Tot ce trebuie sa cunosti despre procesul de reciclare

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurireciclare
Ultima actualizareJoi 16 septembrie 2021
Vizualizari415

Voteaza & Distribuie

Descriere

Poluarea excesiva din ultimii ani impacteaza in mod negativ mediul inconjurator in care traiesti. Important este sa stii ca poti recicla atat acasa cat si la locul de munca si astfel, vei contribui in mod activ la salvarea planetei. Procesul reciclarii poate fi dificil daca nu cunosti etapele ce le ai de parcurs. In situatia in care esti persoana juridica si nu doresti sa te ocupi in mod personal de acest proces, este bine sa cunosti ca ai la dispozitie o varianta sub forma transferului de raspundere catre un OIREP.

Ce inseamna OIREP

Organizatia care Implementeaza obligatii privind Raspunderea Extinsa a Producatorului sau OIREP-ul, s-a dezvoltat in urma masurilor impuse de UE si a aparut ca masura in domeniul mediului. Romania a fost astfel obligata sa creeze legi in privinta procesului de reciclare si de protejare a mediului inconjurator. In acest fel, compania ta nu mai este nevoita sa-si recicleze singura ambalajele, ci transfera aceasta responsabilitate catre un OIREP. Organizatia se va ocupa in locul tau de intregul management al reciclarii, inclusiv de raportarea catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM).

Cum iti poti transfera responsabilitatea catre OIREP?

In momentul in care decizi ca un OIREP sa gestioneaze procesul de reciclare in locul tau, este necesar sa inchei un contract cu organizatia. Mai mult, trebuie sa-i acorzi acesteia drept de semnatura. In acest fel va putea transmite informatii si raportari catre ANPM. Ai grija sa pui la dispozitia OIREP-ului datele necesare solicitate, astfel incat specialistii sa poata intocmi rapoartele.

Ce trebuie sa verifici la un OIREP?

In momentul in care ai ales sa colaborezi cu un OIREP este important sa verifici daca acesta isi indeplineste responsabilitatile stipulate in contract. Inspectorii ANPM fac periodic controale pentru a verifica activitatea de gestionare a deseurilor, iar in cazul in care OIREP-ul nu isi indeplineste toate obligatiile, inspectorii de mediu vor emite amenzi. Bine de stiut este ca, aceste amenzi sunt suportate de compania ta si nu de OIREP.

Ce produse poti recicla?

Producatorii utilizeaza cantitati mari de resurse naturale pentru a obtine produse de tipul ambalajelor si ajung astfel, sa polueze mediul inconjurator. Legea 211/2011 completata si modificata impune obligativitatea colectarii selective pentru deseuri. Practic, reciclarea ambalajelor reprezinta procesul de transformare al deseurilor in materie prima. Printre cele mai importante produse ce se recicleaza, regasesti: sticla, hartia, cartonul si cauciucul.

Pasii procesului de reciclare
Indiferent daca decizi ca un OIREP sa se ocupe de intregul proces de reciclare, este indicat sa cunosti si tu care sunt pasii necesari atunci cand vine vorba de reciclarea ambalajelor:

  • colectarea - reprezinta activitatea de preluare a deseurilor. Conform legii, deseurile de ambalaje se colecteaza selectiv in functie de material: sticla, hartie sau carton, metal, plastic si lemn;
  • sortarea - indiferent ca se colecteaza selectiv, deseurile sunt trimise in centre de sortare unde sunt separate de alte materiale existente;
  • reciclarea propriu zisa - spre exemplu, in momentul in care au ajuns in centrul de reciclare, hartia si cartonul sunt spalate de orice impuritati sau cerneluri cu ajutorul unor substante speciale. Rezultatul este o rola mare de hartie care este transformata din nou in ambalaje de hartie si carton.

Conform legii, daca compania ta produce sau pune pe piata ambalaje, trebuie sa indeplineasca tintele anuale de reciclare astfel: 60% pentru sticla, 60% pentru hartie sau carton, 50% pentru metal, 15 % pentru lemn si 22.5% pentru plastic. Avand o vasta experienta si peste 3.500 de clienti, Ecologic3rambalaje.ropoate deveni partenerul tau de incredere atunci cand vine vorba de procesul dereciclare ambalajesi de intocmire a rapoartelor de mediu.

Date de contact:

E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro
contact@ecologic3rambalaje.ro
Telefon: 0239.680.500