Catedrala Notre Dame de Paris

Catedrala Notre Dame de Paris

Detalii

CategoriiTurism
TaguriConstructii celebre, Paris
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17472

Voteaza & Distribuie

Descriere

Catedrala Notre Dame de Paris are cea mai frumoasa arhitectura gotica franceza din lume. Este situata pe jumatatea de est a Ile de la Cité din Paris si are intrarea principala pe partea de vest. Este una dintre primele cladiri din lume cu suporturi exterioare arcuite. Interioarele sale, vitraliile si diferitele sculpturi, evoca mai degraba influente de naturalism decat de arhitectura romanica. Constructia catedralei a inceput in 1163 si a fost finalizata in 1250, desi cateva elemente s-au adaugat pana in anul 1345.
Catedrala Notre Dame de Paris


Catedrala Notre Dame de Paris
Notre Dame de Paris este monumentul cel mai popular din Franta, chiar mai popular decat Turnul Eiffel, fiind vizitata de 13 milioane de turisti anual. Mai mult decat un obiectiv turistic celebru la nivel mondial, este, de asemenea, Catedrala Arhiepiscopiei Catolice din Paris, ceea ce inseamna ca biserica contine "catedra", scaunul oficial al Arhiepiscopului Parisului. Catedrala este o biserica activa si un loc de pelerinaj, unde au loc multe evenimente religioase.


Istoria catedralei Notre Dame de Paris

Notre Dame de Paris se afla pe locul unde candva a fost prima biserica crestina din Paris, Basilica Saint Etienne. Biserica a fost considerata catedrala Parisului pana in secolul 10, dar in 1160 episcopul Maurice de Sully a considerat structura bisericii ca nedemna de pozitia sa si a demolat-o. Constructia catedralei, in forma sa actuala, a inceput in 1163 in timpul domniei lui Ludovic al VII-lea. In constructia si designul ei, in stilurile diferite abordate, inaltimile frontului de vest si in constructia turnului au fost implicati mai multi artisti.Mai tarziu, intre 1210 si 1220, au fost construite ferestrele si salile mari ale turnurilor. Constructia acestora a fost terminata in jurul anului 1245, dar catedrala a fost finalizata abia in jurul anului 1345. In timpul Revolutiei Franceze in 1793, multe din sculpturile si artefactele bisericii au fost distruse si pe mai multe altare Fecioara Maria a fost inlocuita cu Lady Liberty (Doamna Libertate). Lucrarile de restaurare a bisericii, sub comanda arhitectilor Jean-Baptiste-Antoine Lassus si Eugene Viollet-le-Duc, a durat 23 de ani.


Catedrala Notre Dame de Paris ca obiectiv turistic

Una dintre caracteristicile cele mai notabile ale bisericii este frontul de vest. Acesta are doua turnuri de 69 metri inaltime. In interiorul Turnului de Sud se afla un clopot de 13 ​​tone (limba de clopot cantarind 500 kg), numit "Emmanuel". Acesta este cel mai vechi clopot din Notre Dame. In Marea Galerie, care leaga cele doua turnuri, se gasesc legendarele gargui, adaugate la restaurarea din secolul 19. Frumoasa fereastra circulara compartimentata din partea de vest are 10 metri in diametru. Caracteristica sa principala este tema vietii umane, infatisand scene cum ar fi Zodiace si Labors of the Months (Lucrarile Lunii).
Catedrala Notre Dame de Paris


Catedrala Notre Dame de Paris
Exista 28 de statui ale regilor lui Iuda si Israelului, care au fost distruse in Revolutia Franceza si reproiectate de Viollet-le-Duc. Cele trei arcade de vest ale catedralei Notre Dame sunt splendide exemple de arhitectura gotica. Multe dintre arcade au fost distruse in timpul Revolutiei Franceze. Arcadele descriu viata Fecioarei Maria, Judecata de Apoi si scene din viata Sfintei Ana (mama Maicii Domnului). Aceste arcade si vitralile sunt extraordinar proiectate, reprezentand o incantare vizuala unica.Cu atat de multe arcade, opere de arta si exemple de arhitectura gotica, Notre Dame de Paris este fara indoiala cel mai valoros monument al Frantei. Ceea ce este uimitor este faptul ca catedrala este inca o biserica catolica activa. Daca iubiti arta si apreciati arhitectura gotica veche, vizitarea catedralei Notre Dame de Paris ar trebui sa fie alegerea cea mai evidenta.