Combustia spontana, o realitate?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2892

Voteaza & Distribuie

Descriere



Combustia spontana


combustia spontana



Combustia spontana, un eveniment dramatic si extrem de violent, in urma caruia o fiinta umana poate fi arsa in totalitate, din cauze ramase (inca) necunoscute, nu este nici astazi acceptata ca o explicatie de toata lumea.



Cel mai recent caz s-a consumat in Irlanda, in decembrie anul trecut, cand un anume Michael Flaherty, in varsta de 76 de ani, a fost mistuit intr-un fotoliu din sufrageria sa de un incendiu care nu l-a afectat decat pe el si, intr-o anumita masura, fotoliul. Se stie ca pentru a arde complet un corp uman este necesara o temperatura foarte ridicata, in conditii constante – unii specialisti vorbesc de un necesar de peste 2000 de grade Celsius.


Moartea irlandezului Flaherty pare desprinsa dintr-un roman politist cu crime din timpul reginei Victoria, lipsind orice explicatie clasica pentru savarsirea sa din viata. Din trupul sau au mai ramas doar cateva „masuri" de cenusa. In afara de fotoliul in care statea, incaperea nu a fost afectata de incendiu – nici macar de depuneri de funingine – si nu au existat semne ca ar fi vorba de o crima. Dar nici semne pe care politia sa le interpreteze drept cauze ale arderii lui Michael Flaherty.


In cele din urma, procuratura irlandeza a declarat ca este vorba de combustie spontana. Este unul dintre putinele cazuri in care autoritatile accepta aceasta explicatie. Cazuri care ar putea fi interpretate drept „combustie spontana" au mai fost semnalate de-a lungul timpului, insa opinia generala ar fi ca acest fenomen este „un mit" si ca incendierea victimelor ar avea alte cauze, mult mai putin senzationale.


Insa majoritatea cazurilor de combustie spontana cercetate stiintific indica o cauza interioara a incendiului. Cu alte cuvinte, corpul uman carbonizat intr-un mod atat de misterios si infricosator, redus apoi la o gramajoara de oseminte arse, a inceput sa arda din interior spre exterior.


Dickens si-a „lichidat" un personaj, pe alcoolicul Krook, in romanul „Casa Umbrelor" (Bleak House), prin combustie spontana, acesta izbucnind, brusc si inexplicabil, in flacari. Dickens si-a facut temele in 1850, studiind posibilele cauze ale combustiei spontane. In epoca sa, se considera ca acest fenomen era favorizat de consumul de alcool si ca betivii aveau cele mai mari sanse sa piara mistuiti de foc.


Potrivit teoriei din epoca victoriana, bautorii inveterati consumau suficient alcool incat acesta sa le imbibe porii si era posibil ca acestia sa ia foc daca treceau pe langa o flacara. Din fericire, aceasta teorie s-a dovedit a fi un nonsens. Dickens nu a fost primul autor care a pomenit de combustia spontana.


Primele comentarii pe tema fenomenului au fost lasate de Pliniu cel Batran (Gaius Plinius Secundus), erudit al imperiului roman, care, inainte de a se apuca de scris, a fost un stralucit comandant de cavalerie, cu campanii militare in Germania. Opera sa este Istoria Naturala, o enciclopedie de 37 de volume (fata de 32, cate numara Encylopaedia Britannica), despre cunostinte naturale, istorie, antropologie, arta, medicina, in care vorbeste si despre combustiile spontane, dar fara a le pune la indoiala.


Romanii nu credeau ca acestea ar fi o legenda urbana. Prima relatare scrisa, amanuntita si la obiect, a aparut in 1613, intr-o revista medicala din Anglia, fiind descrisa combustia spontana a fiicei unei femei, doamna Russell, din Christchurch, Dorset, trezita de o furtuna in toiul noptii. Cand s-a dus sa vada ce fac ceilalti membri ai familiei, a descoperit, spre oroarea sa, ca fata ei ardea in pat. Cadavrul fetei n-a putut fi stins prea usor si a continuat sa fumege in urmatoarele doua zile. Patul a scapat aproape neatins.


Potrivit unor statistici referitoare la combustia spontana, 59% din cazuri implica femei si jumatate s-au petrecut noaptea, intre miezul noptii si ora 6 dimineata. Adesea, peretii si tavanul sunt acoperite cu un fel de funingine unsuroasa, care poate fi rezultatul arderii grasimii din corpul uman.


Exista si oameni care au supravietuit combustiei spontane, un caz datand din 1974, cand un american, cazat la un hotel, s-a trezit noaptea din somn datorita durerii intense din brat. Mana ii arsese atat de tare incat a fost necesara amputarea ei. Nimeni n-a fost in stare sa ofere o explicatie plauzibila pentru acest fenomen, combustia spontana.