Romanul Vizuina, de Norman Manea, tradus si in limba maghiara

Detalii

CategoriiStiri Cultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1615

Voteaza & Distribuie

Descriere


Romanul Vizuina, de Norman Manea, tradus si in limba maghiara



Farmecul deosebit al cartilor lui Norman Manea sta in discernamintul acestuia, in dezvaluirea, aproape cu puterea unei marturisiri, a felului in care marginalizarea, permanentul refugiu, lipsa de patrie devin forme naturale pentru omul epocii noastre." (Imre Kertész, laureat al Premiului Nobel, pe coperta 4 a editiei in limba maghiara)


Romanul Vizuina (Polirom, 2009), de Norman Manea, unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, a aparut de curind si in limba maghiara, traducere semnata de Gabriella Koszta. Editia maghiara a romanului, Odú, a fost publicata la Editura Kossuth si va fi lansata la Festivalul International al Cartii de la Budapesta, simbata, 26 aprilie 2014. Cartea va fi prezentata de scriitorul Péter Esterházy.


Norman Manea este cel mai tradus autor de limba romana, laureat al mai multor premii internationale („MacArthur" – „Nobelul american", Premiul International de literatura „Nonino", Premiul „Medicis Etranger"), favorit in ultimii ani la Premiul Nobel pentru Literatura, alaturi de scriitori precum Philip Roth sau Haruki Murakami.


Autorul va veni in luna mai a acestui an in Romania pentru mai multe intilniri cu cititorii. Revenim cu detalii.


Romanul Vizuina, aparut in Seria de autor Norman Manea, initiata de Polirom in anul 2008, a mai fost tradus si publicat in America, Anglia, Germania, Franta, Spania (cu drepturi de difuzare in America latina), China, Polonia.


O naratiune fascinanta despre iubire, esec si speranta, Vizuina este un veritabil „thriller" literar care, cu o irezistibila putere de sugestie, poarta cititorul din atmosfera comunista si postcomunista a Romaniei in tensiunile si burlescul Americii de dinainte si de dupa 11 septembrie 2001. Holocaustul si statul politist comunist, coruptia si complicitatile sub dictatura, ravagiile terorismului islamic si vulgarizarea societatii de consum sint reliefate intr-o trama epica tensionata si originala. Interogatiile autorului despre iubire si moarte, suferinta, solitudine si frumusete, exil si libertate, credinta si culpabilitate sint ale unui scriitor inconfundabil, de o seducatoare expresivitate si admirabila forta analitica. Personajele mereu captivante si vii ale romanului poseda o misterioasa iradiere pe care vizuina cartii o codifica si o reveleaza deopotriva.


Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatura europeana si „writer in residence" la Bard College, New York. De la debutul din 1966 si pina in 1986 a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste).



In 1992 a primit Bursa Guggenheim si prestigiosul Premiu MacArthur, in 1993 a primit distinctia „Literary Lion" a Bibliotecii Nationale din New York, in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru „Opera Omnia", iar in 2006, Premiul Médicis Étranger si a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. In 2009 a primit din partea guvernului francez distinctia „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres". Tot din partea Frantei, Norman Manea a mai primit Premiul pentru Litere al Fundatiei Iudaismului Francez, distinctie care i-a onorat pe George Perec si pe Emmanuel Levinas.



La Editura Polirom au aparut: Intoarcerea huliganului (ed. I, 2003; ed. a II-a, 2006, 2008, 2011), Plicuri si portrete (2004 – in curs de aparitie editia a doua), Fericirea obligatorie (ed. a II-a, 2005, 2011), Despre Clovni: Dictatorul si Artistul (2005, 2013), Anii de ucenicie ai lui August Prostul (2005, 2010), Plicul negru (ed. a IV-a, 2007, 2010), Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici (2008), Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008), Vorbind pietrei (2008), Atrium (ed. a II-a, 2008), Variante la un autoportret (2008), Vizuina (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010), Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian(2010), Cuvinte din exil (impreuna cu Hannes Stein, 2011), Captivi (ed. a II-a, 2011), Cartea fiului (ed. a II-a, 2012) si Zilele si jocul (ed. a II-a, 2012).



In pregatire: Plicuri si portrete



Vizitati si pagina de web a autorului:


http://www.normanmanea.com/Books.html