Cat de util poate fi stabilizatorul de tensiune?

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1224

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stabilizatorul de tensiune este un dispozitiv electric destinat protejarii aparatelor electrice impotriva fluctuatiilor de tensiune. Centrala termica, masina de spalat, calculatorul ori echipamentele hi-fi pot fi in siguranta datorita stabilizatorului de tensiune. In general fluctuatiile de tensiune determina functionarea defectuoasa a electronicelor sau electrocasnicelor. De aceea se recomanda utilizarea in general a stabilizatoarelor mai ales in mediile rurale, in acele zone periferice ale marilor orase ori in cartierele noi construite unde astfel de fenomene pot fi frecvente.

Stabilizatorul sau regulatorul de tensiune cum i se mai spune, permite folosirea echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice in conditii de siguranta. In cele mai multe dintre cazuri fluctuatiile de tensiune sunt capabile a defecta orice astfel de aparate electrice. Asadar, utilizarea stabilizatorului va putea reduce riscul deteriorarii aparatelor electrice din gospodarii si odata cu aceasta evitarea costurilor suplimentare necesare repararii ori inlocuirii acestora.

Acest dispozitiv electric destinat protectiei aparatelor electrocasnice impotriva fluctuatiilor de tensiune, se poate conecta direct la reteaua electrica. La randul sau acesta ofera posibilitatea conectarii consumatorilor casnici prin intermediul unei prize. In general stabilizatorul poate permite o tensiune la intrare de pana la 260V. In schimb, este proiectat pentru a genera o tensiunea de iesire constanta de 220V, ideala functionarii aparatelor electrice in gospodarii. Combina frigorifica, centrala termica ori sistemul audio va putea functiona la parametrii normali gratie proprietatii stabilizatorului de a anula fluctuatiile de tensiune atat de daunatoare acestora.

Stabilizatoarele de tensiune se pot deosebi intre ele in primul rand in functie de puterea de care dispun. Astfel cu cat puterea lor este mai mare cu atat poate creste si numarul consumatorilor pe care acesta ii va deservi. Capacitatea de alimentare la o tensiune optima de 220V a unui numar cat mai mare de aparate electrice va fi asadar, direct proportionala cu puterea pe care o dezvolta stabilizatorul. Puterea stabilizatoarelor se exprima in VA (voltampere) si in cele mai multe dintre cazuri poate varia intre 1500 si 3000 VA, dar poate capata si valori mai mari de 3500 VA.

In cazul unei exploatarii conforme regulatorul sau stabilizatorul de tensiune va permite buna functionare a echipamentelor electrice, electronice si electrocasnice din gospodarii. Prin urmare are capacitatea de a reduce riscul avarierii aparatelor electrice si implicit evitarea disconfortului pricinuit de consumarea unor astfel de evenimente. De asemenea poate exclude costurile suplimentare necesare repararii ori inlocuirii acestora cu altele noi. Stabilizatorul de tensiune poate fi considerat o investitie datorita capacitatii sale de prevenire a deteriorarii echipamentelor electrice si de pastrare a acestora in parametrii normali de functionare.