Cele patru stadii ale gandirii

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5309

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand vorbim despre experienta umana, o definim de cele mai multe ori prin intermediul materiilor studiate la scoala - sociologie, antropologie, arta, muzica, matematica, etc. Oare definesc toate acestea ceea ce inseamna sa fii om? O imagine mai clara a experientelor umane ofera posibilitatea de a vedea cum functioneaza mintea oamenilor, cum vad acestia lumea si cum proceseaza informatia, intr-un cuvant cum gandeste specia umana.


Cercetatorul Paul Lutus a creat o mica ierarhie care infatiseaza patru stadii ale gandirii. Iata care sunt acestea:


1. Sentimentele - Stadiul Delta

Sentimentele sunt cel mai primitiv mod de gandire, dar pot fi in acelasi timp si sursa celor mai frumoase momente din viata unui om. Cu totii avem sentimente, dar daca actionam doar in baza lor, nu putem intelege prea bine lumea. Cei care se lasa ghidati doar de sentimente nu-si pot trai cu adevarat viata, ci doar reactioneaza la niste stimuli externi. Nu exista ratiune, adaptare, responsabilitate pentru fapte si actiuni. Fiinta care doar simte si respinge gandirea nu poate spune ca exista.




gandire


Sentimentele sunt cel mai primitiv mod de gandire




2. Credintele - Stadiul Gama

Cei aflati in acest stadiu si-au depasit deja emotiile si si gandesc intr-un mod care le-a fost prescris anterior de catre altii. Cel mai usor exemplu e este religia - faci ce ti se spune pentru ca altii considera ca este cel mai bun lucru pentru tine. Nu intrebi si "de ce", nu gandesti prea mult, ci te marginesti doar sa urmezi o turma.


Lucrurile care-ti sunt dragi sunt cele despre care ai fost invatat sa-ti placa si folosesti credinta pentru a-ti guverna orice actiune, doar ai fost invatat ca toate credintele tale sunt drepte si tu nu ai de ce sa te indoieste de ele, nu-i asa? Multi oameni sunt prinsi in acest stadiu al gandirii pentru ca le este frica sa gandeasca de unii singuri si sa ia hotarari in numele lor din frica de a nu gresi. Ei se incred in ideile liderilor lor si astfel evita consecintele imorale inerente oricarei greseli. Atunci cand nu exista un lider care sa dicteze un comportament, gandirea de tip gama dispare.




gandire


Religia impiedica alte moduri de gandire




3. Faptele - Stadiul Beta

Multi, dar foarte multi oameni sunt prinsi in stadiul beta al gandirii. In acest stadiu datele devin periculoase - acesti oameni vor sa vada numere, fapte verificabile, si cred doar in ceea ce vad. Beta este deasupra stadiului gama, pentru ca cei din beta cauta sa afla adevarul si nu-i lasa pe altii sa gandeasca pentru ei. Problema lor este ca ei cauta adevarul in mod obsesiv si se agata de el. Daca invata un raspuns la o problema, il vor folosi in mod obsesiv, respingandu-i pe cei care au alte raspunsuri. Cei care gandesc in stil beta vor sa stie "ce", nu "de ce". Ei invata date si statistici, dar niciodata nu rezoneaza dincolo de ele. Multe scoli moderne incurajeaza acest model de gandire, in care tinerii memoreaza date dar nu se intreaba si de ce trebuie sa faca asta si ce trebuie sa faca cu ele.




gandirea


Gandirea abstracta si creativitatea genereaza geniile




4. Ideile - Stadiul Alfa

Geniul gandirii umane se manifesta doar in stadiul alfa. Ce se intampla cand omanenii incep sa se intrebe "de ce"? Atunci apare gandirea abstracta combinata cu creativitatea. Societatea avanseaza doar datorita muncii omaneilor cu gandire alfa, pentru ca acestia sunt cei care exploreaza mereu noi posibilitati si noi modalitati de gandire. Acesti oameni conduc cercetarile in medicina si inginerie dar pot fi si cei care inca de mici isi bombardeaza parintii cu intrebarea "de ce?".


Cu totii avem multe idei in cap, cu totii gandim in stil alfa. Atunci cand devenim prea lenesi, frustrati si apatici pentru a ne mai pune intrebari, oprim progresul speciei umane. Oamenii sunt recunoscuti datorita inteligentei si a gandirii lor progresiste, haideti sa le folosim din plin!