Care sunt cauzele infertilității și ce tratamente există?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, infertilitate
Ultima actualizareJoi 30 ianuarie 2020
Vizualizari621

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multe cupluri reușesc să conceapă un copil în primul an de contact sexual neprotejat. Infertilitatea reprezintă incapacitatea de a concepe un copil după 1 an de încercări eșuate. Cauzele pot fi atât de origine feminină, cât și masculină. Iată ce cauzează infertilitatea și cum poate fi tratată această afecțiune.

Factorii de risc asociați atât cu infertilitatea masculină, cât și cu cea feminină sunt:

  • Vârsta înaintată
  • Fumatul
  • Abuzul de alcool
  • Supraponderea și obezitatea
  • Expunerea la toxine (pesticide, metale grele).

Cauzele infertilității masculine

Producția deficitară de spermatozoizi la nivelul organelor reproducătoare masculine poate afecta procesul de concepție a unui copil. Afecțiunea se numește oligospermie și se manifestă prin existența unui număr mai mic de 20 de milioane de spermatozoizi într-un mililitru de spermă.

De asemenea, există situații în care spermatozoizii nu sunt produși deloc – azoospermie – sau când aceștia prezintă o motilitate redusă – astenospermie. Spermatozoizii au nevoie de o motilitate eficientă pentru a putea ajunge la ovul și a-l fecunda.

Teratozoospermia este o altă cauză a infertilității la bărbați. Aceasta reprezintă o formă și o mărime anormală a spermatozoizilor.

Alte cauze posibile ale infertilității masculine:

  • Factori genetici
  • Dezechilibre hormonale (testosteron scăzut)
  • Varicocel – inflamația vaselor de sânge de la nivelul testiculelor
  • Ejacularea retrogradă – sperma nu este expulzată la exterior, ci în vezica urinară.
  • Boli autoimune – organismul distruge propriile țesuturi
  • Unele medicamente (chimioterapie, hormoni steroizi)
  • Consumul de droguri ilegale.

Cauzele infertilității feminine

Ovulația este momentul în care ovulul pregătit pentru a fi fecundat este eliberat în uter, unde rămâne timp de 24 de ore. Ovulația are loc cu 14 zile înainte de începerea următoarei menstruații și este absolut necesară pentru a putea concepe un copil. Infertilitatea femeii poate apărea ca urmare a problemelor de ovulație. Acestea apar din cauza unor afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, greutatea corporală în exces, dezechilibrele hormonale.

De asemenea, leziunile sau blocajele la nivelul trompelor uterine împiedică călătoria ovulului către uter. Trompele uterine sunt tuburi care leagă uterul de cele două ovare. Afecțiunile la acest nivel pot apărea din cauza unor infecții cu transmitere sexuală (gonoree, Chlamydia), endometrioză, intervenții chirurgicale. Boala inflamatorie pelvină, o altă posibilă cauză a infertilității, este o infecție a uterului și trompelor uterine.

Fibromul uterin este o tumoră benignă care apare la nivelul uterului și care ar putea cauza infertilitate, în funcție de zona în care s-a dezvoltat și de dimensiunea acesteia. Fibromul uterin poate împiedica călătoria spermatozoidului spre ovul și implantarea ovulului fecundat.

Probleme ale secreției mucusului cervical pot afecta de asemenea fertilitatea. Mucusul cervical este o secreție la nivelul colului uterin care protejează spermatozoizii în drumul către ovul și îi menține mobili. Lipsa mucusului cervical sau un mucus cervical anormal poate duce la dificultăți în conceperea unui copil.

Tratamentul infertilității

Tratamentul infertilității diferă în funcție de cauza acesteia. Dacă este vorba de un dezechilibru hormonal sau de probleme de ovulație, situația s-ar putea rezolva prin administrarea de hormoni sau unele suplimente care sporesc fertilitatea.

Dacă infertilitatea a fost cauzată de afecțiuni structurale ale organelor reproducătoare, poate fi nevoie de intervenții chirurgicale sau minim-invazive.

Dacă problema este mai complicată, inseminarea artificială sau fertilizarea în vitro poate fi soluția. Inseminarea artificială este o procedură prin care spermatozoizii de la partener sau de la un donator sunt plasați în aparatul reproducător feminin, de către medic. În cazul azoospermiei, este nevoie de inseminare artificială cu spermatozoizi de la donatori.

Fertilizarea în vitro constă în combinarea ovulului matur cu spermatozoizii și cultivarea acestui amestec pentru un interval de timp. După ce ovulul a fost fecundat, este implantat embrionului în uterul viitoarei mame. Inseminarea artificială și tehnica FIV sunt soluțiile extreme la care se apelează în cazul în care tratarea cauzelor nu a fost îndeajuns.

În concluzie, infertilitatea poate avea numeroase cauze, unele destul de greu de identificat. De aceea, dacă nu poți rămâne însărcinată, mergi la medic împreună cu partenerul tău, pentru investigații amănunțite.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/sarcina-dar-isaac-na%C8%99tere-cuplu-644071/