Bienala Art Encounters 2019 a ajuns la final

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti
Ultima actualizareLuni 11 noiembrie 2019
Vizualizari803

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cea de-a treia ediție a bienalei Art Encounters a ajuns la final, iar până la următoarea ediție din 2021, an în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, Fundația vă invită să luați parte la evenimentele din cadrul programului său permanent de expoziții.

În continuarea misiunii sale de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei, această ediție a bienalei a avut un format extins, astfel încât numeroase evenimente s-au desfășurat pe tot parcursul anului 2019, concentrându-se odată cu deschiderea expoziției, între 20 septembrie și 27 octombrie. Bienala a reunit mai mult de 30 de spații expoziționale, din care 10 locații în spațiul public, peste 60 de artiști și 22 de lucrări noi, special concepute în relație cu orașul, ca urmare a dialogului dintre artiștii invitați și comunitatea locală, dar și ca rezultat al vizitelor de cercetare ale acestora pe parcursul anului.

O provocare lansată publicului și la această ediție a bienalei a fost legată de relația cu orașul în care se plasează: explorarea spațiilor care nu se regăsesc în circuitul expozițional obișnuit, atât din oraș, cât și din împrejurimi. Art Encounters își propune, astfel, să contribuie la configurarea de noi trasee culturale, care să includă și zonele mai periferice ale Timișoarei dar și spații publice, în care intervențiile au și menirea de a atrage atenția asupra necesității de a fi reabilitate sau redate comunității. Amintim câteva lucrări localizate în spațiul public, care au rămas ale Timișoarei și care pot fi în continuare vizitate: Mări sub pustiuri, un mozaic realizat de artistul Dan Acostioaei la Gara de Nord, The European Everything (Totul European), o serie de obiecte aflate în parcul din jurul Castelului Huniade, care au fost îmbunătățite de artistul Joar Nango împreună cu fierarul orădean Lajos Gabor și Spiritul Pădurilor (Silvia), o intervenție subtilă, la nivelul pavajului stradal, din forme simplificate de plante rare din regiunea Banatului, propunerea artistei Gunilla Klingberg, care se mai găsește încă în cinci spații publice, inclusiv Parcul Botanic.

Dincolo de formatul clasic al unei expoziții și în acord cu conceptul curatorial propus de Maria Lind și Anca Rujoiu, numele acestei ediții a bienalei – Art Encounters – s-a reflectat în organizarea unei serii de evenimente din sfere culturale diferite, precum literatură, teatru, film și arhitectură, având ca scop crearea de noi legături între aceste domenii și arta contemporană.

O altă componentă puternică a bienalei, dezvoltată de această dată în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens, a fost cea de mediere culturală, în formatul programului Itinerarii de reCunoaștere / Ways of Knowing. Prin intermediul acestui program, peste 3300 de copii, adolescenți și adulți au trăit experiența bienalei Art Encounters, luând parte la 40 de ateliere de Artful Thinking în școli din Timișoara și din județ sau, în spațiile bienalei, participând la cele peste 70 de vizite de grup și parcurgând cele 40 de itinerarii din cadrul programului, din care amintim Arta în spațiul public, Natură și ecologie în artă sau Exerciții de gândire critică prin artă.

În premieră, anul acesta trei școli din oraș au găzduit lucrări ale artiștilor invitați. Itinerarii de reCunoaștere s-a desfășurat zilnic, pe parcursul a cinci săptămâni, în paralel cu programul expozițional. Pe lângă activitățile de mediere culturală, bienala din acest an a cuprins și activități educaționale adresate în mod special și studenților, artiștii aflați în oraș fiind invitați să susțină prezentări, dar și ateliere de lucru la Facultatea de Arte și Facultatea de Arhitectură din Timișoara.

Privind spre viitor, Fundația Art Encounters își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea scenei artei contemporane din Timișoara și din țară, la susținerea producției de noi lucrări – în continuare o miză importantă – și la stabilirea unor legături durabile între oameni, comunități și audiențe, asigurând astfel un loc important pentru arta contemporană în contextul cultural și social mai larg al orașului. Viitorul bienalei va fi definit de câteva coordonate importante, precum: crearea unei rețele stabile de instituții și parteneriate locale și internaționale; restabilirea legăturilor cu trecutul recent și cu istoria regională în care Timișoara e poziționată; încurajarea experimentului artistic și curatorial în jurul vizualității contemporane; și contactul direct, apropiat și onest cu publicul.

Până la următoarea ediție a bienalei, Fundația Art Encounters își continuă activitatea prin programul permanent de expoziții, rezidențe artistice și alte evenimente cu un rol important în consolidarea poziției scenei de artă.

Ne puteți urmări pe: www.artencounters.ro | Facebook: ArtEncounters | Instagram: art.encounters
Formatul extins al programului Bienalei, precum și o parte a programelor publice, au fost dezvoltate în parteneriat cu Asociația „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii” și au fost co-finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului Timișoara.

Participanții invitați în cadrul programului expozițional au fost: Lawrence Abu Hamdan, Dan Acostioaei*, Halil Altındere, Anca Benera & Arnold Estefan, Michael Beutler*, Irina Botea Bucan & Jon Dean, Pauline Boudry & Renate Lorenz*, Filipa César & Louis Henderson, Kray Chen*, Céline Condorelli*, Collection Collective, Alexandra Croitoru*, Chto delat, Forensic Architecture, Aslan Gaisumov, Ane Graff, Alma Heikkilä, Decolonizing Architecture Art Residency (Sandi Hilal & Alessandro Petti), Ane Hjort Guttu, Dora García*, Ho Tzu Nyen, Gunilla Klingberg*, Gülsün Karamustafa, Behzad Khosravi Noori, Vilmos Koter, Matts Leiderstam*, Anne Low, Virginia Lupu, Taus Makhacheva, Liliana Mercioiu Popa, Metahaven, Ana Maria Millán, Malgorzata Mirga-Tas, Naeem Mohaiemen, Monotremu, Tanja Muravskaja, Ciprian Mureșan*, Joar Nango*, Pınar Öğrenci, Ahmet Ögüt*, The Otolith Group, Trevor Paglen, Gary-Ross Pastrana*, Phillippe Parreno, Peles Empire*, Lia Perjovschi Thao Nguyen Phan, Zac Langdon-Pole, Agnieszka Polska*, Ghenadie Popescu, Walid Raad, Vandy Rattana, Bella Rune*, STEALTH.unlimited*, Zhou Tao, Iulia Toma*, Tur de Arhitectură*, Mona Vătămanu & Florin Tudor*, Anton Vidokle, Haegue Yang, Mădălina Zaharia*, Želimir Žilnik, Zephyr*.

*lucrări noi
Bienala Art Encounters 2019
Timișoara, Romania
Expoziție: 20 septembrie – 27 octombrie 2019

Organizator: Fundația Art Encounters
Eveniment organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României
Co-organizatori: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Fundația Interart Triade, Consiliul Județean Timiș
Co-finanțator și partener cultural: Asociația „Timișoara - Capitală Europeană a Culturii”, Ministerul Culturii și Identității Naționale
Sponsor principal: Raiffeisen Bank România
Partener strategic: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara
Partener al programului de mediere: Asociația Culturală Contrasens

Cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, IFA (Institut für Auslandsbeziehungen e.V.), Phileas, The Swedish Arts Grants Committee and the Visual Arts Fund IASPIS, OCA: Office for Contemporary Art Norway, Goethe Institut Bukarest, British Council, National Arts Council Singapore, Frame Contemporary Art Finland, SAHA Association, Oslo National Academy of Arts, Cultural Endowment Fund – Estonia, Ambasada Spaniei în România, Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara, Shopping City Timișoara, City Business Center Timișoara, URAD Monitor, Pegas Timișoara.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Printre partenerii evenimentului se numără: Muzeul Național al Banatului, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Uniunea Artiștilor Plastici filiala Timișoara, Muzeul Textilelor Băița, Muzeul Presei „Sever Bocu” Jimbolia, Muzeul Consumatorului Comunist, Facultatea de Arte și Design Timișoara, Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Centrul Cultural Clujean, Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, Bienala BETA, Ordinul Arhitecților filiala Timiș, Casa Tineretului Timișoara (FITT), Galeria Jecza, Fundația Hațegan, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Librăria La Două Bufnițe, Balamuc, Ceau Cinema!, Ambasada, Optilux, Basca, Aethernativ