Cele douasprezece munci ale lui Hercule

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari47442

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele douasprezece munci ale lui Heracles

Unul dintre cei mai populari eroi din Grecia Antica a fost Hercule sau Heracles, fiul lui Zeus si al reginei Alcmena. El a fost mai puternic si curajos decat restul oamenilor. A facut lucruri legendare si este cunoscut pentry ca a terminat cele 12 munci legendare, din ordinul unui rege grec, ruda apropiata a lui. Aceste munci au fost facute ca pedeapsa pentru uciderea sotiei si a copiilor lui intr-un moment de nebunie.


Hercule


Timp de 12 ani el a calatorit pentru a indeplini aceste munci.

Prima munca: Uciderea leului din Nemeea


Leul din Nemeea, o fiara uriasa, avea pielea atat de dura incat nici o sageata nu putea patrunde prin ea. Heracles a sugrumat monstrul cu maininile goale, apoi l-a jupuit folosind ghearele ascutite ale leului si apoi a luat pielea pe care a purtat-o pana la sfarsitul vietii.


Uciderea leului din Nemeea


A doua munca: Uciderea hidrei din Lerna


Hidra din Lerna era o creatura diabolica, asemanatoare unui sarpe cu noua capete. Daca unul era ranit, alte doua cresteau in locul lui. Hercule a taiat repede capetele, in timp ce insotitorul lui, Iolaus, le-a sigilat cu o torta. Dupa ce a rapus hidra, eroul si-a inmuiat sagetile in sangele ei, facandu-le astfel otravitoare.


Hidra din Lerna


A treia munca: Capturarea cerbului zeitei Artemis


Zeita vanatorii, Artemis, isi iubea acest cerb mic si incapatanat ce avea coarne de aur. Hercule a trebuit sa prinda acest cerb fara a-l rani (si a o supara pe zeita Artemis). El a fugit dupa caprior un an intreg, iar la sfarsitul anului a reusit sa il prinda pe campiile Arcadiei.


A patra munca: Capturarea mistretului de pe Muntele Erymanthus


Oamenii de pe Muntele Erymanthus triau cu frica acestui animal periculos. Heracles a urmarit animalul pana in varful muntelui, intre zapezi inalte. Apoi l-a luat in spate si l-a dus regelui Euristes, care s-a speriat atat de mult de animal incat s-a ascuns intr-un borcan mare de bronz.


A cincea munca: Curatarea grajdurilor regelui Augias


Mii de vaci traiau in grajdurile regelui Augias. Nu fusesera curatate de 30 de ani, iar Hercule trebuia sa le curete intr-o singura zi. Pentru acestea, el a schimbat cursul a doua rauri astfel incat ele sa curga prin grajduri, curatandu-le astfel de mizerie.
A sasea munca: Uciderea pasarilor stimfalide


Aceste pasari ucigatoare locuiau in jurul lacului Stymphalis. Aveau gheare si ciocuri ca de metal. Hercule le-a speriat din cuiburile lor facand zgomot si le-a omorat folosind sagetile otravite cu sangele hidrei.


Pasarile stimfalide


A saptea munca: Capturarea taurului din Creta

Se spunea ca taurul salbatic al regelui Minos din Creta era nebun si sufla foc. Heracles a doborat bestia la pamant si a adus-o regelui Eurystheus care l-a eliberat. Taurul eliberat in Grecia a teorizat oamenii acolo unde a ajuns.


Taurul din Creta


A opta munca: Imblanzirea iepelor lui Diomede


Regele Traciei, Diomede, isi hranea iepele cu carne umana. Hercule si oamenii lui s-au luptat cu Diomede, l-au omorat si au lasat iepele sa manance din trupul lui. Acest lucru a imblanzit iepele, Hercule putand sa le duca astfel regelui Eurystheus.


Iepele lui Diomede


A noua munca: Dobandirea cingatorii reginei amazoanelor, Hippolyte


Heracles s-a dus pe pamantul amazoanelor, unde regina lui l-a intampinat promitandu-i cingatoarea ei pentru fata regelui Eurystheus. Dar Hera a raspndit zvonul ca Hercule este de fapt un inamic. Intr-un final, eroul a trebuit sa o infranga pe Hippolyte si sa ii fure cingatoarea din aur.
A zecea munca: Capturarea boilor lui Geryon


Geryon era un monstru inaripat cu 3 corpuri umane care avea o frumoasa turma de vite de culoare rosie. El isi pazea turma cu ajutorul unui gigant si a unui caine cu doua capete. Hercule l-a omorat pe Geryon, pe gigant si pe caine si a reusit sa aduca turma regelui Eurystheus.


Monstrul Geryon


A unsprezecea munca: Culegerea merelor din gradina Hesperidelor


Hesperidele erau nimfe. In gradina lor, merele de aur erau pazite de Ladon, un dragon cu 100 de capete. Hercule a incheiat o mica invoiala cu Atlas, titanul care sustine pamantul. Hercule a cutremurat pamantul, in timp ce Atlas, tatal nimfelor, a cules merele.


Hesperidele


A douasprezecea munca: Capturarea lui Cerberus


Lui Hercule i s-a ordonat sa il prinda pe Cerberus, cainele cu trei capete care pazea lumea subterana, fara insa sa foloseasca nici o arma. Hercule l-a doborat pe caine si acesta a fost de acord sa vina cu el la regele Eurystheus. Cerberus s-a intors in scurt timp in lumea lui.


capturarea lui cerberus