Anii '30. Extrema dreapta romaneasca

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3244

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trebuie precizat inca de la inceput ca ideea de a sustine acest atelier dedicat fascismului romanesc apartine celor care au ales sa fie prezenti la cursurile prezentate anterior la Fundatia Calea Victoriei, cursuri dedicate anilor treizeci. Deseori, discutia se indrepta alert catre subiecte legate de Garda de Fier si fenomenele sociale, politice si artistice asociate acesteia. Un atelier special conceput va incerca sa satisfaca dorinta de cunoastere si curiozitatea legate de acest subiect.


Titlul atelierului este de fapt titlul unei carti « clasice » pentru acest domeniu de studiu, Anii treizeci, extrema dreapta romaneasca, scrisa de regretatul Zigu Ornea. Aparuta pentru prima oara in 1995, ea a cunoscut recent o noua reeditare, semn al interesului general pentru subiect.


Pe parcursul a trei intalniri, vom incerca sa ne apropiem, fara animozitate sau subiectivism, de unul dintre cele mai fascinante si controversate subiecte ale istoriei romanesti : Miscarea Legionara. La mai bine de sase decenii de la sfarsitul sau oficial, aceasta continua sa fie pe cat de studiata, pe atat de necunoscuta marelui public. Sau, in cel mai fericit caz, cunoscuta partial sau « folcloric », dupa ani de zile in care s-a oscilat fie intre apologii lemnoase, fie intre « infierari » proletare.


Vom aborda istoria propriu-zisa a Miscarii Legionare si principalele personalitati ale acesteia. Vom vorbi de charisma reala a lui Corneliu Zelea-Codreanu, despre mecanismele formarii charismei in general, dar si despre antisemitismul latent din epoca. Va fi vorba si de generatia lui Mircea Eliade si tentatia totalitarismului de dreapta, asa cum vom aminti unele formele de arta si propaganda legionare. In fine, nu va fi uitata nici relatia spinoasa din epoca dintre Miscarea Legionara si Biserica Ortodoxa Romana. Ce ramane atunci cand « moare » istoria ? Memoria ! Vom studia deci in ultima sedinta formele de perpetuare ale memoriei Garzii de Fier, precum si receptarea actuala a acesteia in cercurile de specialisti si nu numai.


Sunt convins ca la sfarsitul acestui curs veti avea nu doar o cunoastere mai amanutita a uneia dintre cele « enigmatice » miscari de extrema dreapta din Europa interbelica, ci veti accede la o constiinta mai linistita a timpului prezent. La baza acesteia sta sentimentul atat de special si de benefic al « luciditatii istorice ». El nu poate fi obtinut decat prin intelegere si reflectie personala.


Lecturi recomandate, dar nu si obligatorii :  • Zigu Ornea : Anii treizeci, extrema dreapta romaneasca , Editura Est, 2008  • Armin Heinen, Legiunea Arhanghelul Mihail - o contributie la problema fascismului mondial, Editura Humanitas, 1999.  • Francisco Veiga, Istoria Garzii de Fier, 1919-1941, Editura Humanitas, 1995 si, cu voia Dumneavoastra, ultimul pe lista:  • Mirel Banica, Biserica Ortodoxa Romana, Stat si Societate in anii 30, Editura Polirom, 2007.Durata curs: 3 ateliere

Frecventa: saptaminal

Cost curs: 100 ron

Loc desfasurare: Fundatie

Date: 24 mai - orele 18:30

Virsta cursanti: min 18 ani


cu Mirel Banica