Cum alegi mâncarea pentru pisici: Criterii de care să ții cont

Detalii

CategoriiRegional
Tagurihrana animale
Ultima actualizareDuminica 11 septembrie 2022
Vizualizari278

Voteaza & Distribuie

Descriere

În magazinele cu mâncare pentru animale vei găsi întotdeauna o mulțime de sortimente de hrană pentru pisici, de la diferite branduri, cu diferite ingrediente și diferite ambalaje, menite să îți atragă atenția cât mai ușor. Însă, atunci când alegi aceste produse ar trebui să acorzi atenție și altor detalii, nu doar imaginilor de pe cutii, pentru că hrana pe care i-o oferi pisicii tale are un rol esențial în dezvoltarea acesteia. Așa că iată câteva detalii esențiale pe care ar trebui să le verifici atunci când alegi sortimentele de hrană pentru animalul tău de companie.

Verifică lista de ingrediente

Atunci când cumperi hrana pentru pisica ta ar fi indicat să verifici lista de ingrediente a produselor pe care le-ai ales. Pe etichetele conservelor și pliculețelor cu hrană vei găsi întotdeauna lista de ingrediente, sortate descendent, în funcție de cantitatea fiecărui ingredient folosit. Carnea ar trebui să fie primul aliment de pe listă, pentru ca pisicile au nevoie de proteine în alimentația lor. Însă, în compoziția anumitor produse se pot afla și altfel de ingrediente de origine animală, cum ar fi ficat, splină, intestine, plămâni sau rinichi, care pot fi uneori mai dificil de digerat.

Proteinele din carne sunt importante pentru pisici, pentru că felinele nu pot produce aceste elemente de bază în corpul lor, așa că își obțin aminoacizii esențiali din hrana pe care o consumă. În plus, proteinele au un rol cheie în întărirea sistemului imunitar al pisicilor. Dacă o felină nu mai consumă cantitatea necesară de proteine, aceasta nu se va dezvolta corect și va fi predispusă la infecții, având un sistem imunitar slăbit.

Sunt grăsimile sănătoase pentru pisici?

Acizii grași au un rol esențial în dieta unei pisici, pentru că funcționează precum un combustibil, oferindu-i felinei mai multă energie și ajutând-o să rămână activă. Totodată, acizii grași, cum ar fi Omega-3 și Omega-6, ajută la menținerea sănătății pielii și blănii pisicii, și îi poți găsi în sortimentele de hrana Royal Canin pentru pisica ta. Taurina, un element esențial pentru pisici Atunci când alegi hrana pisicii tale ar trebui să te asiguri că aceasta conține taurină, un aminoacid care poate să influențeze mai multe procese metabolice din organismul unei feline.

Spre exemplu, o deficiență de taurină poate să ducă la orbire, la tulburări de creștere, infertilitate, dar și la apariția anumitor boli ale sistemului imunitar și ale inimii. Tocmai de aceea, este important ca pisica ta să consume zilnic o cantitate esențială suficientă de taurină, iar responsabilitatea ta este să alegi o hrană care să conțină acest aminoacid.

Ce minerale trebuie să conțină hrana pisicilor

Și pisicile au nevoie de minerale în alimentația lor, iar calciul și fosforul nu ar trebui să lipsească din hrana lor. Aceste minerale sunt esențiale pentru sănătatea dinților și a oaselor, mai ales atunci când pisica este gestantă, sau când aceasta este încă pui și se află în creștere. Printre mineralele care ar trebui să se regăsească în hrana pisicilor se numără și potasiul, sodiul, magneziul, zincul și fierul.

Totodată, hrana pisicilor ar trebui să conțină și un anumit complex de vitamine, care să le ajute să se dezvolte corect și să aibă o vedere normală, o blăniță fină și un sistem nervos sănătos. Printre cele mai importante vitamine se numără A, D, E și K, care se depun în țesuturile grase, dar și B și C, care sunt solubile în apă și nu sunt depuse în organism, fiind eliminate prin urină.

Evită produsele cu potențiatori de arome și conservanți

Dacă vrei ca pisica ta să se dezvolte sănătos, atunci ar trebui să eviți să îi oferi hrană care conține potențiatori de arome și conservanți. În general, hrana umedă nu conține conservanți, pentru că plicurile și conservele cu mâncare sunt închise ermetic și sterilizate la temperaturi înalte. În schimb, aceștia sunt utilizați uneori de producători pentru hrana uscată, pentru conservarea granulelor.

În ceea ce privește potențiatorii de arome, aceștia sunt utilizați în unele cazuri, în hrana umedă. De obicei, zahărul sau carameluls se folosesc pentru a oferi cărnii un gust mai dulce și o culoare maronie. Totuși, zahărul nu ar trebui să fie folosit pentru hrana pisicii, pentru că este dăunător pentru sănătatea acesteia. Tocmai de aceea ar fi indicat să alegi o hrană de calitate pentru felina ta, care să nu conțină zahăr, caramel sau glucoză.

Dacă până acum aveai dubii în privința alegerii sortimentelor potrivite de hrană pentru pisica ta, de acum totul ar trebui să decurgă mult mai ușor. Întotdeauna vei găsi toate informațiile necesare pe etichetele produselor, iar dacă vei ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, vei alege cu siguranță mâncarea cea mai sănătoasă pentru pisica ta.

Sursa foto: unsplash.com/photos/9UUoGaaHtNE