Ai anxietate sau esti ingrijorat? Care este diferenta?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurianxietate
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari1147

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu siguranta, fiecare dintre noi, cel putin o data, s-a aflat in fata unei situatii in care inima i-a inceput sa bata puternic si mintea sa intrebe din nou si din nou "daca...?". Daca este asa, este posibil sa va intrebati daca suferiti de anxietate.

Anxietatea reprezinta sistemul de raspuns natural al organismului la amenintare. Atunci cand creierul crede ca suntem in pericol, transmite o serie de semnale corpului. Ingrijorarea este o componenta a simptomelor anxietatii.

Anxietatea are 3 componente de baza:

  • emotionala
  • psihologica
  • cognitiva.

Imaginati-va ca aveti de participat la un eveniment important. Puteti observa sentimente de frica sau teama, doua exemple de componenta emotionala. De asemenea, la nivelul corpului, ati putea observa senzatii precum palpitatii ale inimii, transpiratie, strangere a stomacului, care reprezinta componenta psihologica. Apoi, v-ati mai putea gandi "nu pot sa o fac" sau "ma voi face de rusine". Asemenea ingrijorari sau ganduri negative despre ce ar putea sa se intample in viitor reprezinta componenta cognitiva. Asadar, desi ingrijorarea este parte importanta din anxietate, ea reprezinta doar una dintre ele 3 elemente constitutive.

Spectrul de tulburare de anxietate

Anxietatea in sine nu este ceva rau. Nivelurile normale de anxietate se afla la un capat al spectrului si pot prezenta niveluri scazute de frica sau retinere, senzatii usoare de incordare musculara si transpiratie sau indoieli cu privire la capacitatea de a finaliza o activitate. Cel mai important este ca simptoamele de anxietate normala nu interfereaza si nu afecteaza negativ functionalitatea si activitatea dumneavoastra zilnica. Ele ar putea chiar sa va imbuntateasca atentia si capacitatea de rezolvare a problemelor, sa va motiveze sa munciti mai mult pentru un scop sau sa va avertizeze in privinta unei potentiale amenintari.

Nivelurile clinice ale anxietatii merg catre celalalt capat al spectrului. Tulburarile de anxietate diagnosticabile apar atunci cand nivelul de anxietate creste suficient de mult pentru a scadea rapid performantele si cauzeaza depreciere.

Cum stiti daca ati trecut in zona unor tulburari de anxietate in plina dezvoltare?

Tulburarile de anxietate sunt caracterizate de o ingrijorare severa, persistenta si extrema fata de o situatie si evitarea excesiva a situatiilor care provoaca anxietate. Aceste simptoame cauzeaza stres, afecteaza activitatea zilnica si se desfasoara pentru o perioada semnificativa de timp. Spre exemplu, o persoana care are nevoie sa renunte pentru mai multe zile la rand de la a mai merge la munca din cauza atacurilor de panica sufera de o tulburare de anxietate.

Diverse tratamente sunt extrem de eficiente pentru tulburari de acest gen. De exemplu, un barbat care sufera de atacuri de panica poate beneficia de pe urma terapiei de expunere, in timp ce o femeie ce sufera de fobie sociala poate beneficia de pe urma terapiei cognitiv comportamentale. In cadrul clinicii noastre va punem la dispozitie din partea unui psiholog servicii de psihoterapie si consiliere psihologica. Va sfatuim cu mare drag ca, in cazul in care va recunoasteti chiar si partial in cele descrise mai sus, sa cautati ajutor si suport cat mai repede.

Ce inseamna "aproape anxios / anxioasa" si cum puteti gestiona aceasta stare?

Din moment ce anxietatea se misca de-a lungul intregului spectru, de la normal la clinic, o zona gri din mijlocul spectrului poate totusi avea un impact negativ asupra vietii dumneavoastra. Anume, acea stare de "aproape anxios / anxioasa". Atunci cand nivelul de anxietate pe care il experimentati nu mai constitutie un ajutor pentru performanta, ci devine o bariera pentru a va bucura de viata, insa nu intruniti inca un diagnostic pentru vreo tulburare anxioasa, inseamna ca sunteti in aceasta zona de "aproape".

Va puteti regasi in situatia in care sa va chinuiti pentru a obtine concentrarea de care aveti nevoie pentru ceea ce faceti, sa fiti distras de ganduri negative, de frica sau senzatii neplacute ale corpului. Spre exemplu, cineva care este "aproape anxios" poate sta toata ziua la birou, facand un progres minimal in privinta unei sarcini din cauza ingrijorarilor constante sau a strangerilor de stomac. In timp ce anxietatea pe care o are nu i-a facut imposibila venirea la munca, nivelul de anxietate experimentat il face totusi sa functioneze cu greu.

De aceea, acest concept de "aproape anxios" poate reprezenta un semnal de alarma si un ajutor incontestabil pentru a va ajuta sa luati masuri pentru evitarea anxietatii de intensitate clinică.

  • Daca va regasiti in situata in care va ganditi "nu pot sa fac asta" sau "nu voi reusi niciodata sa..." sau orice gand negativ similar, intrebati-va imediat daca gandul pe care il aveti va este de ajutor cu ceva sau este validat de ceva. De cele mai multe ori, veti descoperi ca aceste ganduri sunt alimentate exclusiv de anxietate, de aceea, urmarirea si oprirea cursului acestora sunt importante.
  • Daca gandurile dumneavoastra par sa iasa de sub control, acordati-va cateva minute pentru a practica Heartfulness (formă de ralaxare cu centrare pe inimă). Concentrandu-va pe prezent, alungati gandurile despre trecut sau viitor, iar relaxarea va ajuta sa va recentrati si sa va reechilibrati cu sinele.
  • Identificati situatiile care va fac anxiosi si abordati-le in loc sa le evitati. De exemplu, daca va este teama de a vorbi in public, vorbiti in fata altora ori de cate ori aveti posibilitatea. In timp, veti descoperi ca acest disconfort paleste si dispare pe masura ce infruntati lucrurile care obisnuiau sa va provoace anxietate.

Si, nu uitati, suntem aici pentru dumneavoastra de cate ori si oricand aveti nevoie. Va dorim armonie cu natura si cu sine!
Pe data viitoare!

Cu drag,
Echipa Clinica Naturell
Adresa: Timisoara, Calea Bogdanestilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112