Alegerea corectă a hranei pentru animalul tău, în funcție de vârstă și nevoi speciale

Detalii

CategoriiRegional
Tagurihrana animale, hrana caini, pisica
Ultima actualizareVineri 10 decembrie 2021
Vizualizari431

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din dragostea și afecțiunea pe care le-o purtăm animalelor noastre de companie, tindem să le răsfățăm uneori prea mult, oferindu-le mai multă hrană sau gustări care nu sunt sănătoase pentru acestea. Astfel de obiceiuri pot afecta sănătatea animalelor noastre companie, așa că este important să urmăm anumite reguli și să le oferim hrana corectă de care au nevoie pentru a se dezvolta sănătos. Îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și recomandări, astfel încât să alegi hrana potrivită pentru câinele sau pisica ta.

Cum alegi hrana potrivită pentru câinele tău

Câinele este considerat un membru al familiei, fiind la fel de răsfățat și de iubit, precum un copil. Însă este important să nu uităm de faptul că acesta are nevoi speciale, și că hrana pe care i-o oferim trebuie să fie potrivită pentru vârsta sa.

Cum hrănești puiul de câine, până la 6-8 săptămâni

Atunci când sunt în creștere, puii sunt plini de energie, așa că au nevoie de o alimentație mai bogată în substanțe nutritive, decât câinii adulți sau seniori. Având un grad de activitate mai mare, aceștia au nevoie de un aport de calorii mai ridicat și bine echilibrat. În primele două luni de viață, puiul ar trebui să se hrănească, în primul rând, cu laptele mamei, fiind bogat în nutrienții necesari creșterii sănătoase. Însă, după primele trei săptămâni, puii încep să fie curioși și încep să consume și din hrana solidă pe care o găsesc în bolul mamei. Tocmai de aceea, după primele 4 săptămâni, îi poți obișnui cu hrană uscată pentru juniori. De asemenea, veterinarul recomandă ca puii să fie înțărcați în jurul vârstei de șase-opt săptămâni, după ce aceștia s-au obișnuit deja cu hrana solidă.

Puii de câine trebuie hrăniți puțin și des. Dacă aceștia încă sunt hrăniți de mamă, le poți oferi fiecăruia câte o linguriță de hrană de cinci ori pe zi.

Ce consumă un câine după 8 săptămâni


După înțărcare, puiul poate trece treptat la hrana de adult. Pe parcurs, poți să înlocuiești o cantitate mică din hrana de juniori, cu cea pentru adulți, urmând ca la fiecare trei zile să mărești cantitatea înlocuită. De asemenea, poți începe să îl familiarizezi cu hrana umedă, dar și cu alte alimente sănătoase, cum ar fi orezul morcovul, carnea de vită sau de curcan.

Cum hrănești corect un câine adult

Un câine adult are nevoie de proteine, dar și de fibre, pe care le poate consuma din cereale, fructe și legume. În jur de 50% din rația zilnică a hranei ar trebui să fie bazată pe carne, 25 % pe orez, 10% legume și fructe. De asemenea, atunci când vrei să introduci alimente noi în dieta câinelui tău, ar fi recomandat să o faci în cantități mici și treptat, pentru a evita probleme digestive, alergiile sau diareea. Nu uita să ții cont de cantitatea de hrană pe care o oferi câinelui tău. Aceasta depinde de vârstă, rasă, talie, nivelul de activitate și greutate. În funcție de toate aceste aspecte, medicul veterinar îți poate spune care este cantitatea normală de hrană pe care i-o poți oferi câinelui tău.

Pentru câinii adulți, îți recomandăm hrana Purina ProPlan, care conține mai multe sortimente și o varietate de rețete care acoperă aproape toate nevoile nutriționale ale animalului tău de companie.

Cum alegi hrana potrivită pentru pisica ta


Pe măsură ce puiul de pisică se dezvoltă, acesta are nevoie de diferite tipuri de hrană, pentru o viață sănătoasă. Așa că iată care sunt tipurile de hrană potrivite pentru fiecare etapă din viața pisicii tale.

Cum hrănești un pui de pisică în prima lună de viață

În prima lună de viață, puiul tău de pisică va primi toți nutrienții necesari din laptele matern. Însă, veterinarul îți poate recomanda să îi oferi puiului de pisică și un lapte special conceput pentru acesta, care conține și mai mulți nutrienți, necesari pentru o dezvoltare sănătoasă. Acest lucru este extrem de important, mai ales dacă mama nu are lapte suficient, sau dacă puii sunt foarte numeroși.

Ce hrană va consuma puiul de pisică în primele patru luni

După primele patru săptămâni, puii de pisică pot începe să consume hrană solidă, chiar în perioada procesului de înțărcare. Poți facilita acest proces, hidratând câteva crochete uscate cu lapte pentru puii de pisică, până când acestea devin moi, astfel încât puii să le consume cu ușurință. Îți recomandăm să alegi o hrană specială pentru juniori, care să susțină dezvoltarea sănătoasă a acestora. În general, hrana pentru pui ar trebui să fie bogată în antioxidanți, care stimulează producerea anticorpilor, deoarece, în timpul înțărcării, imunitatea dobândită de la mamă începe să scadă.

De asemenea, trebuie să te asiguri că puii de pisică au tot timpul suficientă apă proaspătă pentru a se hidrata, ori de câte ori simt nevoia.

Ce hrană îi oferi puiului de pisică după vârsta de patru luni

Pisicilor le place să mănânce puțin și des, așa că ar fi indicat să aibă în jur de 15-20 de mese mici, zilnic. În general, o pisică își reglează singură cantitatea de hrană, așa că îi poți lăsa mai multă în bol. Însă, dacă alegi să o sterilizezi, există riscul să crească rapid în greutate după această intervenție. Deoarece consumul de energie se reduce cu 30%, apetitul său va crește chiar și cu 25%, așa că va trebui să îi alegi o hrană cu o formulă specială pentru pisici sterilizate.

După vârsta de 12 luni, poți să îi oferi pisicii tale hrană pentru adulți. Va trebui să ții cont de faptul că o pisică de interior, care are un stil de viață sedentar, are nevoie de mai puțină energie, așa că ar fi indicat să îi oferi o porție de hrană corespunzătoare, pentru a evita creșterea în greutate.

Așadar, stabilirea unor obiceiuri sănătoase de hrănire și alegerea unor sortimente potrivite de hrană pentru nevoile animalului tău de companie sunt două aspecte extrem de importante, care îl pot ajuta să devină un adult sănătos. Iar dacă ai nevoie de sfaturi în legătură cu modul corect de hrănire al animalului tău de companie, nu uita că poți apela oricând la medicul veterinar.