Caini de paza

Caini de paza

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3183

Voteaza & Distribuie

Descriere


Una din primele indatoriri ale cainilor a fost pazirea proprietatilor stapanilor, fie ca este vorba de terenuri, animale de curte sau case.


Majoritatea raselor moderne de caini vor actiona ca paznici acasa, in timp ce unele unele rase au fost create special pentru a pazi teritoriul sau oamenii pe care ii au in custodie.

Trebuie facuta distinctie intre cainii de paza si cei de veghe.


Un caine de veghe urmareste casa si ii alerteaza pe cei din jur prin latrat daca intra cineva pe teritoriul lui. Cainii de veghe sunt in general rase mici, mai excitabile, care latra viguros in prezenta unui intrus sau in situatii pe care le considera iesite din comun. Multe rase de catei mici sau toy care nu se califica la categoria cainilor de paza, sunt caini de veghe excelenti deoarece singura lor datorie este sa alerteze stapanii prin latratul lor.


In unele cazuri un caine de veghe nu este suficient. Un caine de paza poate fi dresat sa atace sau sa retina intrusii. De exemplu, cainii de paza sunt deseori atat de mari si puternici incat pot ataca si indeparta pradatori cum ar fi lupii. In cazul in care intrusii sunt mai degraba umani, cainii de paza pot fi necesari pentru a pazi proprietati mai mari, izolate, ce se gasesc in zone in care hotii nu ezita sa intre, chiar daca proprietarii sunt acasa.


Un caine de paza nu doar urmareste si alerteaza dar si ameninta intrusul pana la punctul de retragere. Marea majoritate a cainilor de paza vor face instinctiv tot ce este posibil sa protejeze familia umana si zona pe care o considera ca fiind teritoriul lor, variind de la descurajarea intrusilor pana in cele din urma la atac. Din fericire, aparitia lor impunatoare si timbrul scazut sunt factori de descurajare pentru orice intrus. Cu toate acestea, raspunsul la dresaj al unui caine de paza ar trebui sa fie in topul listei calitatilor necesare. Aceasta calitate asigura ca simtul natural de protectie a teritoriului va ramane in limitele stabilite de lege.


Un juriu compus din crescatori de animale, medici veterinari, chinologi si dresori de caini au stabilit o lista de rase de caini special adaptate pentru datoriile unui caine de paza. Rasele de caini care se califica drept caini de paza trebuie sa detina o inclinatie naturala spre a proteja, impreuna cu un sentiment puternic de teritoriu. De obicei, acestia sunt foarte precauti cu strainii. Se disting prin curajul lor si prin rezistenaa la contra-atac. Alte calitati considerate esentiale de catre juriu au fost: capacitatea de a fi dresati, loialitatea fata de proprietar, rezistenta la stres, veghere si factorul de intimidare. Factorul de intimidare include nu numai impresia pe care o face cainele prin voce, marime si culoare (negrul este mai impresionant decat albul), dar si recunoasterea rasei ca fiind una de paza (un Rottweiler sau un Doberman sunt mai cunoscuti ca rase de paza decat un Akita sau o rasa incrucisata).
Va rugam sa retineti ca toate aceste rase sunt excelente pentru paza si ca diferentele in performanta dintre aceste rase de top in ceea ce priveste cainii de paza vor depinde in ultima instanta de liniile de reproducere si de formare.Mai mult decat atat, fiecare dintre aceste rase poate prezenta calitati superioare in ceea ce priveste paza, calitati care le fac sa iasa in evidenta chiar si atunci cand se confrunta cu caini care apartin raselor care apar in fata lor in aceasta clasificare. Caracterul fiecarui caine, temperamentul, antrenamentul si liniile de sange au mai multa greutate decat apartenenta la o anumita rasa. La unele rase, femelele au tendinta de a fi mai protective si au un simt al teritoriului mai accentuat decat masculii.O alta remarca - cainii negrii sau cei de culoare inchisa sunt considerati mai descurajatori decat cei de alte culori. In sondajele realizate in randul hotilor, cainii negri sau de culoare mai inchisa apar intotdeauna ca un factor de descurajare mai puternic decat orice alta culoare a blanii.Un caine de paza poate fi instruit pur si simplu sa limiteze un intrus cu indrumarea proprietarului sau, la fel ca in antrenamentul pentru Schutzhund, dar nu ar trebui sa actioneze ca un caine de atac, un caine special antrenat sa ia cu asalt un intrus, o utilizare rezervata strict profesionistilor si in conformitate cu anumite circumstante.Cainii de atac pot fi antrenati sa atace la comanda sau cand un intrus ajunge pe teritoriul lor. In multe jurisdictii, un astfel de caine este considerat o arma si legile care reglementeaza posesia acestuia sunt aplicate cu strictete. De cele mai multe ori, proprietarul cainelui este responsabil din punct de vedere legal pentru ranile pe care le provoaca animalul, cu atat mai mult daca acesta a fost dresat pentru atac.