Complicatiile cirozei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5614

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe masura ce conditia ficatului se inrautateste, pot aparea una sau mai multe complicatii. In unele cazuri, aceste complicatii pot fi primele semne ale bolii.

Edem si ascita – cand ciroza avanseaza spre un stadiu mai grav, in picioare se formeaza un edem, o acumulare de lichid in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor, iar in abdomen se formeaza ascita, tot o acumulare de lichid. Ascita poate duce la o infectie grava, numita peritonita bacteriana.

Vanatai si sangerari – cand ficatul isi incetineste activitatea sau inceteaza sa mai produca proteinele necesare coagularii sangelui, pacientul se va invineti si va sangera imediat.

Hipertensiune portala – in mod normal, sangele din intestine si splina circula spre ficat prin vena portala. Ciroza incetineste fuxul normal al sangelui, ceea ce mareste presiunea in vena portala.

Varice esofagiene si gastropatie – hipertensiunea portala poate cauza largirea vaselor de sange in esofag, numite si varice, sau in stomac, gastropatia. Sau chiar amandoua. Vasele marite se pot sparge din cauza ca peretii lor sunt subtiri, iar presiunea este mare. Daca se sparg, o sangerare masiva poate inunda esofagul sau stomacul.

Splenomegalie – tot hipertensiuna portala este vinovata si cu marirea splinei, care retine celulele albe si trombocitele, reducand numarul lor in sange. Numarul scazut de trombocite poate fi un prim semn ca pacientul sufera de ciroza.

Icter – apare cand ficatul nu elimina din sange destula bilirubina, ceea ce ingalbeneste pielea, albul ochilor si innegreste urina. Bilirubina este pigmentul care da bilei culoarea ros-galbuie.

Colelitiaza – daca ciroza impiedica bila sa se miste libera prin vezica biliara, se produc calculi.

Sensibilitate la medicamente – ciroza incetineste capacitatea ficatului de a filtra medicamentele din sange. Cand se intampla asta, pacientul e mai sensibil la efectele secundare ale medicamentelor.

Encefalopatie hepatica – un ficat „defect" nu poate inlatura toxinele din sange si pana la urma sfarsesc prin a se acumula in creier. Acumularea de toxine din creier – denumita encefalopatie hepatica – poate scadea functiile mentale si poate induce coma. Semne care indica scaderea functiiolor mentale sunt: confuzia, schimbarile de comportament, pierderea memoriei, dificultati de concentrare si o schimbare in rutina somnului.

Rezistenta la insulina si diabet de tipul 2 – ciroza cauzeaza rezistenta la insulina – un hormon produs de pancreas, care permite corpului sa foloseasca glucoza ca energie. Fiind rezistent la insulina, muschii, grasimea si celulele ficatului nu o folosesc cum trebuie. Pancreasul incearca sa se adapteze la cererea de insulina producand mai multa, dar excesul de glucoza eliberat in sange cauzeaza diabetul de tip 2.

Cancer la ficat – apare de obicei la bolnavii de ciroza. Este unul dintre cele mai periculoase boli si are o rata de mortalitate extrem de ridicata. Exista insa si cateva optiuni de tratament care pot da sau nu rezultate.

Alte complicatii: ciroza dauneaza mult sistemului imunitar, ceea ce duce la diverse infectii. Poate, de asemenea, cauza cedarea rinichilor si a plamanilor, simptome cunoscute ca hepatorenale sau hepatopulmonare.