Pot pisicile si cainii sa beneficieze de masaj ca si oamenii?

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguricaine, masaj, pisica
Ultima actualizareDuminica 5 februarie 2023
Vizualizari1120

Voteaza & Distribuie

Descriere

Terapia prin masaj este asociata cu nenumarate efecte benefice asupra sanatatii oamenilor.Este vorba despre reducerea durerii, scaderea presiunii arteriale sau eliberarea de stres. Dar pot pisicile si cainii sa beneficieze de un masaj ca si oamenii? Studiile in domeniu sunt limitate, dar veterinarii spun ca si animalele noastre de companie pot beneficia de o sedinta de masaj de relaxare sau terapeutic.

Dr. Robin Downing, directorul spitalului The Downing Center for Animal Pain Management din Windsor, statul Colorado, vine cu argumente in acest sens. El face urmatoarea afirmatie: ”Sistemul circulator al pisicilor si al cainilor este analog cu al nostru; de asemenea sistemul lor nervos este asemanator ca structura si functionare al oamenilor''.

Masajul acestor doua specii de animale are urmatoarele beneficii asupra lor:
- mareste flexibilitatea articulara
- imbunatateste tonusul muscular
- creste circulatia limfatica
- ajuta la digestie
- ajuta la o cicatrizare mai rapida a ranilor.

Masajul este de asemenea benefic pentru animalele mai batrane, care se confrunta cu dureri si inflamatii, simptome care se regasesc in bolile displazice si artritice. In schimb la animalele tinere, masajul este benefic in procesul de crestere.

O alta categorie tinta de animale de companie sunt cele agresive, masajul poate avea efect de calmare. O conditie de baza in realizarea masajului este ca acesta sa fie facut pe teritoriul lor, pentru a fi relaxate.

Nu se recomanda masajul dupa o sedinta de joaca. Se asteapta pana cand animalul se relaxeaza. O sedinta de masaj poate tine de la 10 minute pana la o ora in functie de starea de spirit a animalelor.

Este bine ca, pisica, respectiv cainele sa isi aleaga singuri pozitia cea mai confortabila pentru masaj. Ca si tehnici de masaj se practica manevre de baza, evitandu-se tehnici mai complicate ca de plida acupunctura.