Ariel Sharon

Ariel Sharon

Detalii

CategoriiPolitica
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2164

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut in 1928 in Palestina, pe atunci sub mandat britanic, Ariel Sharon devine la 20 ani membru al organizatiei militare sioniste clandestine Haganah. In 1948, participa la primul razboi arabo-israelian, iar in 1953, infiinteaza Unitatea 101, prima unitate a armatei israeliene (Tsahal), care iese in evidenta prin masacrul din satul Qibya in care 69 de palestinieni au fost ucisi.

In timpul Razboiul din Kippur din 1973, Sharon a reusit sa traverseze Canalul Suez impreuna cu divizia sa si incercuieste fortele egiptene, facand astfel posibila victoria Tsahal-ului. La sfarsitul acestui conflict, participa la fondarea Likud-ului, partidul conservator israelian. In 1977, ales in functia de conducere a Ministerului Agriculturii, autorizeaza extinderea masiva a asezarilor evreiesti din teritoriile palestiniene.

In 1982 a devenit ministru al Apararii si in luna iunie a aceluiasi an, trupele israeliene invadeaza Libanul. Potrivit lui Ariel Sharon, aceasta operatiune era destinata protejarii nordului Israelului de atacurile palestiniene. Acestea nu ar trebui sa dureze mai mult de 48 de ore si nici sa se extinda pe teritoriul libanez, dar trupele israeliene ajung pana in miezul Beirutului si asa au inceput 18 ani de ocupatie in sudul Libanului. Masacrele sunt savarsite in taberele palestiniene din Sabra si Shatila, in sudul Beirutului de catre militiile libaneze crestine, in timp ce armata israeliana controleaza perimetrul. In Israel, 400.000 de oameni au iesit in strada pentru a denunta aceste masacre. O investigatie israeliana a concluzionat ca responsabilitatea este in intregime a falangistilor si indirect a lui Ariel Sharon. Acesta din urma dispare din viata politica pentru mai multi ani.

Pe 28 septembrie 2000, membru al opozitiei pe vremea aceea, Ariel Sharon a facut o vizita la Muntele Templului din Ierusalim. Acest act este considerat de palestinieni ca o provocare si va fi vazut ca declansatorul a celei de-a doua intifade. Mai multe atentate sinucigase zguduie Israelul, iar in 2001, Sharon a castigat o victorie rasunatoare la alegeri devenind prim-ministru. Suspenda toate negocierile cu Autoritatea Palestiniana si incepe construirea zidului de separare si imprejmuieste Cisiordania pentru a preveni infiltrarea palestinienilor. In 2005, creeaza un val de uimire hotarand sa desfiinteze de coloniile din Fasia Gaza si sa retraga fortele militare din teritoriu. Dar in ianuarie 2006 sufera un accident vascular cerebral si intra intr-o coma din care nu s-a trezit inca.