Chihlimbarul

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9115

Voteaza & Distribuie

Descriere

Chihlimbarul, piatra pretioasa numita si "ambra galbena" are o varsta de aproximativ 260 milioane de ani. Aceasta piatra s-a solidificat intre timp ca o substanta amorfa, desi nu este un mineral. Paleontologii sunt foarte interesati de aceasta piatra, caci s-a conservat perfect de-a lungul a milioane de ani.


Formula chimica a substantei organice numite chihlimbar este C10H16O. Piatra se poate dizolva in alcool, eter sau benzina.




Insecta conservata in chihlimbar


Insecta conservata in chihlimbar



Referindu-se la chihlimbar, grecii ii spuneau in trecut "fiul Soarelui" sau "electron", un scriitor al antichitatii spunand ca chihlimbarul este esenta soarelui la apus. Chihlimbarul este un material organic solid, este rasina de pin care a fost fosilizata de-a lungul a milioane de ani.


Pe langa culoarea sa galbui-inchis, exista si chihlimbar brun, incolor, cu tente albastre verzi, chiar si negru, cunoscut drept ambra neagra de Sicilia. La noi in tara putem intalni multe tipuri de chihlimbar unele mai inchise la culoare, strabatute de dare luminoase. In comuna Colti, din judeul Brasov, exista Muzeul Chihlimbarului, o colectie serioasa de chihlimbar, unde se gasesc felurite mostre si culori.


Chihlimbarul – bun in conservare


Chihlimbarul se gaseste in zacaminte in Republica Dominicana si pe tarmurile Marii Baltice. Acesta are o coloare portocaliu inchis si este rotund. Savantii considera ca chihlimbarele sunt "capsule ale timpului".


O foarte mare importanta o are chihlimbarul in domeniul conservarii unor organisme, precum sunt insectele care se prind in rasina. Sunt mai bine de o mie de specii de insecte care au disparut si care au fost identificate apoi in chihlimbar. Si ciupercile pot fi gasite in chihlimbar.


Chihlimbarul – obiect de cult


Pentru ca este considerat drept piatra pretioasa inca din preistorie, chihlimbarul se foloseste fie ca obiect de cult, fie ca bijuterie. Sunt bijuterii din Egiptul antic, din chihlimbar, care s-au pastrat mai bine de 6.000 de ani.


S-au gasit multe obiecte artistic lucrate in chihlimbar la mormintele unor imparati egipteni, indieni si etrusci, dar si in zona precum cea Baltica, in Mesopotamia sau chiar Danemarca si Anglia. In zona marii Baltice, chihlimbarul a fost folosit pe post de tamaie, iar mai apoi, prin secolul al XVII-lea, se realizaus sculpturi si rame de tablouri din chihlimbar.





Chihlimbar - in bijuterii


Chihlimbar - in bijuterii




In trecut, unii tamaduitori recomandau chihlimbarul pentru durerile de cap. De asemenea, bijuteriile cu aceasta piatra erau purtate de cei care mergeau in calatorii, deoarece se simteau protejati.


Chihlimbarul reprezinta si un simbol al curajului, in special in zonele asiatice, iar egiptenii puneau bijuterii din chihlimbar in sicriele celor dragi.


Chihlimbarul are unele proprietati energetice care ajuta la o dispozitie mai calma si relaxata, se spune ca poate calma si unele afectiuni, cum ar fi boli ale stomacului sau rinichilor. De asemenea, multi folosesc chihlimbarul pe post de talisman, considerand le poarta noroc.


Salonul de chihlimbar





Camera de Chihlimbar


Camera de Chihlimbar




Exista un asa numit "Salon de chihlimbar", in Palatul Ecaterina de la Sankt Petersburg. Camera din chihlimbar, o adevarata operta de arta, este considerata "a opta minune a lumii". Obiectul de mare valoare a fost furat din Rusia, unde era expus, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intre 1979 si 2003, salonul respectiv a fost reconstruit de specialisti, dupa fotografiile Salonului de chihlimbar, disparut cu toate obiectele de valoare. Camera originala de chihlimbar si toate decoratiunile valoroase pe care le continea nu au fost inca descoperite.