Baile Herculane

Baile Herculane

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9054

Voteaza & Distribuie

Descriere

Baile Herculane este un oras-statiune de pe Valea Cernei, in judetul Caras-Severin, situat la o altitudine de 168 de metri, in apropierea Dunarii. Statiunea are o traditie de aproape doua milenii, existand inca de pe vremea Imperiului Roman, cand era cunoscuta sub denumirea de "Ad aquas Herculis sacras ad Mediam". Atat clima intramontana cu influente submediteraneene, cat si apele termale au facut din orasul Baile Herculane o statiune montana renumita si extrem de vizitata atat pentru potentialul turistic, cat si pentru cel balnear.
Baile Herculane


Baile Herculane, statiune cu traditie milenara
Istoria statiunii Baile Herculane

Statiunea Baile Herculane a fost infiintata in anul 102 D.Hr. de catre Imparatul Traian. Numele orasului vine de la Hercule, fiul lui Zeus si al Elenei, figura mitologica extrem de cunoscuta pe care romanii o desemnasera patron al apelor termale, reprezentant al puterii si al echilibrului dintre forta fizica si cea spirituala. Romanii au construit in oras bai, temple, statui, toate inchinate lui Hercule, Aesculapius si Hygieiei. Statiunea era, la acea vreme, extrem de cautata de aristocratie gratie apelor termale cu proprietati curative pe care le considerau sacre si pe care le-au asezat sub patronatul zeului Hercule, in semn de adanca recunostinta. Civilizatia romana nu a apus definitiv in statiune, ramanand marturie vestigiile: tabule votive, statui, bai, apeducte etc.
Statuia lui Hercule


Statuia lui Hercule din orasul Baile Herculane
Odata cu anul 1736 incepe reconstructia bailor sub Imperiul Austro-Ungar. Au fost modernizate baile si caile de acces, au fost construite cladirile, orasul capatand un puternic parfum baroc tipic austriac. La fel ca pe vremea Romei Antice, statiunea Baile Herculane a fost vizitata de personalitati marcante ale acelei perioade, precum Imparatul Iosif al II-lea, Imparatul Francisc I, Imparateasa Carolina, Imparatul Franz Iosef, Imparateasa Sisi.


Notorietatea statiunii s-a datorat atat apelor miraculoase, considerate un dar al zeilor, cat si pozitionarii deosebite, intr-o depresiune intramontana cu peisaje frumoase si pitoresti.
Ad aquas herculi sacras


Ad aquas herculi sacras, izvor termal din baile Herculane
Potentialul balnear si turistic

Apele termale ale statiunii Baile Herculane sunt potrivite pentru diverse cure balneare, dar si pentru inot. Apele minerale izotermale si hipertermale au diferite compozitii chimice (sulfuroase, sodice, calcice, clorurate, oligominerale) care se preteaza la multiple tratamente: bai termale sulfuroase si sarate, in bazine acoperite sau in aer liber, cure interne cu ape minerale, hidrotermoterapie, sauna, electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, aerohelioterapie, inhaloterapie.
Izvor termal


Izvor termal din Baile Herculane
Turistii pot vizita punctele de atractie ale zonei: baile romane, Grota Haiducilor, Crucea Alba, Grota cu Aburi, cascada Vanturatoarea, 7 Izvoare, Muzeul Nicolae Cena, Pestera Topolnitei, statuia lui Hercule, Cheile Feregari, Cheile Peciniscai, Cheile Taznei, Sfinxul Banatean. In afara obiectivelor turistice ce nu trebuie ratate, vizitatorii pot face excursii si drumetii in Parcul National Valea Cernei. Zona este dominata de peisaje frumoase, o flora si fauna bogate, tipice influentelor submediteraneene. Dintre speciile reprezentative nu putem omite vipera cu corn, a carei prezenta in zona Banatului este binecunoscuta, dar si o serie de specii rare de serpi.


Turistii dornici de aventura si distractii pot opta pentru rafting, alpinism, activitati de speologie, croaziere pe Dunare, practicarea sporturilor precum ciclismul, parapanta, motociclismul, tenisul, fotbalul. Cei ce doresc, pot face excursii la manastirile din imprejurimile statiunii Baile Herculane: Manastirea Prislop, Manastirea Tismana, Manastirea Vodita, Manastirea Densus.


Cazare si transport Baile Herculane

Oferta de cazare este variata, pe toate gusturile, de la hoteluri si pensiuni pana la campingurile special amenajate pentru amplasarea corturilor. Pretul in campingul 7 Izvoare, de exemplu, incepe de la 10 lei pe zi, la hotel de doua stele porneste de la 70 de lei pe noapte in camera dubla, iar la pensiuni avem tarife cuprinse intre 60 si 150 de lei pe noapte.


Deplasarea in Baile Herculane se face cu transportul in comun. Autobuzele puse la dispozitie circula nonstop pe traseul gara-centrul orasului si retur, iar pretul biletului este de 1 leu. Accesul inspre statiune se face de pe drumul european E70 (Bucuresti-Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebes-Timisoara) sau de pe DN67D (Targu-Jiu-Baia de Arama-Baile Herculane).
Baile Herculane


Baile Herculane, situat pe Valea Cernei