Cheile Nerei

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari23324

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cheile Nerei, cele mai lungi chei din Romania, reprezinta o zona turistica spectaculoasa, formata de-a lungul raului Nera in judetul Caras-Severin. Cheile Nerei fac parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, situat in sudul Muntilor Apuseni si desemnat rezervatie naturala cu regim strict de protectie.


Cheile Nerei se intind intre localitatile Sasca Romana si Sopotul Nou, pe o distanta de aproximativ 22 km, formand un defileu ingust, salbatic, spectaculos care atrage turisti din toata tara. Relieful este impresionant, cu formatiuni calcaroase extrem de interesante si atractive precum pesterile, cascadele impunatoare, canioanele cu pereti inalti de pana la 200 de metri. Turistii care strabat cheile parcurg atat drumul marcat, asa zisa poteca turistica, insa din cand in cand sunt nevoiti sa traverseze si apa.




Cheile Nerei


Cheile Nerei, cele mai lungi chei din Romania




Obiectivele turistice ale Cheilor Nerei

De-a lungul defileului gasim cateva puncte de atractie care nu merita ratate, fie pentru drumetii, activitati sportive, aventura, explorari speologice, alpinism sau pur si simplu relaxare. Nu trebuie sa uitam insa ca defileul face parte dintr-o arie protejata de interes national inca din anul 1990 si activitati precum pescuitul sunt strict interzise. Turistii pot vizita Cheile Nerei in orice anotimp, fara restrictii de acest gen.


Lacul Dracului

Lacul Dracului este un lac de tip carstic situat in Muntii Locvei din judetul Caras-Severin, chiar la inceputul Cheilor Nerei. Aspectul lacului este cu totul aparte, reprezentand un punct de atractie extrem de important al zonei. Apa are o culoare albastru-verzuie si e extrem de rece. Lacul are un diametru de 20 m si o adancime de aproximativ 9 metri, fiind format prin prabusirea tavanului pesterii langa care se afla. Lacul este alimentat cu apa prin fisurile carstice si este plin cu pesti. Exista si cateva legende care circula prin zona, conferind o aura de mister locului si care afirma ca, de fapt, nu s-a ajuns niciodata la fundul lacului, scafandrii care au explorat apele intorcandu-se dupa o vreme la suprafata fara rezultate concludente. De altfel, se spune ca nu Nera ar alimenta lacul cu apa, ci Dunarea, prin niste galerii subterane.




Lacul Dracului


Lacul Dracului, lac carstic situat la inceputul Cheilor Nerei




Pestera Lacul Dracului

Situata chiar langa lacul cu acelasi nume, Pestera Lacul Dracului este o formatiune speologica de aproximativ 70 de metri lungime. Nu are structuri speologice specifice si nu este intr-atat de spectaculoasa pentru cei ce o viziteaza, insa pentru pasionatii de speologie reprezinta un punct de neratat. Atat pestera, cat si Lacul Dracului sunt considerate monumente ale naturii.




Pestera Lacul Dracului


Pestera Lacul Dracului, monument al naturii




Cascadele Beusnitei

Pe raul Beu s-au format o serie de cascade, intre care cea mai inalta si cea mai spectaculoasa are o inaltime de peste 5 metri. Cascadele s-au format sub actiunea apei care, de-a lungul mileniilor, a dizolvat calcarul si apoi l-a depus de-a lungul albiei raului, dand nastere tufului calcaros, o roca moale ce a permis modelarea mai multor forme de relief precum mini-baraje, mini-cascade, ochiuri de apa, cascade succesive, praguri, depuneri de travertin etc.




Cascada Beusnitei


Cascada Beusnitei, cea mai inalta cascada de pe Cheile Nerei




Ochiul Beului

Este un lac natural de mici dimensiuni situat in preajma Cascadelor Beusnitei. Are o suprafata de 284 m2, adancimea de 3,6 m si este alimentat cu apa de un izvor submers. Apa este albastra, cristalina si foarte rece, in care traiesc pesti.




Ochiul Beului


Ochiul Beului, lac situat langa Cascadele Beusnitei




Raul Nera

Raul care a format defileul este un obiectiv turistic in sinea lui, intrucat potentialul sau de atractie include atat activitati interesante, cat si peisaje nemaipomenite. Nera si afluentii sai, Minis si Susara, au format in timp chei spectaculoase, cu pereti abrupti, poteci stramte, tuneluri, pesteri si avene. Primavara si la inceputul verii, turistii dornici de aventura pot face rafting pe rau.




Raul Nera


Raul Nera, axul principal al Parcului National Cheile Nerei-Beusnita




Trasee turistice

Cheile Nerei au permis si stabilirea de trasee pentru drumetii, marcate turistic si cu durate si lungimi diverse.


Sopotul Nou – Cheile Nerei- Sasca Romana are o durata de aproximativ 9 ore si o lungime de 20 de kilometri. Exista si posibilitati de cazare, atat la Cantonul Silvic Damian, cat si pe terenul destinat amplasarii corturilor.


Sasca Romana – Podul Bei – Lacul Ochiul Beului – Anina are o durata de circa 8 ore si ofera locuri pentru cazare la Cantonul Silvic Valea Bei, la Cabana Valea Bei sau permite amplasarea corturilor.


Lacul Ochiul Beului – Beusnita este un traseu mai scurt, de doar o ora, fara alte posibilitati de cazare in afara cortului.


Sasca Montana – Cascada Susara – Cheile Nerei (Lacul Dracului) poate fi parcurs in doar 3-4 ore, cu posibilitate de cazare la cort.


Cheile Nerei – Sat Stancilova e un traseu de numai 2 ore care se intinde de la Lacul Dracului, prin padurea de fag pana in satul Stancilova.




Sat Stancilova


Sat Stancilova, unul dintre punctele importante ale traseelor turistice




Valoarea Cheilor Nerei nu tine numai de potentialul turistic remarcabil, ci si de fauna si flora deosebite. Cheile cuprind o vegetatie bogata, cu specii rare si endemice precum familia Orhidaceaelor cu 33 de specii de orhidee, dar si 119 specii de animale protejate de legislatia nationala si internationala. Zona Cheilor Nerei este cunoscuta si pentru herpetofauna bogata, din care face parte si Vipera Berus.