15 grădinițe, 11 milioane euro finanțare nerambursabilă, 1400 de zâmbete

Detalii

CategoriiEconomie, Educatie
TaguriRomania
Ultima actualizareLuni 22 iulie 2019
Vizualizari681

Voteaza & Distribuie

Descriere

Infrastructura educațională este esențială pentru dezvoltarea timpurie a copiilor, pentru educația acestora, în vederea construirii și dezvoltării de abilități sociale și a capacității de integrare socială, dar insuficiența spațiilor de desfășurare a activităților de învățământ preșcolar nu mai e o noutate.

În spiritul înțelegerii acestui fenomen, investițiile prevăzute în cadrul Programului Operațional Regional (Regio) 2014-2020, au permis autorităților locale din România să depună proiecte pentru construcția/reabilitarea/modernizarea/extinderea/echiparea infrastructurii pentru educația timpurie - educaţionale antepreșcolare și preșcolară (creșe și grădinițe).

15 proiecte în valoare de 11 milioane euro, care vizează construcția sau extinderea unor grădinițe în care vor învăța 1400 de copii, vor beneficia de finanțare prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020. Contractele de finanțare au fost semnate în lunile iunie și iulie între Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est și primarii unităților administrativ-teriororiale care au inițiat proiectele, după cum urmează:

  • Comuna Stănișești, prin Dl Primar Teodor-Bogdan Popa, pentru 2 proiecte de CONSTRUIRE GRĂDINIȚĂ.

Pentru a se putea acoperi necesarul de spații educaționale pentru copiii de vârstă preșcolară, Comuna Stănișești a inițiat proiecte ce prevăd construirea a două gradinițe, una în localitatea Slobozia și una în Slobozia Nouă, fiecare având o capacitate de 52 de locuri.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru ambele proiecte este de 726.757 Euro.
  • Orașul Vicovu de Sus, prin Dl Primar Gheorghe Schipor, pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINIȚĂ CU PROGRAM PRELUNGIT ÎN LOCALITATEA BIVOLĂRIA

Proiectul propune construirea unei gradinițe cu program prelungit, care să asigure spațiul educațional necesar pentru 60 de copii, dar și asigurarea unei baze logistice de resurse materiale si didactice, adecvate practicarii unui proces instructiv-educativ de calitate.
Valoarea finanțării nerambursabile este de 452.110 Euro.
  • Orașul Tărgu Frumos, prin Dl Primar Ionel Vatamanu, pentru proiectele REABILITARE, MODERNIZARE SI EXTINDERE GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 1 și REABILITARE, MODERNIZARE SI EXTINDERE GRADINITA CU PROGRAM NORMAL, TARGU FRUMOS

Cele două proiecte prevăd îmbunătățirea stării infrastructurii aferente Grădiniței cu program prelungit nr. 1 și Grădiniței cu program normal, prin lucrări de reabilitare și modernizare, creșterea nivelului de dotare a unității de învățământ cu sisteme informatice și didactice moderne, dar și extinderea clădirii cu noi spații, astfel încât să poată găzdui împreună 250 de copii.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.920.193 Euro.

  • Municipiul Bârlad, prin Dl Primar Dumitru Boroș, pentru proiectele MODERNIZAREA, EXTINDEREA ȘI DOTAREA GRĂDINIȚEI CU PROGRAM PRELUNGIT NR 8 și CONSTRUIRE SI DOTARE CORP NOU PENTRU GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 5, CLOPOTEL.

Proiectele presupun extinderea și refuncționalizarea spațiilor existente și construirea de spații noi, în vederea adecvării dimensiunii sălilor la cerințele minime de cubaj de aer, dezvoltarea și actualizarea bazei logistice educaționale, ca suport pentru desfășurarea unui proces educativ atractiv, asigurarea unei performanțe energetice superioare prin izolarea termică a clădirii, instalarea unui sistem de panouri solare, reabilitarea instalațiilor electrice, de încălzire și sanitare, dar și amenajarea exterioară a perimetrului grădiniței: loc de joacă și alei pietonale.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.807.534 Euro.

  • Municipiul Onești, prin Dl Primar Nicolae Gnatiuc, pentru proiectul REABILITAREA, MODERNIZAREA, EXTINDEREA SI DOTAREA GRADINITEI "MAGNOLIA"

Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii, în special pentru copiii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului de învățământ este obiectivul acestu proiect. Acest lucru se va realiza prin lucrări de reabilitare, modernizare extindere și dotare ,cu scopul desfășurării în condiții mai bune a actului educațional
Valoarea finanțării nerambursabile este de 1.475.253 Euro.

  • Municipiul Pașcani, prin Dl Primar Dumitru Pantazi pentru proiectul CRESTEREA EFICIENTEI ENERGETICE – GRADINITA NR. 2, CRESA NR.1 MUNICIPIUL PASCANI

Prin intermediul acestui proiect, se dorește ca, atât grădinița, cât și creșa, să devină un mediu atractiv pentru toți copiii, care să încurajeze dorința de participare la procesul de învățare, consolidând, astfel, rolul grădiniței și creșei în parcursul educațional al fiecărui copil. Valoarea finanțării nerambursabile este de 1.200.459 Euro.

  • Comuna Ciurea, prin Dl Primar Cătălin Lupu pentru proiectele CONSTRUIRE SI DOTARE CRESA SI GRADINITA IN SATUL DUMBRAVA, COM. CIUREA, JUDETUL IASI și CONSTRUIRE SI DOTARE CRESA SI GRADINITA IN SATUL LUNCA CETATUII, COM. CIUREA, JUDETUL IASI

Proiectele vizează construirea și dotarea a două creșe și două grădinițe, ceea ce va conduce la creșterea accesibilității copiilor din satul Dumbrava, respectiv Lunca Cetățuii la servicii de educație.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.444.778 Euro.
  • Comuna Scorțeni, prin Dl Primar GHEORGHIȚĂ CĂTĂLIN ANTON pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA IN SAT SCORTENI, COMUNA SCORTENI, JUDETUL BACAU

Proiectul propune crearea unei capacități de școlarizare de 56 de locuri, pentru accesul la serviciile de educație preșcolară, în zonele insuficient deservite din comună (satele Florești și Scorțeni).
Valoarea finanțării nerambursabile este de 402.194 Euro.

  • Municipiul Dorohoi, prin Dl Primar Dorin Alexandrescu pentru proiectele EXTINDERE SI MODERNIZARE GRADINITA NR. 10 și MODERNIZARE GRADINITA NR. 8

190 de preșcolari din Dorohoi vor beneficia de rezultatele acestor proiecte, în urma lucrărilor de modernizare, dotarea și a creării de facilități pentru copii și cadre didactice în cele două grădinițe din oraș vizate.
Valoarea finanțării nerambursabile pentru ambele proiecte este de 1.051.340 Euro.

  • Municipiul Suceava, prin Dl Primar Ion Lungu, pentru proiectul CONSTRUIRE GRADINITA IN CARTIERUL BURDUJENI SAT DIN MUNICIPIUL SUCEAVA

În cartierul Burdujeni Sat din Suceava există, în acest moment, o singură unitate de învățământ preșcolar ce funcționează într-o cladire veche din 1911, care nu corespunde normelor și normativelor tehnice, sanitare și educationale referitoare la activitatea didactică și nu are capacitatea să acopere cererea din această arie administrativă. În plus, numărul familiilor tinere stabilite în zonă este în continuă creștere și nu de puține ori se înregistrează cazuri în care părinții sunt nevoiți să își înscrie copiii la grădinițe în alte cartiere ale municipiului, la distanțe mari. Prin urmare, proiectul propus va asigura accesul sporit la educație timpurie, prevenind totodată fenomenul abandonului școlar.
Valoarea finanțării nerambursabile este de 603.678 Euro.

“Mă bucur mult când văd panourile REGIO, acolo unde este cea mai mare nevoie de investiții. Iar în educație, fără dubiu, trebuie să investim, atât în asigurarea infrastructurii, cât și în schimbarea paradigmei și stimularea creativității. Proiectele pentru care am semnat contracte de finanțare REGIO vor avea un impact semnificativ asupra comunităților în care se implementează. Avem obligația să oferim copiilor dreptul la viitor, iar aceste investiții sunt doar câțiva pași timizi, dar necesari pentru asta. Munca noastră, a ADR Nord-Est, va trece dincolo de asta, spre încurajarea proceselor educaționale moderne” declară Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Detalii despre stadiul semnării contractelor de finanțare găsiți pe inforegionordest.ro