3 sfaturi esențiale pentru a alege parchetul potrivit în casa ta

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriparchet
Ultima actualizareMarti 7 februarie 2023
Vizualizari701

Voteaza & Distribuie

Descriere

Parchetul va reprezenta întotdeauna o opțiune excelentă pentru o casă modernă și primitoare. Alb, natur sau în nuanțe de maro intens, el conferă acea căldură familiară pe care vrei să o aduci în locuința ta. Când vine vorba despre alegerea parchetului potrivit, lucrurile par a se complica. Există foarte multe tipuri de produs dintre care poți alege, așa că vei găsi, cu siguranță, o variantă ideală pentru casa ta. Nu trebuie decât să te informezi corespunzător și să ții cont de câteva reguli simple.

Iată cum să alegi parchetul potrivit pentru locuința ta!

1. Câte tipuri de parchet există pe piață?

Parchet stratificat, laminat, din lemn masiv... Câte opțiuni! Înainte de toate, trebuie să înțelegi care este diferența dintre cele trei tipuri de pardoseală. Astfel, vei ști la ce să te raportezi și ce să iei ulterior în calcul pentru casa ta.

  • Parchetul din lemn masiv

Acesta este fabricat exclusiv din lemn, sub formă de bucăți mari ce se montează pe suprafața dorită. Poate fi vorba despre stejar, mesteacăn, cires, nuc sau fag. Există și variante exotice, precum parchetul din bambus. Acest tip de parchet este cel mai costisitor, dar și cel mai rezistent, având o durată de viață de ordinul zecilor de ani. Cu toate acestea, el trebuie întreținut periodic, prin șlefuire și lăcuire.

  • Parchetul stratificat

Așa cum se poate intui și din denumire, parchetul stratificat presupune suprapunerea mai multor straturi de lemn. Aspectul final este unul natural, iar rezistența este destul de crescută, atât la trafic, cât și la umiditate. Parchetul stratificat se montează ușor și se întreține, de asemenea, destul de simplu, prin spălare cu mopul, apă și detergent special.

  • Parchetul laminat

Această variantă este una sintetică, aspectul de lemn fiind dat la final, prin imprimare. Este vorba, de fapt, despre plăci de înaltă densitate, lăcuite și vopsite, care imită aproape perfect lemnul. Deși parchetul laminat reprezintă cea mai avantajoasă variantă din punct de vedere financiar, există pe piață produse extrem de rezistente. Poți cumpăra parchet laminat de la emenatwork.ro, alegând dintr-o varietate de nuanțe. În plus, acesta este cel mai ușor de montat și poate fi curățat cu cea mai mare lejeritate.

2. Ce fel de parchet ți se potrivește?

După ce te-ai informat cu privire la variantele disponibile, este timpul să te întrebi care dintre ele ți se potrivește cel mai bine. De aceea, trebuie să ții cont de buget, de stilul tău de viață și de designul pe care dorești să-l abordezi în locuința ta. Dacă ai un buget restrâns, dar vrei totuși un produs de calitate, poți alege o gamă de top a parchetului laminat. În cazul în care factorul financiar nu reprezintă un criteriu foarte important, poți investi într-un parchet din lemn masiv, durabil și cu aspect elegant.

Apoi, nu omite stilul tău de viață. Dacă ai copii sau animale de companie, ține cont de faptul că aceștia pot fi imprevizibili. Pot zgâria, păta, uda sau lovi parchetul, iar în acest caz ai nevoie de o opțiune rezistentă, dar și ușor de curățat. Parchetul stratificat poate reprezenta o variantă sigură. Nu în ultimul rând, ia în calcul și designul interior. Dacă visezi la un living modern, minimalist, alege un parchet laminat în nuanțe deschise. Dacă adori piesele de mobilier vintage și estetica old school, mergi pe varianta parchetului din lemn masiv.

3. Cum să alegi culoarea parchetului?

Alegerea nuanței ține de preferințele personale, însă trebuie întotdeauna să te raportezi la atmosfera pe care dorești să o creezi și la modul în care culoarea se integrează în peisaj. Ține minte că parchetul deschis la culoare va crea mai mult spațiu vizual și va conferi mai multă luminozitate. Cu toate acestea, va necesita o curățare frecventă și atentă, petele fiind extrem de vizibile. Pe de altă parte, un parchet de nuanță medie va crea senzația de căldură și va fi elementul neutru perfect atunci când vrei să reamenajezi sau să schimbi culorile dominante din cameră.

Nu în ultimul rând, un parchet maro închis, roșcat sau chiar aproape de negru va oferi eleganță, sobrietate și un aspect luxuriant oricărei încăperi. Atenție, însă, căci acesta va face camera să pară ceva mai mică decât este în realitate. În final, analizează aceste aspecte și inspiră-te și din cataloagele de prezentare. Ține cont de trendurile momentului, dar nu uita să te raportezi, în special, la particularitățile locuinței tale!

Sursa foto: pexels.com/photo/above-ground-photo-of-succulent-plants-on-brown-wooden-board-1470168/