Beneficiile uleiului de catina

Beneficiile uleiului de catina

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6149

Voteaza & Distribuie

Descriere



Ulei de catina


ulei de catina



Beneficiile uleiului de catina sunt extraordinare, oamenii de stiinta considerandu-l unul dintre cele mai tamaduitoare uleiuri. Uleiul de catina aduce beneficii pielii, reglandu-i nivelul de umiditate, hranind-o si stimuland intinerirea.



Uleiul de catina este benefic pielii intr-o mare masura. Catina alba, Hippophae rhamnoides, Sandthorn sau Sandorn, este un arbust destul de larg raspandit in regiuni uscate si nisipoase de desert precum si in regiunile montane insorite din China si Rusia ierni aspre si veri scurte uscate. Catinei albe ii prieste aerul si pamantul sarat din apropierea coastelor de langa spuma marilor din Europa de Vest. Catina colturoasa, bogata in sare, a fost folosita pentru uleiul si fructele sale in diferite scopuri, benefice pentru sanatatea fizica si pentru o piele sanatoasa. De unde este extras uleiul de catina? Acesta este extras din fructele carnoase ale arbustului, precum si din semintele acestora.



Bogat in nutrienti precum vitamina C, vitamina A, vitamina B1 si B2 si vitamina E, tocoferoli si fitosteroli, cartenoide, flavonoide si acizi grasi, uleiul de catina reprezinta un tratament pentru acnee excelent, lupta impotriva imbatranirii premature si combate ridurile. Sucul din fructele, frunzele si semintele uleiului de catina este utilizat in realizarea diverselor produse cosmetice si farmaceutice.


Istoria uleiului de catina

Uleiul de catina a fost utilizat in principal in tratamentul plagilor si leziunilor, printre alte afectiuni. Numele catinei provine de la latinescul Hippophae, ca carui frunze serveau ca hrana pentru cai, hrana ce le facea pielea foarte stralucitoare. Cuvantul „hippo" in greaca inseamna „cal" iar cuvantul phae provine din grecescul „phaein", ceea ce inseamna "a straluci sau a sclipi". Utilizarea catinei a fost inregistrata in scripturi antice grecesti de catre Dioskorid si Theophrastus. De asemenea, a fost mult timp folosita in medicina traditionala chineza, inregistrata din timpul dinastiei Tang. De asemenea, tibetanii, pe durata a mii de ani, foloseaau catina in diverse retete care au fost adoptate de generatiile care au urmat.


Ulei de catina preparat acasa

Prima data spalati fructele si presati-le bine. Stoarceti pulpa si semintele si coaja cat de bine si puneti-le intr-un mixer pentru a le amesteca. Adaugati ulei de masline sau ulei de migdale (2 parti la 3 parti din pulpa de catina). Pastrati uleiul obtinut intr-un loc racoros si intunecat timp de cel putin 3 saptamani, la o temperatura a camerei de aproximativ 25 de grade celsius, amestecandu-l ocazional pentru a forma o consistenta uniforma. Uleiul si pulpa amestecate bine sunt perfecte pentru utilizare dupa ce au fost depozitate in conditii corespunzatoare.


Ulei de catina pentru acnee

Secretiile sebacee ale pielii, celulele moarte, bacteriile si machiajul pielii, alaturi de un sistem imunitar dezechilibrat cauzeaza aparitia acneei de care trebuie sa scapati neaparat. Uleiul de catina are proprietati antibacteriene, antimicrobiene si antioxidante, ajutand la combaterea bacteriilor de la nivelul pielii si reducand inflamatia. De asemenea, actioneaza ca un analgezic, alinand durerea provocata de acnee. Uleiul de catina se absoarbe rapid in piele si o hidrateaza in profunzime lasand-o incredibil de moale. Poate fi folosit chiar si pentru cea mai sensibila piele, astfel ca e o optiune viabila si pentru pielea bebelusilor.


Ulei de catina pentru riduri

Beneficile uleiului de catina se datoreaza in principal antioxidantilor si cantitatilor semnificative de vitamine A, C si E, nutrienti care lupta impotriva imbatranirii premature si a ridurilor. Printre beneficile uleiului de catina se numara repararea pielii uscate, aspre si a celulelor moarte. Contine omega-7 care intinereste si reface pielea prin inversarea efectelor de imbatranire, ridare si inflamare.


De asemenea, uleiul de catina este folosit ca tratament pentru diferite afectiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, psoriazis, arsuri, dermatite, arsuri solare, radiatii si degeraturi, deoarece are un continut ridicat de substante nutritive esentiale pentru metabolismul si regenerarea celulelor pielii.



Si daca va asteptati la o schimbare instantanee, amintiti-va ce a spus Khalil Gibran „Traim doar pentru a descoperi frumusetea, orice altceva este o forma de asteptare". Pentru efecte maxime, aplicat uniform uleiul de catina seara, dupa spalarea si uscarea pielii, si lasati sa actioneze peste noapte.