Beneficiile rodiei

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7238

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cunoscuta si sub numele de mar chinezesc, rodia este atat un deliciu pentru papilele gustative, cat si un aport important de vitamine pentru organism. Fructul si-a castigat popularitatea printre consumatori datorita gustului acrisor-dulceag al bobitelor, dar si pentru faptul ca este cunoscut inca din antichitate pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii noastre. Exista si o serie de povesti care insotesc istoria acestui fruct. Daca crestinismul ne-a invatat ca fructul oprit ce i-a alungat din rai pe Adam si Eva a fost un mar, iranienii sunt de parere ca, de fapt, a fost vorba de o rodie.




Beneficiile rodiei


Beneficiile rodiei




In afara faptului ca este cunoscuta din mitologie, rodia are o traditie straveche si in medicina traditionala din Orientul Mijlociu, Iran si India. Toate partile fructului (coaja, frunzele, pielitele, pulpa si bobitele comestibile) sunt folosite pentru a trata o gama larga de boli, de la conjunctivite la hemoroizi.


Rodiile sunt bogate in antioxidanti

Cercetarile asupra rodiilor au relevat faptul ca fructele contin cantitati importante de antioxidanti atat de benefici organismului. Rodia este singurul fruct care contine trei tipuri de antioxidanti: taninuri, antociani si acid elagic. Antioxidantii au un rol important in functionarea optima a organismului. Intaresc sistemul imunitar, apara corpul impotriva efectelor nocive ale poluarii, impotriva amenintarii cancerului sau a diabetului si lupta impotriva imbatranirii.




Bobite comestibile de rodie


Bobite comestibile de rodie




Polifenolii pot ajuta chiar si la reducerea daunelor produse de hipertensiunea arteriala asupra peretilor vaselor de sange. De asemenea, lupta impotriva aterosclerozei, cauza principala a bolilor cardio-vasculare.


Beneficii pentru piele

In medicina traditionala, rodia este renumita pentru beneficiile ei asupra pielii. Combate acneea, ofera luminozitate tenului, inlatura problemele dermatologice legate de pielea sensibila, vindeca cu rapiditate taieturile, zgarieturile si vanataile.


Rodia contine cantitati insemnate de vitamina A, vitamina C si vitamina E, fier si antioxidanti cu proprietati anti-imbatranire si ani-rid. Protejeaza impotriva hiperpigmentarii, a petelor ce apar odata cu varsta si repara pielea afectata de expunerea prelungita la soare.




Rodier sau Punica Granatum


Rodier sau Punica Granatum, planta care da nastere delicioaselor rodii




In vreme ce uleiul de rodie patrunde adanc in piele si protejeaza impotriva uscarii si deshidratarii acesteia, extractul de seminte de rodie previne aparitia anumitor forme de cancer. Produsele cosmetice ce contin rodie ca ingredient activ principal sunt destul de scumpe, prin urmare mastile si preparatele de ingrijire realizate in casa, la blender, sunt binevenite si va salveaza si buzunarul de la cheltuieli suplimentare.


Beneficiile rodiei pentru femeile gravide

Gravidele se bucura si ele de pe urma consumului de rodii: continutul ridicat de acid folic, potasiu, niacina, vitamina C, fier, calciu si fibre. Pentru ca vinul nu este indicat in timpul sarcinii, ca oricare alta bautura alcoolica, de altfel, acesta poate fi inlocuit cu sucul de rodie. Sucul de rodie are un gust intepator, asemanator vinului si vine cu o multitudine de beneficii.


Rodiile vin in ajutor nu numai mamelor, ci si copiilor. Ajuta la prevenirea afectiunilor fatului, cauzate de insuficienta cerebrala. Sucul de rodie contine bioflavonoide cu rol anti-inflamator, care permit realizarea unei circulatii sangvine optime prin toate zonele corpului copilului.




Suc de rodii


Suc de rodii, bogat in antioxidanti




Potasiul continut de rodii elimina crampele pe care gravidele le resimt la nivelul picioarelor, mai ales in timpul noptii, si care le intrerup somnul. Fibrele ajuta la o digestie usoara si combat constipatia.


Unele studii au relevat faptul ca rodiile, prin elagitaninurile pe care le contin din abundenta, inhiba dezvoltarea tumorilor mamare maligne in laborator. Acest tip de tanin catehic inhiba dezvoltarea unei enzime responsabile cu secretia estrogenului, hormonul cu rol cheie in dezvoltarea celulelor canceroase.


Desi aveti numai de castigat de pe urma consumului de rodii, este bine sa consultati totusi medicul inaintea inceperii oricarei diete bazate pe aceste fructe. In plus, este posibil ca rodiile sa interfereze cu anumite medicamente, precum cele pentru statinele pentru scaderea nivelului colesterolului sau cele impotriva hipertensiunii arteriale.