Alimentația câinilor în funcție de vârstă: sfaturi și recomandări

Detalii

CategoriiRegional
Taguricaine, hrana animale, hrana caini
Ultima actualizareLuni 6 martie 2023
Vizualizari317

Voteaza & Distribuie

Descriere

Așa cum oamenii evoluează din momentul nașterii, până la bătrânețe, la fel se întâmplă și în cazul cățelușilor: de la naștere, la adult, apoi la senior organismul acestora funcționează diferit, astfel că este nevoie de un mediu prielnic pentru fiecare etapă. Iar alimentația este factorul determinant al acestei evoluții care poate fi benefic sau, dimpotrivă, poate avea efecte negative. De aceea este important ca aceasta să se desfășoare corespunzător. Iată ce trebuie să știi despre alimentația câinilor în funcție de vârstă!

Hrana pentru puii de câini și juniori


Din cauza unui sistem digestiv slab dezvoltat, în primele două luni de viață puii de câine trebuie hrăniți exclusiv cu lapte matern. Totuși după aproximativ 4 săptămâni aceștia devin atrași de mirosul mâncării pe care o consumă mama lor, deci vor face eforturi spre a o consuma. Cum aceasta este creată din alimente necesare unui câine adult, dacă o consumă se poate confrunta cu anumite probleme. De aceea, este important să apelezi la hrană uscată pentru câini juniori, pe care, pentru început, trebuie să o umezești în puțină apă, pentru a o putea mesteca, înghiți și digera. După înțărcare, odată obișnuit cu hrana uscată specială pentru câine, trebuie inclusă în alimentație și hrana umedă. Aceasta este foarte nutritivă, extrem de delicioasă și are rolul de a menține nivelul de hidratare optim. Juniorii au nevoie de o cantitate mai mare de hrană, astfel în primele luni de viață se recomandă 4 mese pe zi, iar după vârsta de 6 luni, 2 mese pe zi sunt de ajuns.

Hrana pentru câinii adulți

Spre deosebire de mâncarea pentru juniori care este mai bogată în proteine, calorii și substanțe nutritive, hrana pentru câinii adulți este echilibrată din punct de vedere nutrițional, însă le asigură aportul necesar de vitamine, fibre, proteine pentru sănătatea organismului. Cantitatea de calorii este mai redusă fiindcă activitatea adulților nu mai este la fel de intensă precum cea a juniorilor, astfel că există riscul de obezitatea care, la rândul ei poate produce o serie de afecțiuni. De asemenea, nivelul de hidratare este asigurat și de hrana umedă. Dacă te decizi să incluzi noi alimente în dieta câinelui, fa-o treptat, în cantități mici. În caz contrar, sistemul digestiv poate fi afectat și pot apărea constipația sau diareea. Pentru a afla cantitatea necesară de calorii zilnice pe care să o oferi câinelui tău, aplică această formulă elaborată de medicii veterinari:

  • numărul de kg a câinelui x 30 + 70.

Hrana seniorilor


Organismul câinilor bătrâni sau al seniorii este cu mult încetinit față de cel al juniorilor și al adulților. Sistemul digestiv este foarte lent, iar dacă companionul tău mai suferă și de alte afecțiuni specifice bătrâneții, pot apărea adesea probleme de constipație și balonare. De aceea, hrana trebuie să fie mai lejeră, adică mai slabă în grăsimi, însă bogată în nutrienți, vitamine și aditivi care ajută la accelerarea digestiei.

Hrănește-l pe corespunzător pe patrupedul tău pentru a-i asigura o viață liniștită și fără probleme de sănătate! Cumpără din magazine și farmaciile veterinare hrana adaptată în funcție de vârstă, iar dacă știi că acesta suferă de anumite alergii, verifică conținutul alimentelor și exclude-le pe cele cu alergeni. Ai grijă de sănătatea câinelui tău!

Sursa foto: Freepik.com