Ce este neurochirurgia minim invazivă

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriNeurochirurgie
Ultima actualizareLuni 24 august 2020
Vizualizari531

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenul de neurochirurgie minim invazivă descrie orice procedură care este mai puțin invazivă decât o operație deschisă folosită în același scop. În prezent, procedurile minim invazive redefinesc domeniul neurochirurgiei.

Pentru a înțelege mai bine acest concept și ce beneficii are, trebuie să știm înainte de toate că procedurile de neurochirurgie minim invazive implică, de regulă, instrumente speciale foarte fine care sunt ghidate in interiorul creierului de catre un sistem foarte sofisticat care este ca un GPS. In plus, medicul neurochirurg care controlează instrumentele chirurgicale observă câmpul unde are loc operația printr-un microscop operator, fie printr-un endoscop.

In neurochirurgia minim invaziva, agresiunea asupra creierului este mult redusa si putem vorbi practic de microchirurgie in interiorul creierului. Este absolut normal ca ca dupa o interventie minim invaziva, durata internarii sa scada la doar cateva zile iar recuperarea sa fie mult mai rapida si mai eficienta. În operațiile neurochirurgicale deschise sau clasice cum sunt ele denumite, neurochirurgul este nevoit să facă incizii foarte mari si sa “sape” o adevarata cariera pentru a avea acces la zona cu probleme. În schimb, în neurochirurgia minim invazivă, medicul neurochirurg face o incizie foarte mica si penetreaza cutia craniana printr un orificiu care de regulă nu este mai mare de 25-30 milimetri. Prin acest orificiu minuscul, neurochirurgul introduce niste instrumente foarte fine si sofisticate care sunt ghidate cu foarte mare grija printre formatiunile importante din creier cu ajutorul neuronavigatiei, acel GPS al neurochirurgului. Toata interventia se efectueaza sub microscop operator de inalta performanta.

Beneficiile pe care le are neurochirurgia minim invazivă

Asa cum am aratat principalul beneficiu este reducerea enorma a agresiunii impotriva creierului sau coloanei. Menajarea tesutului nervos este cel mai important obiectiv in neurochirurgie. Spre exemplu indepartarea unei tumori poate fi realizata atat clasic cat si minim invaziv insa diferentele sunt foarte mari cand vorbim de agresiunea asupra tesutului nervos. Este normal ca reducerea agresiunii asupra creierului sa se reflecte in reducerea zilelor de spitalizare de la 3-4 saptamani la 3-4 zile, recuperarea mult mult mai rapida, cicatrici mult mai mici care se pot ascunde eficient in zonele cu par. Pacientii operati minim invaziv raman cu parul pe cap si acest lucru conteaza enorm pentru ca acesti pacienti loviti crunt de boala nu mai sunt stigmatizati si de catre societate.

Pe scurt, iată care sunt câteva dintre cele mai importante beneficii pe care le are neurochirurgia minim invazivă:

Acuratețe și precizie, reducerea agresiunii asupra tesutului nervos

Tehnicile asistate de microscoapele operatorii de inalta performanta folosite în neurochirurgia minim invazivă oferă neurochirurgului posibilitatea de-a vedea mai bine locul operației și de-a mări la nivel optic acea zonă din creier ori din coloana vertebrală în timpul operației. Acest lucru înseamnă că procedurile efectuate sunt mai eficiente și mai precise.

Imagini video detaliate


În neurochirurgia minim invazivă a creierului, de exemplu, medicul neurochirurg folosește un endoscop special de foarte mici dimensiuni, care oferă imagini video detaliate ale creierului și ale structurilor cerebrale, printr-o incizie de lățimea degetului mare de la mână.

Astfel, instrumentele de dimensiuni extrem de mici pot tăia, pot distruge țesuturile anormale ori pot lua mostre din aceste țesuturi ori din tumorile cerebrale, care sunt apoi transportate prin tuburile endoscopice folosite în timpul operației. Datorită acestora, intervenția neurochirurgicală poate fi efectuată cu cât mai puține afectări ale țesuturilor ori zonelor din vecinătate.

Mai puțină durere


Procedurile din categoria neurochirurgiei minim invazive înseamnă mai puțină durere postoperator și mai puțin disconfort pentru pacient. Totodată, pacienții au raportat că au folosit mai puține medicamente antialgice în zilele de după operație.

Cicatrici foarte mici si bine ascunse, parul ramane pe cap, spitalizare minima

Un pacient operat minim invaziv se va dezinsera social pentru interventia chirurgiocla. Pacientul va lipsi de la activitatile sale cateva zile pe durata internarii dar poate sa se intoarca la treaba la scurt timp dupa externare pentru ca nu va fi ras in cap, nu va avea pansamente si drenuri, plagile operatorii vor fi minime si bine mascate de parul din cap si se va recupera rapid. Pacientii apreciaza foarte mult acest lucru.

Mușchii sunt menajați

În cazul intervențiilor chirurgicale spinale, tehnicile de neurochirurgie minim invazivă permit ca în timpul operației, mușchiul să fie tras înapoi sau dat la o parte, deci nu este tăiat pentru a se ajunge la locul unde se efectuează operația. Această menajare sau păstrare a țesutului muscular intact face ca recuperarea pacientului să fie mult mai rapidă. Totodată, întreaga experiență chirurgicală va însemna pentru pacient mai puțină durere în perioada postoperatorie.

Sursă imagine: Pixabay.com