Cainii terapeuti

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5450

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conceptul de caine terapeut se refera la dresarea patrupedelor in vederea ameliorarii starii de sanatate a pacientilor din spitale si centre psihiatrice, a varstnicilor de la azile si, in general, a oamenilor aflati in situatii de stres sau chiar in pericol.




Cainii terapeuti


Cainii terapeuti




Terapia cu caini provine din SUA

Acest tip de terapie provine din Statele Unite ale Americii. O asistenta medicala de origine americana a observat imbunatatiri semnificative in starea de sanatate a pacientilor spitalului unde lucra temporar in Marea Britanie. Acestia au beneficiat de vizitele cainelui ei, un golden retriever extrem de prietenos. La intoarcerea in SUA, asistenta a implementat un program de vizite canine in spital. Acest lucru se intampla in 1976, cand terapia era la inceput.


In timp, efectul terapeutic al cainilor dresati a fost recunoscut si s-a raspandit peste tot in lume. Animalele de companie alina durerile, ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin calmarea pacientilor, alunga stresul si ridica moralul. Cererea pentru aceasta terapie a crescut de-a lungul timpului. Ba chiar, in ultima perioada, cainii terapeuti au inceput sa fie folositi pentru a ajuta copiii cu tulburari emotionale si de vorbire sa-si depaseasca dizabilitatile.




Cainii terapeuti ridica moralul bolnavilor


Cainii terapeuti ridica moralul bolnavilor




Cainii terapeuti ii ajuta pe oameni sa treaca mai usor peste suferinta

Studiile efectuate pe grupuri de pacienti au relevat faptul ca acestia au trecut bine peste suferinta daca au beneficiat de terapia cainilor de companie. De asemenea, au folosit cu 50% mai putine medicamente impotriva durerilor decat pacientii fara caini terapeuti. Efectul pozitiv al acestor caini terapeuti asupra bolnavilor este mai mult decat evident. Patrupedele actioneaza la nivel emotional, psihosocial, dar si fizic, prin starea de bine pe care o induc.




Cainii terapeuti sunt dresati inainte de a fi plasati


Cainii terapeuti sunt dresati inainte de a fi plasati




Rezultatele exceptionale obtinute in cazurile terapiei cu caini ii ajuta pe medici sa extinda aceasta metoda terapeutica la mai multe afectiuni. Exista organizatii non-profit care se ocupa cu cresterea, dresarea si plasarea cainilor terapeuti. Aceste institutii furnizeaza animalele de companie foarte bine pregatite persoanelor cu dizabilitati fizice si psihice si, cel mai important lucru, o fac gratuit, fara a percepe taxe in schimbul serviciilor.


Exista patru tipuri de caini terapeuti

Cei care promoveaza terapia cu caini de companie inteleg perfect faptul ca pot creste calitatea vietii oamenilor, iar acest lucru se face imbinand armonios dragostea pentru animale cu grija pentru oamenii cu nevoi speciale. Cresterea si dresarea cainilor terapeuti implica si niste obligatii de natura financiara. Cainii trebuie dusi la ore de dresaj si sunt invatati cum sa se comporte in public. Organizatiile lucreaza in mare parte cu voluntari a caror responsabilitate este sa invete cainii sa se obisnuiasca cu oamenii.




Cainii terapeuti asista varstnicii


Cainii terapeuti asista varstnicii




In urma dresajului, rezulta patru tipuri de caini terapeuti. Un prim tip sunt cei destinati asistentei bolnavilor cu dificultati de deplasare, celor afectati de boli ale coloanei vertebrale etc. Cel de-al doilea tip de caini terapeuti sunt cei care lucreaza alaturi de personalul specializat in institutiile de ingrijire a persoanelor cu nevoi speciale. Cel de-al treilea tip se refera la cainii terapeuti care insotesc oamenii ce sufera de boli precum distrofie musculara, autism, sindromul Down etc. Cel de-al patrulea tip de caini terapeuti sunt cei dresati sa-si alerteze stapanii la auzul anumitor zgomote (sonerie, alarma de fum, ceasul desteptator etc).


Inregistrand un succes nesperat, terapia s-a extins si la alte specii de animale de companie, precum pisicile, iepurii si pasarile. Astfel, terapia cu caini de companie face parte din ceea ce se numeste generic zooterapie, adica folosirea diverselor animale in imbunatatirea starii de sanatate a oamenilor.