Mituri despre America

Detalii

CategoriiPolitica
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23281

Voteaza & Distribuie

Descriere



America


mituri despre America



America este tara celor liberi si curajosi, dupa cum suna prezentarea ei oficiala, preluata in cantece de 4 iulie, in „visul american" care se conturase prin anii ’50, dar si a gardurilor si tarusilor vopsiti in alb, a celor 2,5 copii din familia moderna, a blugilor Levi’s, a lantului de magazine Wall Mart, Best Buy, popcorn-ului. Sau cel putin, asa apare pe „dinafara", cand primul lucru care te izbeste este gardul frumos vopsit. Trutv.com s-a decis sa examineze miturile despre America, lucrurile „ridicole si minciunile sfruntate" pe care oamenii au fost facuti sa le creada despre Statele Unite.



Mitul #1: America este o democratie

Timp de mai bine de jumatate de secol din istoria moderna, sinonimul ideii de democratie a fost America. De fapt, Statele Unite au fost fondate sa functioneze ca o republica constitutionala, asa cum este specificat si in Juramantul de Credinta al tarii. Conform unui top al tarilor democratice din lume, intocmit de prestigiosul The Economist, America nu intra nici macar in randul primelor 10 democratii. Semnificativ.


Mitul #2: Parintii fondatori ai republicii americane erau crestini

Afirmatie care are darul de a fi atat adevarata, cat si falsa, ca si cum ar fi un qubit cuantic, capabil sa fie in doua stari in acelasi timp. Un mare numar dintre Parintii Fondatori ai Americii erau asociati cu diverse secte crestine, cum ar fi protestantismul si lutheranismul. Totusi, multi dintre ei s-au opus oricarei forme de religii organizate. Thomas Jefferson practica Deismul, care considera ca ratiunea si observarea lumii naturale sunt suficiente pentru a determina ca universul are un creator, fara a fi necesara si religia.


Mitul #3: Indienii americani erau „salbatici"

Imaginea despre indienii americani („americanii nativi", cum li se spune astazi) confectionata in laboratoarele Hollywoodului ii prezinta pe acestia imbracati in piei de bizon, cu pene in cap, gata sa ia scalpul cowboyului cumsecade, venit sa scuipe tutun de mestecat pe pamanturile virgine. Adevarul este, insa mult mai complex decat aceasta imagine simplista si destul de nefavorabila. Howard Zinn noteaza in cartea sa A People’s History of the United States – O istorie populara a Statelor Unite, ca primele impresii ale lui Cristofor Columb despre amerindieni au fost foarte favorabile:



„Nu poarta arme si nici nu stiu de existenta lor, pentru ca le-am aratat o sabie si au apucat-o de tais, in ignoranta lor, ranindu-se cu ea. Nu au fier. Sagetile lor sunt cu totul din lemn… Ar putea fi niste servitori excelenti. Cu cincizeci de oameni i-am putea subjuga pe toti si sa-i determinam sa faca tot ce vrem noi."



In cele din urma, amerindienii au invatat si ce sunt armele si cum sa le foloseasca, inclusiv cele de foc.


Mitul #4: Tara celor liberi

In general, se crede ca americanii pot merge unde vor, se pot aseza unde au chef si pot face orice (in limita decentei) pentru a supravietui, insa cei ramasi fara adapost nu prea sunt de acord cu aceasta imagine binevoitoare a Americii. Desi sentintele pentru vagabondaj sunt evitate de instantele din SUA, dormitul in strada, parcuri, statii de metrou este interzis si exista numeroase interdictii noi, impuse in special dupa 11 septembrie 2001, care limiteaza drastic libertatea individului. In iunie a.c., o femeie din Rochester, New York, a fost arestata pentru simplul fapt ca filmase, din pragul casei sale, un… semafor. In Azerbaidjan n-ar fi patit nimic daca facea asta…


Mitul #5: Banca Federala de Rezerve, proprietatea guvernului american

Pana nu demult, 99% dintre americani aveau convingerea ca politica monetara a tarii, dirijata de Banca Federala de Rezerve, este reglementata de stat. Dovezi recente, furnizate presei de Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii, dezvaluie faptul ca Banca Federala de Rezerve este una privata. In afara de o numire, doua, in Consiliul de Administratie al bancii, drept al guvernului, banii Americii si politica monetara a tarii se afla, in intregime, in maini particulare.


Mitul #6: Familia Bush e texana

George W. Bush si tatal sau, Bush senior provin dintr-o familie de bancheri din nord-estul SUA, cu o genealogie care-i apropie mult de familia regala britanica. Cei care cunosc bine situatia aceasta afirma ca familia Bush are in comun cu Texasul la fel de multe ca si Fidel Castro.