6 beneficii ale jucăriilor educative pentru bebeluși

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricopii, jucarii educative
Ultima actualizareJoi 10 martie 2022
Vizualizari445

Voteaza & Distribuie

Descriere

Curiozitatea contagioasă a micuților și dorința continuă de a descoperi lucruri noi trebuie cultivate încă de la începutul vieții. Jucăriile educative, alese cu grijă pentru vârsta potrivită a bebelușilor, au nenumărate avantaje pe termen lung. Acest articol te va ajuta să înțelegi mai bine cum funcționează mintea celor mici și de ce ar trebui să îi oferi astfel de jucării. Iată beneficiile:

1. Dezvoltarea simțurilor
Simțurile copiilor încep să se construiască încă din primele săptămâni de viață. Auzul, vederea și simțul tactil se pot dezvolta cu ajutorul jucăriilor educative pentru bebeluși. Acestea sunt realizate din materiale variate, plăcute la atingere și au, de regulă, culori vii. Auzul este stimulat de jucăriile care produc diverse sunete.

2. Dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor
Unul dintre principalele beneficii oferite de jucăriile educative este și stimularea capacității copiilor de a rezolva probleme. Aceste jucării pot fi sub formă de puzzle-uri pe diferite nivele de dificultate, care determină copii să urmeze secvențe de tipul „pas cu pas”. Cu cât este mai dificil, cu atât puzzle-ul va necesita mai multă energie și concentrare pentru a fi rezolvat.

3. Dezvoltarea inteligenței emoționale și sociale
Prin utilizarea jucăriilor educative pentru copii, micuții vor învăța să își exploreze sentimentele într-o manieră sigură. Aici ne referim în special la jocurile cu animale, cu butoane, de tip telefon, căsuțe sau alfabet. Și inteligența socială este activată în cadrul acestor jocuri. Micuții se pot pune în diverse roluri și pot afla cum trebuie să acționeze în anumite situații.

4. Îmbunătățirea concentrării
Știm cu toții că atenția copiilor poate dispărea în câteva secunde și că micuții de pot plictisi imediat de o jucărie nouă. Jucăriile educative sunt concepute special pentru a preveni plictiseala, stimulând mintea bebelușilor într-o manieră continuă. Ele fac ca învățarea să fie ușoară, distractivă și interactivă. Aceste atribute vor menține atenția prichindeilor activă timp îndelungat, timp în care vor dobândi noi abilități. În aceeași manieră acționează și cărțile pentru bebeluși, cu imagini și sunete sugestive.

5. Încurajarea gândirii creative
Dorința nativă a copiilor de a cunoaște tot ce se întâmplă în jurul lor este cheia unei dezvoltări armonioase. Alături de jucăriile educative, bebelușii își pot exersa modul de gândire. Jocurile care presupun introducerea de piese în diverse forme, cărțile de colorat, puzzle-urile sau kit-urile de construire sunt menite să stimuleze creativitatea celor mici. Fie vor învăța să combine culorile sau să îmbine piesele într-o manieră neobișnuită, fie vor învăța să urmeze reguli deja stabilite.

6. Dezvoltarea coordonării mână-ochi
Această abilitate dobândită la momentul potrivit va ajuta copilul să deprindă activități precum cititul sau scrisul mult mai ușor. Coordonarea mână-ochi este esențială pentru a facilita gândirea celor mici. Aceasta se poate stimula prin activități precum stivuirea jucăriilor. De asemenea, activitățile de construire sunt foarte importante, acestea ajutându-i pe bebeluși să conștientizeze dimensiunea spațială.

Jucăriile pe care le oferim copiilor își pot pune amprenta asupra viitorului lor. Alege întotdeauna jocurile educative și interactive, pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe într-o manieră distractivă și interesantă.


Referințe:
playskipy.com/blog/educational-activity-toys/
fiestacrafts.co.uk/blog/article.php?DOC_INST=2
nannymcphee.co.uk/5-benefits-of-educational-toys-for-kids-development/

Sursa foto: shutterstock_1299103585.jpg