Copiii si televizorul: cat au voie cei mici sa se uite la TV?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3282

Voteaza & Distribuie

Descriere

Faptul ca intre vizionarea programelor de televiziune si performantele scolare ale copiilor exista o stransa legatura este de necontestat. Multi parinti se intreaba de ce ar avea o influenta nefasta asupra copilului daca petrece mai mult timp in fata televizorului. Iar cei care recunosc efectul negativ al acestui obicei nu stiu cat timp sa-si lase micutii sa vizioneze programe TV. Care este calea de mijloc?


Uitam adesea ca cei mici receptioneaza altfel cele vazute la televizor decat adultii. Noi stim care este diferenta intre un film si realitate, copiii insa nu constientizeaza ca oamenii vazuti in filme doar joaca roluri si nu realizeaza nici diferentele de timp si spatiu fata de realitate (de exemplu, cand intamplari intinse pe un an se deruleaza intr-o ora pe micul ecran). In plus, si evenimentele reale, socante, vazute la televizor au un efect negativ asupra copiilor.




copii si televizorul


Copiii si televizorul




Insa, chiar daca nu inteleg ce se intampla, nu inseamna ca nu recepteaza si nu incearca sa prelucreze in sinea lor cele vazute; dimpotriva: reactioneaza cu toata fiinta lor, devin agitati si incearca sa proceseze in diferite moduri acest haos sentimental total. Unii micuti imita agresiv cele vazute, altii retraiesc in somn clipele de groaza vizionate. Tensiunea, frica si indoiala acumulate de-a lungul vremii duc la aparitia unor tulburari comportamentale.


De ce se uita cu placere copiii la televizor?

Multitudinea canalelor TV, culorile si imaginile aflate in continua schimbare acapareaza atentia copiilor. De multe ori, plictiseala ii aduce pe cei mici in fata micilor ecrane. Este responsabilitatea parintilor sa le ofere alte preocupari: sa le organizeze activitati in aer liber, sa le citeasca din carti, sa-si inscrie odraslele la cluburi sportive.




copii-televizor


Excesul de televizor are influente nefaste asupra copiiilor




Influenta televizorului asupra celor mici

Vizionarea chiar si a celor mai inofensive filme pentru copii rapeste din timpul ramas pentru invatat, copiii au rezultate mai slabe la citire si la matematica decat colegii lor care se uita mai putin la TV. Si cum nici nu pot dialoga cu televizorul, cei mici vorbesc mai putin, afectand dezvoltarea vocabularului. Fac mai putina miscare, iar reclamele ii indeamna sa consume mancaruri nesanatoase, ce se pot rontai in fata aparatului. Legatura dintre obezitate si timpul indelungat petrecut in fata televizorului este de asemenea dovedita stiintific.


Cat sa se uita la TV copilul?

Psihologii sunt foarte fermi in aceasta privinta: copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 ani nu au voie deloc sa se uite la televizor! Intre 3 si 5 ani, limita superioara zilnica este de 30 de minute, durata ce poate creste pana la o ora la copiii avand 6-8 ani si la 90 de minute pentru cei cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 ani. Evident, cu pauze!




copii-si-televizorul


Accesul copiiilor la televizor trebuie controlat de parinti




Televizorul nu are ce cauta in camera copilului!

Dupa ce si-a facut temele si si-a invatat lectiile, copilul trebuie sa faca o pauza de minimum 30 de minute inainte sa se puna in fata televizorului: neurobiologii au descoperit ca cele invatate sunt sterse din memoria pe termen lung, deoarece stimulii creati de imaginile vazute la televizor au o influenta mult prea puternica asupra copiilor. Si inca ceva: programul la care se uita copilul trebuie ales de parinti. Ideal ar fi daca ar petrece impreuna timpul in fata televizorului.