Mark Twain

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20789

Voteaza & Distribuie

Descriere

mark-twainMark Twain, pe numele sau adevarat, Samuel Langhorne Clemens, s-a nascut pe 30 noiembrie 1835, in satul Florida, din statul Missouri. Cand tatal sau a murit in 1847, Clemens, care avea doar 12 ani la momentul respectiv – a fost trimis in ucenicie la un tipograf. Desi primii ani de viata si i-a petrecut in Missouri, Clemens a plecat de acasa de tanar si toata viata sa a fost un calator, de multe ori acceptand meserii ciudate, trimitand diverse scrieri pentru a fi publicate, apoi indeletinicindu-se din nou cu alte treburi ciudate pentru a-si finanta aventurile.
Dupa ce a lucrat timp de 4 ani ca pilot pe un vas fluvial si dupa ce a petrecut ceva timp in sud, unde a fost soldat confederat timp de doua saptamani, Clemens s-a mutat la ziarul American West. Si-a castigat o anumita popularitate ca jurnalist in orasele mici, folosind pseudonimul Mark Twain, un termen marin, ramasita a zilelor lui de pilot. Mai tarziu s-a facut cunoscut ca scriitor de calatorie, umorist si lector.
Clemens s-a casatorit cu Olivia Langdon in 1870. Au avut impreuna patru copii: Langdon, care a murit la scurt timp dupa nastere, Susy, care a murit de meningita la 20 de ani, Jean, care a murit de insuficienta cardiaca tot la varsta de 20 si ceva de ani, si Clara, singur lor fiica supravietuitoare.
Un om optimist si intreprinzator, Clemens si-a folosit mica avere obtinuta din succesul sau literar pentru a face cateva investitii rele, inclusiv infiintarea propriei sale companii editoriale, ceea ce l-a bagat in datorii in jurul varstei de 50 de ani. Clemens si-a platit datoriile datorita unui turneu de cursuri si si-a petrecut ultimii ani din viata calatorind cu familia si dictand o mare parte din Autobiografia lui Mark Twain, a carei prime versiuni a fost publicata dupa moartea sa.
Clemens a lasat instructiuni specifice pentru publicarea tuturor scrierilor sale autobiografice, urmatoarea transa majora fiind publicata in 2006 de catre University of California Press. El si-a considerat unele dintre scrierile atat de controversate, incat ele nu puteau fi publicate inainte de 2006.
Clemens a scris sute de lucrari, in timpul vietii sale, sub pseudonimul Mark Twain. Unele dintre scrierile lui cele mai faimoase includ romane, cum ar fi Aventurile lui Huckleberry Finn, Aventurile lui Tom Sawyer, Print si cersetor, si Un Yankeu la curtea regelui Arthur, autobiografie si carti de calatorie. A scris, de asemenea, numeroase eseuri, discursuri si alte lucrari scurte nonfictive, multe dintre care au fost cuprinse in antologii sau colectii. In 2001, unul dintre manuscrisele nepublicate ale lui Clemens, A Murder, a Mystery and a Marriage a fost publicat de Atlantic Monthly.
Clemens murit din cauza unei boli cardiace in casa lui din apropiere de Redding, Connecticut, la 21 aprilie 1910. A lasat in urma o mostenire ca unul dintre cei mai importanti scriitori ai Americii, o distinctie care a crescut cu timpul.