Jump to content
Forum Roportal
enoch

Branza de burduf

Recommended Posts

Precis printre atitea forumisti se gasesc si vre-o doi ciobani sau preparatori de branza la stina?!?!?!?

Noi secuii avem o reteta dar nu stiu daca corespunde intrebarii exact, dar seamana.

 

Ciobanul ne trimitea un cascaval cat roata camionului de TIR ... de o bunatate nemarginita.

Bunicul incepea sa-l transeze in bucati mici ca-l macina marunt, il amesteca cu sare dar nu din acea fina si-l framinta toata familia ca era destul de greu si oboseam repede. Noi copiii tineam doar oala in care era amestecul.

Pentru branza aveam mereu un butoias nou comandat special dintr-un anumit lemn, era o regula prin sat sau traditie ca numai in butoi din fructe pere se pune tuica de pere dar si branza avea o regula. Tot din lemn masiv aveam un instrument asemanator cu un base bat cu care bateam brinza in butoias sa nu ramana locuri cu aer ca acolo incepe mucegairea sau cresc viermisori?!?!?! Dupa ce a fost gustat branza ca are sare destula, incepea umplarea butoiului.

Bunicul era expert in de toate, punea un rand de branza de 5 cm si-l batea bine si uniform si tot asa pana-l umplea la refuz, punea capacul de lemn, batut si ala ermetic si-l ducea in pod langa afumaturi sa fie intr-un loc sigur sa se faca!!!

Peste un timp stiut de el se desfacea butoiul si se sfarima brinza cand il scotea cu o lingura, dar era de o bunatate ce

n-am mancat de atunci din copilarie. Cu cartofi fierti reci ducea pe camp la zilieri langa slanina afumata sa mai fie ceva si un pic de dulceata, sau se facea mamaliga cu brinza si cu jumeri, o raritate in secuime ca nu creste porumb si era tratat

precum caviar in alta parte!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Precis printre atitea forumisti se gasesc si vre-o doi ciobani sau preparatori de branza la stina?!?!?!?

Noi secuii avem o reteta dar nu stiu daca corespunde intrebarii exact, dar seamana.

 

Ciobanul ne trimitea un cascaval cat roata camionului de TIR ... de o bunatate nemarginita.

Bunicul incepea sa-l transeze in bucati mici ca-l macina marunt, il amesteca cu sare dar nu din acea fina si-l framinta toata familia ca era destul de greu si oboseam repede. Noi copiii tineam doar oala in care era amestecul.

Pentru branza aveam mereu un butoias nou comandat special dintr-un anumit lemn, era o regula prin sat sau traditie ca numai in butoi din fructe pere se pune tuica de pere dar si branza avea o regula. Tot din lemn masiv aveam un instrument asemanator cu un base bat cu care bateam brinza in butoias sa nu ramana locuri cu aer ca acolo incepe mucegairea sau cresc viermisori?!?!?! Dupa ce a fost gustat branza ca are sare destula, incepea umplarea butoiului.

Bunicul era expert in de toate, punea un rand de branza de 5 cm si-l batea bine si uniform si tot asa pana-l umplea la refuz, punea capacul de lemn, batut si ala ermetic si-l ducea in pod langa afumaturi sa fie intr-un loc sigur sa se faca!!!

Peste un timp stiut de el se desfacea butoiul si se sfarima brinza cand il scotea cu o lingura, dar era de o bunatate ce

n-am mancat de atunci din copilarie. Cu cartofi fierti reci ducea pe camp la zilieri langa slanina afumata sa mai fie ceva si un pic de dulceata, sau se facea mamaliga cu brinza si cu jumeri, o raritate in secuime ca nu creste porumb si era tratat

precum caviar in alta parte!!!

 

cam cat trebuie tinuta branza in putinica?

Share this post


Link to post
Share on other sites
cam cat trebuie tinuta branza in putinica?

 

 

N-am idee, poate o luna pe timp mai racoros ... ca aveam mai multe in pod, nu asteptam chiar pe asta sa fie bun de mancat. Aveam multe oi la cioban si ne venea randul destul de des la cascaval.

Curios, platourile reci nu erau la moda!!! desi aveam multe afumaturi excelente in pod, rara exceptie era daca venea cineva de departe sa ne viziteze intr-un ceas din zi cand nu era mancare gatita sa-l servim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum 1 an am gasit in Phoenix intr-un magazin cu patroni din Bosnia Branza de Burduf din ROmania,

pachetel de 225 grame costa cam $10, insa trebuia comandat ...

lumea comanda pe Amazon ca vine mult mai ieftin,  mi-a spus cineva.  

Undeva langa Tucson sint si ciobani unguri, romani, mexicani, yugoslavi, etc./ care cresc oi si capre, cultiva

ardei gras maghiar, vinete si tot ce mai poate rodi pamantul ca cererea e mare insa la mine nu prea ajunge

nimic, si e cam departe sa cobor 2 ore de drum pe un sens ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am gasit si eu aici la magazinul romanesc da o vinde braneanul ala la un pret de parca-i poleita cu aur si diamante. Sa si-o bage unde nu patrunde soarele, pana oi da eu 20 $ pe un bulgare de branza nici cat pumnul de mare. 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

O prietena la fel nu voia sa dea bani multi pe marfa organica si a hotarit ca va face acasa branza de vaci proaspata ca e usor de facut.

A cumparat lapte organic cu $8 galonul, vreo 6 galoane sa-i ajunga pentru 2 tavi mari de prajitura de patiserie maghiara numit  Vargabéles. 

In magazin costa ceva branza necesara ... dar ea nu si-a dat seama cat plateste pentru lapte gras nepasteurizat, dupa muls direct pe masa ... lapte

proaspat din Arizona.   L-a pus la fiert cu nu stiu ce sa se prinda ... si s-a prins de fundul cratitelor ca n-au fost spalate ca lumea si putea prin casa

a lapte ars dar necoagulat ca era prea proaspat sa se strice din atit ...  :giggle:.   Suna pe toata lumea pentru sfaturi ... ce sa faca??? 

L-am intrebat daca vrea sfat pentru dezodorizarea casei sau pentru ce???  poate spalarea vaselor ... Cred ca le-a aruncat si cratitele la gunoi. 

 
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×