplu, cu viermii din cireșe. Evident că nimeni nu își dorește să cumpere astfel de produse, care sunt considerate de calitate inferioară, și nici fermierii nu au interesul să iasă pe piață cuo asemenea ofertă, pentru că sunt conștienți că vor ieși în pierdere. Prin urmare, sunt nevoiți să folosească insecticide, cu ajutorul cărora stopează atacurile dăunătorilor și își asigură astfel garanția unei recolte de calitate, care să îi mulțumească și pe consumatori.

Care este impactul insecticidelor asupra mediului înconjurător

Marea majoritate a insecticidelor au acțiune selectivă, ceea ce înseamnă că substanțele active acționează doar împotriva dăunătorilor țintă. Astfel, folosirea insecticidelor nu va afecta în niciun fel celelalte categorii de insecte - multe având un rol benefic, întrucât contribuie la polenizare. De asemenea, insecticidele nu au un impact negativ nici asupra animalelor și păsărilor, nemaivorbind de plantele de cultură pe care le protejează. Nu în ultimul rând, insecticidele păstrează nealterată și calitatea solului.

În concluzie, utilizarea insecticidelor în agricultură aduce o serie de beneficii atât fermierilor, cât și consumatorilor, asigurând o bună productivitate a culturilor și o recoltă de calitate.