7 extracte din plante care îți întăresc sistemul imunitar

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriimunitate, Plante medicinale, sanatate
Ultima actualizareLuni 8 februarie 2021
Vizualizari504

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sistemul imunitar este bariera de protecție a organismului împotriva virusurilor și a bacteriilor. Cu toate acestea, capacitatea sa de apărare poate să cedeze, făcând organismul să devină o țintă ușoară. Schimbările bruște de temperatură, expunerea prelungită la frig, alimentația nesănătoasă sau situațiile de stres psiho-fizic pot afecta echilibrul corpului, făcându-l să devină ineficient sub aspect imunitar și predispus la infecții, bacterii, ciuperci și paraziți. O soluție întotdeauna eficientă s-a dovedit a fi fitoterapia (sau terapia pe bază de plante), care oferă organismului sprijin în combaterea unor boli și o bună rezistență în tratarea diferitelor afecțiuni.

Află mai jos care sunt principalele plante medicinale care întăresc sistemul de apărare al organismului.
Echinaceea
Extractul de echinaceea este unul dintre cele mai renumite remedii; eficacitatea sa terapeutică în tratamentul și prevenirea răcelilor a fost confirmată în multe studii. Aceasta plantă stimulează sistemul imunitar prin creșterea activității celulelor legate de apărarea organismului. De asemenea, ajută la eliminarea unei game largi de viruși, bacterii și ciuperci datorită unui ingredient activ (echinacozida), care acționează ca un antibiotic natural cu spectru larg. Tinctura de echinaceea se recomandă în special în sezonul rece, dar și în vindecarea infecțiilor virale, infecțiilor urinare sau în curele de detoxifiere a organismului.
Măceșul
Arbustul de măceș, cunoscut și sub numele de trandafir sălbatic sau rosa canina, este o plantă medicinală excelentă, cu multe proprietăți curative. Fructele de culoare roșu aprins sunt un puternic imunostimulator, datorită concentrației ridicate de vitamina C; prin urmare, sunt un remediu natural pentru întărirea barierelor defensive și stimularea producției de anticorpi. Doctorii din medicina populară recomandă utilizarea fructelor de măceș persoanelor care au probleme respiratorii frecvente. În cazul răcelii și producției de mucus în exces, măceșul acționează și ca mucolitic, facilitând fluidizarea și eliminarea acestuia. În plus, contribuie la menținerea sănătății căilor urinare, a rinichilor și este eficient în tratarea anemiei, fiind considerat un tonic vitaminizant.

Ghimbirul
Este una dintre cele mai versatile plante, cu aromă înțepătoare și cu note citrice, fiind foarte apreciată încă din cele mai vechi timpuri. Ghimbirul este deosebit de eficient împotriva bolilor inflamatorii și acționează ca un agent de purificare a sângelui și a toxinelor acumulate în țesuturi și organe. Ghimbirul are acțiune antivirală. Așa că dacă vrei să te protejezi natural de răceli, îți va fi de mare ajutor în creșterea imunității și prevenirea virozelor respiratorii. Rădăcina și uleiul esențial de ghimbir, datorită proprietăților lor imunostimulatoare și antiinflamatoare, sunt capabile să trateze un număr mare de boli.
Cimbrul
Cimbrul este o plantă aromatică veșnic verde, bogată în uleiuri esențiale care exercită o acțiune antibacteriană și antivirală. Este eficient împotriva bronșitei, tusei și a durerii în gât. Fiind bogat în vitamina C, acesta acționează și asupra producției de colagen, substanța esențială pentru repararea și regenerarea celulelor, țesuturilor, mușchilor și a vaselor sanguine.
Extractul de grapefruit
Datorită concentrației ridicate de vitamine C, A, a complexului de vitamine B și a componenților cu efect antioxidant, extractul de grapefruit fortifică sistemul imunitar și reduce semnificativ inflamația. Extracte de plante utilizate în aromaterapie Sistemul imunitar poate fi de asemenea întărit prin aer, cu ajutorul aromaterapiei sau prin exploatarea proprietăților unor plante aromatice, ale căror efecte benefice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Principalele proprietăți ale unor uleiuri esențiale sunt cele cu putere antibiotică, balsamică, bactericidă și anestezică.
Eucaliptul
Este o plantă din familia Myrtaceae cu proprietăți antibacteriene, antivirale, balsamice și expectorante. Uleiul esențial al acestei plante este ideal în cazul epidemiilor de gripă dar și în afecțiuni ale căilor respiratorii (bronșită, răceli, otită, sinuzită, amigdalită).
Arborele de ceai
Extractul din arbore de ceai întărește sistemul imunitar, oferă organismului rezistență la infecții și este eficient împotriva gripei sezoniere. Uleiul esențial extras din frunze este antiseptic, antibacterian și poate eradica numeroși viruși, bacterii și ciuperci.

Prin urmare, aliatul de nădejde în întărirea sistemului imunitar al organismului vine din natură. Asociat cu un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, ritmuri nestresante și o bună doză de somn odihnitor vor avea cu siguranță un efect remarcabil asupra sănătății tale.

Sursa foto: pexels.com/photo/flowers-garden-plant-pink-659/