Creditul auto sau leasing-ul? Care este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră?

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguricredit
Ultima actualizareMarti 30 mai 2023
Vizualizari149

Voteaza & Distribuie

Descriere

Achiziționarea unei mașini este adesea o etapă importantă în viața unei persoane, mai ales dacă este prima mașină pe care o cumpărați. Totuși, înainte de a merge la reprezentanța auto, este necesar să vă decideți dacă doriți un credit auto sau un leasing auto. Fiecare opțiune are propriile sale avantaje și dezavantaje, așa că este recomandat să le analizați pentru a decide dacă leasing-ul sau cumpărarea prin credit auto reprezintă alegerea potrivită pentru situația personală.

Cum funcționează un credit auto?

Cumpărarea unei mașini presupune să achitați costul integral al mașinii, în timp ce finanțarea unei mașini înseamnă să cumpărați vehiculul contractând un împrumut pe care îl veți rambursa într-o anumită perioadă de timp, respectând anumiți termeni și condiții. Când cumpărați sau finanțați o mașină, practic deveniți proprietarul acelui vehicul și puteți să îl păstrați cât timp vă doriți.

La finanțarea unei mașini, în general este bine să achitați un avans. Când solicitați un credit auto, în fiecare lună va trebui să efectuați o plată care cuprinde mașina și dobânda, până la expirarea termenului împrumutului. Pe măsură ce efectuați plățile, creați un capital propriu în vehicul. Odată ce împrumutul auto este achitat
integral, deveniți proprietarul legal al mașinii, cu control complet asupra păstrării sau vinderii mașinii.

Principalul avantaj al unui credit auto este acela că rambursarea poate fi efectuată anticipat, după minimum 6 luni de la semnarea contractului. Pentru solicitarea unui credit auto, va trebui să pregătiți o serie de documente, dar în general, aprobarea creditului este confirmată în cel mai scurt timp. Dezavantajul este acela că un credit auto obligă clientul să își facă o asigurare FULL CASCO. În funcție de termenii creditului auto stabiliți prin contract, costurile de asigurare pot fi suportate fie de client, fie de instituția de creditare.

Creditul auto este garantat cu vehiculul pe care doriți să îl achiziționați și cu polița de asigurare auto CASCO cesionată în favoarea instituției de creditare. Din momentul în care ați devenit proprietarul vehiculului, puteți să revindeți sau să tranzacționați mașina oricând doriți. În plus, puteți folosi banii din vânzarea mașinii ca avans pentru următorul vehicul. Atunci când finanțați o mașină cu un credit auto, plățile lunare sunt de obicei mult mai mari în comparație cu plățile unui leasing auto.

Dacă aveți un buget restrâns, leasing-ul ar putea fi o opțiune mai accesibilă. De asemenea, creditul auto vă poate limita opțiunile. Deoarece finanțarea unei mașini cu un credit auto este mai costisitoare decât un leasing, asta v-ar putea restricționa gama de vehicule pe care vi le puteți permite în mod realist. În cele din urmă, finanțarea unei mașini cu un credit auto vă face responsabil pentru toate costurile de întreținere. Cu un contract de leasing, majoritatea acestor costuri sunt acoperite. Dacă intenționați să obțineți un credit auto, asigurați-vă că luați în considerare costurile de întreținere a mașinii.

Cum funcționează un leasing auto?

Un leasing auto vă permite să conduceți un vehicul nou pentru o anumită perioadă de timp, de obicei între doi și trei ani. De-a lungul perioadei contractuale, compania de leasing este proprietarul vehiculului, care transferă dreptul de folosință a acestuia către solicitant. După plata valorii reziduale, solicitantul leasing-ului devine proprietarul vehiculului. La fel ca în cazul solicitării unui credit auto, și pentru a obține un leasing auto, va trebui să pregătiți un dosar cu o serie de documente, însă aprobarea leasing-ului are loc mai rapid. De asemenea, puteți achita un avans.

Solicitantul poate să aleagă valoarea avansului, frecvența ratelor și perioada contractului. Fie că sunteți persoană fizică, fie juridică, puteți stabili astfel un plan personalizat de achitare a ratelor. Dacă sunteți în căutarea unui mod accesibil de a deveni proprietarul unui nou vehicul, leasing-ul ar putea fi o soluție excelentă. În comparație cu un credit auto, leasing-ul are avantajul unor plăți lunare mai mici.

Chiar dacă dețineți un buget mai restrâns, leasing-ul auto vă pune la dispoziție o mai mare varietate de vehicule. În plus, majoritatea vehiculelor prin leasing beneficiază de garanție, ceea ce înseamnă că nu sunteți responsabil pentru întreținerea vehiculului în timpul perioadei de leasing. Dacă vă confruntați cu o defecțiune, de obicei, garanția acoperă cea mai mare parte a costurilor.