Certificat energetic

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriaudit energetic
Ultima actualizareVineri 12 august 2016
Vizualizari1212

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform ultimelor date oferite de Institutul National de Statistica in Romania, in primul semestru al anului 2016, resursele de energie primara au scazut cu 0,6 %, in timp ce resursele de energie electrica au crescut cu 3,3% fata de primul semestru 2015. Prima parte a anului 2016, a avut un consum estimativ de energie electrica de 27623,6 milioane KWh, reprezentand cu 10% mai mult comparativ cu 2015. Dupa cum declara INNSE, consumul energetic la nivelul populatiei romane a crescut cu 1,5% !

Care sunt sectoarele unde se consuma cel mai mult?

- Economie
- Iluminat public
- Populatie.

Exista o serie de masuri ce pot fi luate pentru a contribui la imbunatatirea performantei energetice: de la inlocuirea masinariilor vechi cu unele noi si eficiente din punct de vedere energetic, la reabilitari ale cladirilor de locuinte. Este dovedit ca izolarea termica a cladirilor a dus la scaderea consumului de energie electrica pentru incalzire, in timpul anotimpului rece! Iata ce poti face ca individ pentru a asigura un consum energetic optim: solicita certificatul de performanta energetica al imobilului si valorifica datele aflate.

In baza acestui document se stabileste eficienta energetica a locuintei si sunt communicate alte informatii ce vizeaza sistemul de iluminare, consumul de apa calda si caldura. In functie de performanta energetica stabilita de auditorii specializati, imobilul este incadrat in una din cele 7 clase care indica consumul de energie, de la A la G. Clasa A-ul reprezinta clasa superioara, unde se incadreaza imobilele cu cel mai slab consum de energie si G-ul, cel mai ridicat consum de energie.

Clasele energetice se stabilesc in functie de anumite elemente: tipul materialelor de constructie, grosimea materialelor, sistemul de incalzire, orientarea cladirilor cat si suprafetele exterioare. In acest fel, se pune un diagnostic al consumului de energie care poate influenta consumul la nivel national. Majoritatea imobilelor dintr-un bloc reabilitat au clasa energetica A, avand un consum energetic estimat mic, de pana la 125 de kWh/m2/an. Apartamentele care nu se afla in blocuri reabilitate, dar au sistem de incalzire centralizat, sau centrala termina (in apartament sau bloc) – pot avea clasa B sau C.

Cladirile si imobilele mai vechi pot fi aduse la o clasa energetica superioara prin intermediul unor programare de reabilitare.
Solutiile si masurile potrivite pentru reabilitarea si optimizarea energetica a unei constructii sunt propuse de catre o echipa de auditori energetici, dupa analiza certificatului energetic, sau a raportului de audit energetic.

Pretul unui certificat energetic se calculeaza in functie de suprafata si complexitatea proiectului.