Obezitatea

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3128

Voteaza & Distribuie

Descriere

Obezitatea este o „conditie caracterizata prin excesul de masa adipoasa raspandita pe diverse zone grase ale corpului. In majoritatea cazurilor, obezitatea este evaluata in functie de greutate, dar trebuie sa constatam ca nu exista nici o echivalenta stricta intre greutate si obezitate, deoarece in greutate sunt incluse si oasele, apa si muschii. Obezitatea este definita de Indicele de Masa Corporala (IMC), sau Body Mass Index (BMI). IMC-ul este calculat prin impartirea greutatii persoanei cu patratul inaltimii sale (kg/m2). Daca acest indice este mai mare sau egal cu 30, individul este considerat obez. Intre 25 si 30, se poate vorbi de preobezitate. De la 40 kg/m2, vorbim de obezitate morbida. Acesta este pragul de la care putem vorbi despre o morbiditate secundara cu diferite tipuri de complicatii.

Cauzele obezitatii
Mai multi factori ajuta la explicarea obezitatii:

1. Factorii genetici: au un rol de netagaduit, dar nu sunt singurii responsabili

Un numar mic de gene au un impact semnificativ asupra marimii corpului si procentajului sau distributiei regionale a masei grase.
Copii supraponderali cu varsta de pana la 10 ani, care au cel putin un parinte obez, au un risc de 80% de a deveni obezi la maturitate, fata de 10% sanse in cazul in care ambii parinti sunt slabi.

2. Factorii endocrini: dezechilibre hormonale, glandulare.

3. Alti factori medicali

4. Factorii de mediu si schimbarile de comportament

- „junk food-ul" bogat in grasimi. Populatiile occidentale au tendinta de a consuma din ce in ce mai multe calorii si mai multe grasimi, astfel masa lor corporala creste in mod constant. Aceasta reflecta o schimbare a stilului de viata, iar oamenii devin din ce in ce mai sedentari.
- lipsa de activitate fizica: exista un adevarat dezechilibru intre alimentele ingerate si cele eliminate.