8 Martie - Cadouri de ziua ta, mamico

8 Martie - Cadouri de ziua ta, mamico

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6467

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mai ingroasa un pic literele, mai impatureste plicul si stai pitit dupa usa asteptand sa o vezi. De cate ori nu ti-ai surpins mama cu tot felul de cadouase improvizate, de care razi acum, dar care o faceau atat de fericita atunci. Iar pentru ca ai crescut, 8 martie iti ocupa mai mult timp, pentru toate femeile din viata ta.

Pentru ca toate lucrurile au un inceput, afla ca in 1910, la Copenhaga s-a hotarat ca 8 martie va fi ziua internationala a femeii. Se pare ca odata cu industrializarea ele au inceput sa-si ceara drepturile. In 1857, chiar pe 8 martie, femeile au organizat un protest in New York City. Dupa multe astfel de manifestatii, acum in majoritatea statelor 8 martie este sarbatoarea femeilor, iar unele tari au saptamana femeilor. In America se sarbatoreste luna femeilor, in martie. In unele tari, este si cazul Romaniei, aceasta data este o dubla sarbatoare, se celebreaza atat femeia cat si Ziua Mamei.

In Italia, femeile primesc mimoze galbene, iar in Rusia barbatii ofera ciocolata. Cat despre ziua mamei se pare ca isi are originile in Grecia antica. Grecii o sarbatoreau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Si romanii care aveau o ocazie dedicata femeii numita Maturnalia.

Englezii aveau inca din 1600 o sarbatoare, "Mothering Sunday". In acea zi, toti servitorii care lucrau departe de casa erau lasati sa mearga sa petreaca o zi cu mamele lor. In America sarbatoarea a aparut ca un strigat ce dorea sa uneasca femeile impotriva razboiului. Una dintre militante, Ana Jarvis, a facut ca in 1911 Ziua mamei sa se sarbatoreasca in aproape fiecare stat. In timp, sarbatoarea si-a pierdut din atributiile initiale, devenind comerciala.

Ziua mamei sau a femeii, 8 martie nu trebuie uitat, iar pentru ca suntem multe, trebuie sa fii pregatit. Iar dincolo de cadouri, nu uita de un zambet, de o imbratisare, de o floare pentru mama si cinci minute in plus de petrecut cu iubita ta inainte de a pleca la lucru.

Text: Anca Dragu

Cadouri pentru 1- 8 Martie de la Pandorra.ro

Idei de cadouri pe blog Pandorra