Ce este curling-ul?

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5100

Voteaza & Distribuie

Descriere

Curling-ul, de asemenea cunoscut si sub numele de „sah pe gheata", se joaca intre doua echipe, pe o suprafata inghetata. Originea acestui joc este mult dezbatuta deoarece atat Olanda cat si Scotia isi aroga acest merit. Cu toate acestea, Scotia e cea care a facut acest joc popular. La inceput s-a jucat cu pietre de curling deasupra Marii Nordului sau a lacurilor inghetate, insa in curand, curling-ul a ajuns sa fie recunoscut ca joc scotian ce si-a castigat prestigiul de-a lungul anilor. Considerat ca joc de eticheta, curling-ul incepe cu o strangere de mana si politicoasa expresia „Good Curling". Jocul se joaca pe o „foaie" de gheata si incepe prin aruncarea unei monede pentru a stabili cine arunca primul. Curling-ul este la moda inca din secolul al XVI-lea si este unul dintre cele mai populare de la Jocurile Olimpice.

Cum se joaca curling-ul?
* de obicei, curling-ul se joaca intre doua echipe, fiecare fiind compusa din patru jucatori. Se joaca pe o suprafata inghetata, iar juatorii sunt pozitionati strategic. Liderul efectueaza prima aruncare si este responsabil cu "maturarea" pentru toti ceilalti jucatori.

* al doilea jucator, pozitionat imediat dupa lider, arunca si el, dupa care "matura" pentru pietrele celorlati jucatori. Al treilea jucator arunca si el piatra lui, dar matura numai dupa liderul si al doilea jucator au terminat. Al patrulea jucator, care este practic capitanul echipei, este, de obicei ultimul care arunca. El este cel care isi conduce coechipierii atunci cand acestia "matura" si supravegheaza si miscarea piatrei.

* pietrele folosite pentru curling sunt special facute pentru joc. Sunt realizate din granit si, de obicei, cantaresc fiecare in jur de 19 kg. Pe pista de curling exista o tinta (casa) de care trebuie sa se apropie toate pietrele si echipele incearca sa-si "mature" drumul astfel incat sa fie cat mai aproape de acest loc. Echipa cea mai apropiata de tinta castiga jocul.

* jocul incepe numai dupa ce capitanul (numit si "skip), care sta in cel mai indepartat colt al pistei, a luat toate deciziile. Primul jucator arunca prima piatra, in timp ce al doilea si al treilea ii matura drumul pentru a ajunge cat mai departe. Apoi arunca al doilea jucator, iar primul si al treilea vor matura, in timp ce capitanul isi conduce echipa prin diverse instructiuni. Cand arunca si al treilea jucator, primul si al doilea „matura". Aruncarea finala ii este rezervata capitanului.

* ultima faza este cea mai dificila parte din curling, deoarece maturatorii nu au voie sa atinga piatra. Trebuie doar sa mature in jurul ei pentru a conduce pietrele de granit spre destinatia dorita. Pentru a castiga mai multe puncte, jucatorii pot disloca pietrele celeilalte echipe. Echipa care reuseste sa aiba cele mai multe pietre langa casa castiga jocul.