Cei mai buni presedinti americani

Cei mai buni presedinti americani

Detalii

CategoriiInternational
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareSambata 18 martie 2023
Vizualizari7969

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Unii barbati se nasc faimosi, altii ating maretia, iar unii au forta de a atrage maretia asupra lor." Shakespeare

Cei mai buni cinci presedinti americani. Cine spune asta? Si de ce?

Nominalizatii sunt ... toti cei 44 presedinti americani.

Cand Gallup solicita numele celui mai bun presedinte, multi numesc ocupantul actual de la Casa Alba. Votarea este efectuata de elita de profesori si oamenii de stiinta din Istoria Americana: o compilatie de 16 sondaje efectuate din 1948 pana in 2010.

Din moment ce aceste sondaje au inceput atunci cand Harry Truman a fost ales in 1948, comparatia statistica cu presedintii recenti este complicata. Dar nimeni de la Franklin Roosevelt (care a murit in 1945) nu s-a clasat pe o pozitie destul de mare pentru a avea o sansa sa figureze in top 5.

Deci, fara alte formalitati, castigatorii sunt:

1: Eroul razboiului Rough Rider, gentilomul Teddy Roosevelt (75).

Teddy Roosevelt

2: Autorul Declaratiei de Independenta, Thomas Jefferson (73).

Thomas Jefferson

3: Erou de razboi revolutionar, omul care a refuzat o coroana, George Washington (43).

George Washington

4: Presedintele ales de 4 ori, Franklin D. Roosevelt (34). Var de-al cincilea si admirator al lui Teddy Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt

5: Cine altcineva decat Abraham Lincoln (25).

Abraham Lincoln

Pe durata celor 16 sondaje, Washington a fost ales numarul 1 doar o singura data, Franklin Roosevelt de cinci ori, iar Lincoln de noua ori. Primii trei sunt separati de locul 4 si 5 de o marja considerabila.

In 1982, 240 de istorici au fost divizati sa aleaga "liberali" si "conservatori". Toti au ales aceleasi trei pozitii de top. Singura diferenta este ca liberalii l-au ales pe Franklin Roosevelt pe pozitia 2, in timp ce conservatorii l-au preferat pe George Washington pe prima pozitie.

Ce au in comun Lincoln, Washington si Franklin Roosevelt? Fiecare s-a confruntat cu trei crize, considerate cele mai semnificative din istoria Americii: Razboiul de Independenta, Razboiul Civil, si Al Doilea Razboi Mondial. Presedintii au trebuit sa faca tot posibilul sa infrunte criza.

Interpretant elocvent cuvintele lui Shakespeare, doar regii se nasc mareti. Washington, Lincoln si Franklin Roosevelt au avut forta de a atrage maretia asupra lor. Jefferson si Teddy Roosevelt au atins maretia.

Teddy Roosevelt, cel mai tanar presedinte (42 de ani), ar putea fi considerat un lider in cautarea unei crize. Personalitatea sa dinamica si nevoia de actiune politica au fost prea intense pentru a stapani o perioada prezidentiala relativ prospera si pasnica. El a intrat in Casa Alba numai atunci cand McKinley a fost asasinat (1901). Roosevelt si-a creat propria mostenire. "Acest cowboy blestemat este presedinte acum", s-a plans senatorul Mark Hanna.

Luptand pentru o cauza, Teddy Roosevelt a adoptat Miscarea Progresiva, introducand-o atat in legislatia monumentala cat si in discursul influent prin intermediul amvonului lui tiran. El a fost primul care a invitat reporteri de ziar in Casa Alba in mod regulat si intotdeauna le-a dat un imbold „provocator". Aproape de unul singur a preluat cele mai puternice corporatii si ai a monitorizat interesele, „domesticindu-le".

Roosevelt s-aa bucurat spunandu-le capitanilor industriei: faceti un pact cu mine, prietenul vostru, sau veti avea de a face cu socialisti si diversi radicali. Prin reducerea puterii de monopol si trecerea peste legile de regulament federale, Roosevelt a pus bazele sistemului 20 a guvernului extins pentru binele comun. De-a lungul timpului, a infiintat miscarea moderna de conservare si a castigat Premiul Nobel pentru Pace.

Thomas Jefferson, de asemenea, nu s-a confruntat cu nici o criza majora. Dar elocventa lui in a-si expune virtutile de republicanism si democratie intr-un stadiu informational important dintr-o tara tanara a castigat admiratia istoricilor. El este considerat fondatorul Partidului Democrat modern. Cand presedintele John Kennedy a numit 49 de laureati ai premiului Nobel la Casa Alba in 1962, Jefferson a spus: '"Cred ca este cea mai extraordinara colectie de talente si de cunostinte umane care au fost reunite la Casa Alba - cu o posibila exceptie: atunci cand Thomas Jefferson a cinat singur".

Jefferson a dovedit competenta prin cumpararea Louisianei si expeditia lui Lewis si Clark. A inceput si a castigat razboiul barbar, primul conflict semnificativ de peste mari al Americii si a pus bazele primei natiuni academice militare, West Point. El ramane singurul presedinte care a finalizat doua mandate fara vot unic.

George W. Bush ocupa pozitia a cincea in clasament cu 154 de puncte, dar istoricii viitori vor fi probabil mult mai generosi.

Barack Obama a aparut intr-un singur sondaj de opinie si a fost clasat pe locul 15.