Edificii din Banat ce merita vizitate

Detalii

CategoriiTurism
TaguriArad, Banat, Castelul Huniade, Județul Arad, Timisoara
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari24998

Voteaza & Distribuie

Descriere

Banatul cuprinde, din punct de vedere administrativ, judetele romanesti Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti si localitatile Salciva si Pojoga din judetul Hunedoara. Marginit de raurile Mures si Tisa, de Dunare si de Culoarul Timis-Cerna, Banatul este presarat cu edificii valoroase din punct de vedere istoric, cultural si, evident, turistic. Iata cateva dintre aceste edificii care nu trebuie sub nicio forma ratate daca aveti de gand sa va petreceti concediile in aceasta parte a tarii.

Teatrul din Oravita

Teatrul Mihai Eminescu din Oravita

Teatrul Mihai Eminescu din Oravita

Oravita, oras din judetul Caras-Severin vechi de mai bine de 300 de ani si fosta resedinta a judetului, ascunde primul teatru infiintat in Romania. Teatrul a fost construit in 1817 dupa modelul celui de la Viena, in stil rococo. In afara faptului ca este prima cladire de teatru din sud-estul Europei construita din piatra, este si prima cladire din Europa luminata cu lampi cu acetilena.

Trupe celebre de teatru din Europa (Austria, Germania, Ungaria etc) au onorat cu prezenta scena acestui edificiu cultural. De asemenea, figuri marcante ale Romaniei precum Mihai Eminescu si George Enescu i-au calcat pragul. In prezent, cladirea adaposteste Muzeul de istorie a teatrului si a orasului Oravita, cu sectii de istorie, geografie istorica, etnografie, folclor, arhiva documentara, costume, recuzita etc.



Castelul Huniade din Timisoara, edificiu ce merita vizitat{title}

Castelul Huniade din Timisoara

Castelul Huniade din Timisoara

Castelul Huniade din Timisoara

Un turist in Timisoara nu trebuie sa rateze Castelul Huniade, cea mai veche cladire din oras, construita de voievodul Iancu de Hunedoara pe ruinele unui vechi castel inaltat in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou. Fatada cladirii este refacuta in stil romantic, insa, in ansamblu, edificiul si-a pastrat organizarea in jurul curtii patrulatere, cu turnul de observatie si Sala Cavalerilor, elemente prezente si la Castelul Huniazilor din Hunedoara.

In prezent, Castelul adaposteste Muzeul Banatului, unde puteti vedea cea mai importanta si mai valoroasa colectie de obiecte arheologice din Banat. La parterul muzeului puteti vizita Sanctuarul Neolitic de la Parta, monument unic in Europa. Are o vechime de 6000 de ani si reprezinta unul dintre putinele sanctuare neolitice din Europa complet restaurate. Muzeul mai cuprinde sectii de istorie, arheologie, etnografie, folclor, stiinte ale naturii si arta.



Manastirea Mraconia din Judetul Mehedinti, edificiu de vizitat in concediu{title}

Manastirea Mraconia din judetul Mehedinti

Manastirea Mraconia din judetul Mehedinti

Manastirea Mraconia din judetul Mehedinti

Manastirea Mraconia a fost construita in 1523 pe malul Dunarii, pe defileul dintre Orsova si Moldova Noua. Edificiul a suferit modificari drastice de-a lungul vremii. A fost distrusa in timpul razboiului ruso-austro-turc, apoi, dupa ce s-a inceput reconstructia, a fost acoperita de apele Dunarii din cauza inaltarii barajului de la Portile de Fier I.

Manastirea a fost construita pe locul unde, pe vremuri, fusese un punct important de observatie si de dirijare a navelor ce traversau Dunarea. Din cauza ingustimii locului unde este amplasata, manastirea pare ca sfideaza pur si simplu intinderea de ape din jur si muntele care se ridica deasupra ei.



Castelul Banloc, edificiu din Banat ce merita vizitat{title}

Castelul Banloc

Castelul Banloc

Castelul Banloc

Castelul Banloc, cunoscut si sub numele de Castelul familiei Karatsonyi, este un monument istoric aflat in localitatea Banloc din judetul Timis, la numai 50 de kilometri de Timisoara. Este realizat in stil renascentist, pe fatada avand blazonul familiei Karatsonyi.

Ultimul conte Karatsonyi vinde in 1935 castelul surorii Regelui Carol al II-lea al Romaniei, Elisabeta a Greciei. Alteta Sa Regala renoveaza castelul ce devine sursa de inspiratie pentru decorarea Palatului Elisabeta din Bucuresti. Dupa 1948, castelul este lasat in paragina, devenind ulterior, pe rand, casa de batrani, orfelinat si scoala.



Castelul Csernovics, edificiu din Banat{title}

Castelul Csernovics din Macea

Castelul Csernovics din Macea

Castelul Csernovics din Macea

Castelul Csernovics este situat in localitatea Macea din judetul Arad. Monumentul istoric si arhitectonic se afla in stransa legatura cu familia de nobili sarbi Csernovics ce primesc in anul 1724 domeniul de la Macea. In acelasi an, incepe constructia castelului, ce se finalizeaza in 1745. Castelul iese de sub proprietatea familiei Csernovics si intra sub stapanirea lui Gyorgy Karolyi, care realizeaza modificari ale fatadei castelului si construieste doua aripi noi si un turn.

Castelul este realizat intr-o imbinare de stiluri arhitecturale, de la baroc tarziu pana la elemente bizantine si moderne. O legenda locala spune ca, in interiorul castelului, exista a o suta camera ce nu a fost inca descoperita. Exista marturii ale unor localnici conform carora dupa miezul noptii, din acea camera nedescoperita inca se aude sunetul unui pian la care ar canta insusi marele latifundiar Karolyi.



Biserica catolica din Vinga, edificiu in stil baroc{title}

Biserica catolica din Vinga

Biserica catolica din Vinga

Biserica catolica din Vinga

In localitatea Vinga din Judetul Arad se inalta Biserica romano-catolica, opera a arhitectului austriac Eduard Reiter. A fost datata cu anul 1892 si este construita in stil neogotic, la propunerea adunarii obstesti.



Cetatea Severinului, un edificiu de neratat{title}

Cetatea Severinului

Cetatea Severinului

Cetatea Severinului

Cetatea Severinului a fost construita de Regatul Maghiar in apropiere de castrul roman al Drobetei, in prezent aflata in orasul Drobeta Turnu Severin, resedinta a judetului Mehedinti. Ruinele pe care le putem vizita in parcul Dragalina provin, de fapt, de la doua constructii distincte. Scopul cetatii era acela de centru strategic militar impotriva Taratului Bulgar de Vidin. Ulterior, Cetatea a devenit un centru fortificat de aparare impotriva expansiunii Imperiului Otoman. In prezent, este un obiectiv turistic important al orasului Drobeta Turnu Severin si un edificiu din Banat ce trebuie neaparat vizitat.