Tipuri de materiale pentru pictură. Ce soluție ți se potrivește?

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareLuni 21 noiembrie 2022
Vizualizari444

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fie că ești artist consacrat sau debutant, știi deja că materialele de calitate sunt esențiale pentru a obține creații reușite. Mai mult, alegerea culorilor ori a tipului de pânză depinde de stilul preferat de lucru al fiecărui artist. Dacă ești însă la început de drum și nu știi exact care sunt soluțiile pe care să le alegi, poți afla de aici mai multe detalii despre tipurile de materiale pe care le poți folosi pentru pictură.

1. Pânza pentru pictură
Pentru un pictor, materialul pe care îl folosește pentru pictat spune multe despre stilul personal și poate chiar să definească maniera sa de lucru pe termen lung. Pânza pentru pictură din bumbac este mai accesibilă ca preț, având o suprafață flexibilă, fiind rezistentă și durabilă dacă este grunduită și întinsă bine pe sașiu. Pentru lucrările în acuarelă, cele mai potrivite pânze sunt cele fine din bumbac 100%, cu o grosime de 250g/mp, de tip Watercolour canvas, special realizate pentru tehnici umede (apoase). Fiind tratate cu grund special, acestea îți permit să aplici laviuri abundente, să corectezi sau să ridici pigmentul, și pun bine în evidență intensitatea culorilor sau efectele de transparență, fiind ideale pentru a realiza tablouri cu detalii delicate și fluide. Astfel de materiale pot fi folosite și pentru tehnicile de tip acrilice, ulei, mixed-media, guașă, tempera, și chiar uscate (pastel, creion, linere).

Pentru picturile în ulei sau acrilic poți opta pentru o pânză pe sașiu din in, gata de folosire, întinsă și pregătită pentru pictură. O astfel de pânză dispusă pe suport se poate înrăma cu ușurință ulterior, iar grundul pre-aplicat permite aderarea cu ușurință a culorilor, care își vor menține în timp intensitatea. În plus, materialul nu va absorbi vopseaua. Fibra de in este mai groasă și mai rezistentă comparativ cu bumbacul, și poate susține lucrări de dimensiuni sau greutăți mai mari fără să se deformeze.

2. Culoarea pânzei
În momentul în care îți alegi pânzele potrivite pentru pictură, trebuie să ai în vedere și alte aspecte, de exemplu culoarea lor. Dacă preferi să pictezi portrete, ori peisaje cu fundaluri neutre, pâmântii, optează pentru o pânză cu tentă ușor gălbuie sau chiar ocru. Folosirea unui fundal alb, prea deschis poate crea imagini nerealiste dacă acestea sunt realizate în ulei sau tempera, dar este recomandată în schimb pentru lucrările în acuarelă.

3. Suporturi pentru pictură
Ca suport pentru pânza de pictură, poți alege fie sașiu din lemn, fie carton ori placaj pânzat. Un sașiu realizat din lemn de calitate, din tei, molid sau fag, de greutate redusă și tratat cu ulei de in, îți permite să lucrezi cu pânze de dimensiuni diferite. De regulă, un astfel de suport include pene, care se montează după ce se întinde pânza, pentru a o tensiona. Ține cont de faptul că longevitatea unei lucrări artistice depinde și de calitatea sașiului, de aceea trebuie să optezi pentru un canvas din lemn rășinos (pin) sau esență tare (tei), foarte bine uscat și fără noduri.

Cartonul pânzat, o suprafață rigidă gata pregătită, este confecționat din pânză de in sau bumbac tratată cu grund și lipită pe un carton gros, foarte rezistent la deformare. Dacă folosești tehnica de pictură în ulei, culori acrilice sau tehnici mixte poți opta pentru pânza la rolă, care se găsește gata de folosire, fiind tratată cu grund (gesso acrilic) astfel încât să poți să începi direct să pictezi. În schimb, dacă ești pasionat de realizarea icoanelor pe sticlă alege un blat special realizat, din lemn de tei sau MDF, care permite să lucrezi în ulei, tempera, guache, acrilic sau să aplici poleire cu foiță.

Ține cont de aceste recomandări pentru a alege materialele potrivite pentru pictură, astfel încât să realizezi lucrări reușite încă de la început de drum.

Sursa foto: unsplash.com/photos/D5nh6mCW52c