Care sunt cele mai frecvente cauze ale obezității animalelor de companie

Detalii

CategoriiRegional
Taguricaine, hrana animale, hrana caini, pisica
Ultima actualizareLuni 17 ianuarie 2022
Vizualizari396

Voteaza & Distribuie

Descriere

Obezitatea poate afecta atât câinii, cât și pisicile, și poate cauza o serie de probleme de sănătate destul de grave, precum artrita dureroasă, boli de inimă, diabet sau cancer. În plus, excesul în greutate poate determina și stări de apatie, așa că este important ca orice stăpân să cunoască principalele cauze ale obezității la animalele de companie, pentru a putea preveni creșterea exagerată a greutății.

Consumul de alimente grase

Consumul de alimente grase, de recompense și resturi alimentare poate fi una dintre cauzele obezității în rândul animalelor de companie. Un prim pas pentru prevenirea obezității la câine și pisică este o dietă echilibrată, în funcție de recomandările doctorului veterinar. Este esențial să alegi produse potrivite pentru vârsta animalului tău de companie, dar și pentru stilul său de viață. De asemenea, ar fi indicat să eviți excesul de recompense și împărțirea resturilor alimentare, aceste obiceiuri putând deveni extrem de periculoase pentru sănătatea animalului tău de companie.

Mâncatul excesiv


Mâncatul excesiv poate fi, de asemenea, una dintre cauzele principale ale obezității. Majoritatea alimentelor au un conținut ridicat de sare, grăsimi și aditivi, iar toate acestea îl vor determina pe animalul tău de companie să consume mai multă mâncare decât are nevoie. Tocmai de aceea, este recomandat ca animalul tău de companie să respecte un program fix pentru fiecare masă și să îi oferi mereu o anumită cantitate de hrană, stabilită de medicul veterinar.

Castrarea


Mai multe studii clinice au demonstrat că după procesul de sterilizare sau castrare, metabolismul animalelor de companie scade considerabil. Astfel, medicul veterinar recomandă o dietă cât mai slabă în calorii, în cazul animalelor sterilizate.

Vârsta


Odată cu înaintarea în vârstă, animalele de companie devin mai puțin active și au din ce în ce mai puțină energie, motiv pentru care au nevoie de mai puține calorii. Dacă acestea consumă prea multă hrană și au un stil de viață pasiv, care nu include prea multă activitate fizică, prezintă un risc ridicat pentru apariția obezității.

Boala Cushing


Boala Cushing apare în momentul în care organismul începe să producă o cantitate excesivă de cortizol. Dacă acesta este secretat în cantități normale, cortizolul poate ajuta organismul să răspundă la stimulii de stres și la reglarea sistemului imunitar, însă, dacă este prezent în cantități mari, poate provoca diferite afecțiuni, cum ar fi obezitatea. În general, rasele canine care sunt mai predispuse la această afecțiune sunt: Caniche, Teckel, Boxer, Boston Terrier și Beagle.

Cum se manifestă obezitatea la câini și pisici

În cazul animalelor de companie, obezitatea se poate observa destul de ușor, prin creșterea exagerată în greutate, excesul de grăsime și lipsa dorinței de mișcare.

Câinii sunt mult mai predispuși la obezitate decât pisicile, pentru că sunt mult mai pofticioși, mai ales în privința resturilor alimentare, care nu sunt deloc sănătoase.

Tocmai de aceea, este important să discuți mereu cu medicul veterinar și să verifici dacă animalul tău de companie își menține o greutate sănătoasă. În cazul în care câinele este supraponderal, vei observa următoarele simptome: dificultate în mers, mișcare lentă, respirație accelerată, somnolență, și pierderea vizibilității taliei.

Totuși, pentru un diagnostic corect și pentru opțiunile potrivite de tratament, este necesar să te consulți mereu cu doctorul veterinar, pentru că doar acesta poate să îți recomande cea mai bună hrană care să te ajute în gestionarea greutății animalului tău de companie.

Hrana are un rol foarte important în tratarea unui animal supraponderal. Pe lângă exercițiile fizice, o alimentație cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii este absolut esențială pentru ca animalul tău de companie să slăbească sănătos și să rămână în formă. Încearcă să incluzi cât mai multe fibre în dieta câinelui tău, deoarece acestea îl vor ajuta să mănânce mai puțin și îi vor conferi senzația de sațietate.

Sursa foto: unsplash.com/photos/U3aF7hgUSrk